Αν θέλετε να σφίξετε το σώμα σας, θα πάτε στο γυμναστήριο. Αν θέλετε να ασκήσετε τον εγκέφαλό σας, ακούστε μουσική.

Υπάρχουν λίγα πράγματα που διεγείρουν τον εγκέφαλο όπως η μουσική. Εάν θέλετε να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ενεργό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης, το να ακούτε ή να παίζετε μουσική είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Παρέχει μια συνολική προπόνηση του εγκεφάλου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να μειώσει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον πόνο, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, τη διάθεση, την πνευματική εγρήγορση και τη μνήμη.

Η σύνδεση εγκεφάλου-μουσικής

Οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο εγκέφαλός μας μπορεί να ακούσει και να παίξει μουσική. Ένα στερεοφωνικό σύστημα εκπέμπει κραδασμούς που ταξιδεύουν στον αέρα και με κάποιο τρόπο εισέρχονται στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου. Αυτές οι δονήσεις γαργαλούν το τύμπανο και μεταδίδονται σε ένα ηλεκτρικό σήμα που ταξιδεύει μέσω του ακουστικού νεύρου στο εγκεφαλικό στέλεχος, όπου επανασυναρμολογείται σε κάτι που αντιλαμβανόμαστε ως μουσική.

Οι ερευνητές του Johns Hopkins έβαλαν δεκάδες καλλιτέχνες της τζαζ και ράπερ να αυτοσχεδιάσουν μουσική ενώ ήταν ξαπλωμένοι μέσα σε μια μηχανή fMRI (μαγνητικό τομογράφο) για να παρακολουθήσουν και να δουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου τους φωτίζονται.

Η μουσική είναι δομική, μαθηματική και αρχιτεκτονική. Βασίζεται στις σχέσεις μεταξύ μιας νότας και της επόμενης. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά ο εγκέφαλός σας πρέπει να κάνει πολλούς υπολογισμούς για να το κατανοήσει.

Καθημερινές ενισχύσεις εγκεφάλου από τη μουσική

Η δύναμη της μουσικής δεν περιορίζεται σε ενδιαφέρουσες έρευνες. Δοκιμάστε αυτές τις μεθόδους για να φέρετε περισσότερη μουσική —και εγκεφαλικά οφέλη— στη ζωή σας.

Αυξήστε τη δημιουργικότητά σας

Ακούστε τι ακούνε τα παιδιά ή τα εγγόνια σας, προτείνουν οι ειδικοί. Συχνά συνεχίζουμε να ακούμε τα ίδια τραγούδια και το ίδιο είδος μουσικής που ακούγαμε στην εφηβεία και στα 20 μας και γενικά αποφεύγουμε να ακούμε οτιδήποτε δεν είναι από εκείνη την εποχή.

Η νέα μουσική προκαλεί τον εγκέφαλο με τρόπο που δεν το κάνει η παλιά μουσική. Μπορεί να μην αισθάνεται ευχάριστο στην αρχή, αλλά αυτή η μη εξοικείωση αναγκάζει τον εγκέφαλο να αγωνίζεται για να καταλάβει τον νέο ήχο.

Θυμηθείτε μια ανάμνηση από παλιά

Ζητήστε οικεία μουσική, ειδικά αν προέρχεται από την ίδια χρονική περίοδο που προσπαθείτε να ανακαλέσετε. Ακούγοντας τους Beatles, για παράδειγμα, μπορεί να σας φέρει πίσω στην πρώτη στιγμή που κοιτάξατε τον σύζυγό σας.

Ακούστε το σώμα σας

Δώστε προσοχή στο πώς αντιδράτε σε διαφορετικές μορφές μουσικής και επιλέξτε το είδος που σας ταιριάζει. Αυτό που βοηθά ένα άτομο να συγκεντρωθεί μπορεί να αποσπά την προσοχή κάποιου άλλου και αυτό που βοηθά ένα άτομο να χαλαρώσει μπορεί να κάνει ένα άλλο άτομο να πηδήξει.