Με την ανασκόπηση της χρονιάς, αλλά και της δεκαετίας που φεύγει, ανακαλύψαμε ένα περίεργο στατιστικό στοιχείο. Όλο και λιγότερες γυναίκες προβαίνουν σε πλαστικές στήθους. Μάλιστα, το 2019 αποτελεί χρονιά ρεκόρ, με τις λιγότερες αυξητικές χειρουργικές επεμβάσεις και με τις περισσότερες επεμβάσεις μείωσης στήθους (πηγή στατιστικών: Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων – FDA).

Ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν τις γυναίκες σε κάτι τέτοιο;

Αρχικά, η μόδα των τελευταίων ετών έχει «αγκαλιάσει» το μικρότερο στήθος. Θυμόμαστε τις αρχές του 2000 οπότε και το μεγάλο, στρογγυλό στήθος ήταν must have για κάθε γυναίκα. Πλέον, βλέπουμε ολοένα και περισσότερες υπέροχες γυναίκες στον κινηματογράφο, στα περιοδικά, στο Instagram να έχουν μικρότερο στήθος. Δεν φαίνεται να τις πειράζει και το σώμα τους είναι εξίσου ελκυστικό. Αυτό, έδωσε αυτοπεποίθηση στις νέες γενιές γυναικών να αγαπήσουν το μπούστο τους όπως αυτό είναι. Έτσι, πολλές από τις γυναίκες επισκέφτηκαν ξανά τον πλαστικό τους, αυτή τη φορά είτε για να αφαιρέσουν εντελώς τα εμφυτεύματα τους είτε για να τα αντικαταστήσουν με άλλα μικρότερου μεγέθους.

Εκτός από τις τάσεις των εποχών, πολλές γυναίκες φαίνονται να επηρεάζονται από ανησυχίες για λόγους υγείας. Οι περισσότερες από τις ασθενείς που αποφασίζουν να αφαιρέσουν τα εμφυτεύματα, μαρτυρούν πως υποφέρουν από πόνους στην πλάτη και άλλες μυοσκελετικές δυσλειτουργίες λόγω του στήθους. Επίσης, με τον καρκίνο του στήθους να αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους που προσβάλλουν τις γυναίκες, πολλές θορυβήθηκαν.

Αν και οι πλαστικές στήθους δεν προκαλούν άμεσα καρκίνο του στήθους, έρευνες έχουν δείξει ότι η σιλικόνη που βρίσκεται στα εμφυτεύματα έχει συνδεθεί σε κάποιες περιπτώσεις με την εκδήλωση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Αν και η πρόκληση καρκίνου του στήθους από την σιλικόνη είναι σπάνια, οι πιθανότητες είναι αρκετές ώστε να γεννήσουν τον φόβο σε μεγάλο αριθμό γυναικών. Σήμερα, η σιλικόνη δεν χρησιμοποιείται όσο συχνά όσο στο παρελθόν για την αύξηση στήθους. Πολλές γυναίκες την έχουν αντικαταστήσει με άλλα υλικά, πιο φιλικά προς το σώμα.

πλαστικές στήθους