“Γιατί να μην είχε παραπάνω ώρες η μέρα;”... Αυτή είναι η πλέον κλασική ατάκα που την έχουμε ακούσει όλοι μας και πολύ πιθανό να την έχουμε ξεστομίσει και οι ίδιοι κάμποσες φορές. Μόνιμα βιαζόμαστε, μόνιμα πρέπει να προλάβουμε κάτι, μόνιμα έχουμε καθυστερήσει. Ακόμα και τώρα που το διαβάζετε αυτό έχετε άγχος για κάτι που έχετε ξεχάσει να κάνετε! Επειδή δεν μπορεί κανείς να είναι παντού συνέχεια και επειδή πρέπει να κυλάει αυτή η ζωή πιο ήρεμα, κάνε δώρο στον εαυτό σου λίγο παραπάνω χρόνο. Πως; Κάνοντας τα παρακάτω!

Mην αναβάλλεις πράγματα
Εάν δεν μιλάμε για ένα σοβαρό θέμα που χρειάζεται μπόλικη σκέψη, τότε ξεμπέρδεψε με αυτό εκείνη την ώρα. Πέταξε το διαφημιστικό που κρατάς στο χέρι σου και μην το βάλεις μαζί με τα υπόλοιπα για να ξεκαθαρίσεις κάποτε όλο το πακέτο. Μη φορτώνεις το μυαλό σου με πράγματα που “θα” κάνεις μετά, γιατί απλά το φορτώνεις έξτρα σκοτούρες.

Σκέψου μία ημέρα μπροστά
Μην περιμένεις το πρωινό για να σκεφτείς τι θα φορέσεις, ποια ρούχα είναι να πάνε στο πλυντήριο και μην αποφασίσεις στη μέση της ημέρας πως θα φτιάξεις ένα δύσκολο φαγητό ενώ σου λείπουν όλα τα υλικά. Κάνε προετοιμασία και όλα θα κυλήσουν καλύτερα.

Πάρε μία ανάσα
Πάντα θα προκύψει το απρόοπτο, πάντα κάτι θα στραβώσει. Αυτός είναι ένας καλός λόγος πριν αναλάβεις ξανά δράση και λύσεις το πρόβλημα να παίρνεις μία ανάσα. Δώσε στον εαυτό σου 5-10 λεπτά να ηρεμήσει και θα είσαι και πάλι έτοιμη. Είναι τόσο πολύτιμα!

Μοίρασε το χρόνο 
Υπάρχει χρόνος για τα πάντα αρκεί να είναι σωστά υπολογισμένος. Πρέπει να τον οργανώσεις και να βγάλεις το σωστό ποσοστό που αναλογεί σε κάθε σου δραστηριότητα. Αυτό θα αυξήσει την απόδοσή σου. Σαφέστατα. Τόσα λεπτά για το καθάρισμα του σπιτιού, τόσα για τα ψώνια, τόσα για τον καφέ με τη φίλη.

Μάθε πότε να λες όχι και πότε ναι 
Τα απαραίτητα έχουν προτεραιότητα. Τα απαραίτητα σε σένα. Όχι οι προσδοκίες που σου έχουν φορτώσει οι άλλοι. Μπορείς να πεις πολλά “ναι” όταν αυτά θα σου προσφέρουν ψυχική ικανοποίηση. Μάθε να λες όχι χωρίς τύψεις και ναι μετά από σωστή σκέψη.

Συγκεντρώσου
Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά σωστή δουλειά. Έχεις λίγη δουλειά από το γραφείο που την πήρες σπίτι; Αν την κάνεις μέσα σε 20 λεπτά απόλυτα συγκεντρωμένη θα τελειώσεις χωρίς πρόβλημα. Εάν παράλληλα θέλεις να χαζέψεις τηλεόραση ή να μαγειρέψεις, τότε δεν σέβεσαι το χρόνο σου.

Τακτοποίησε το χώρο σου
Στην εργασία, στο σπίτι, παντού. Μπορεί η ακαταστασία για κάποιους να είναι “πηγή έμπνευσης” και να μην μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά, ένας καθαρός τακτοποιημένος χώρος όμως σου δίνει την ηρεμία που χρειάζεται για να τα βάλεις όλα σε μία σειρά. Παρατήρησε μία φορά πόσο πιο χαλαρά περπατάς μέχρι την πόρτα για να φύγεις και θα καταλάβεις!