Είναι απλό. Ή θα δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου ή θα είσαι μόνιμα εύκαιρη για να σε χρειαστούν, χρησιμοποιήσουν, το χειρότερο εκμεταλλευτούν. Το γνωρίζεις άλλωστε πως η ζωή του καθενός φτιάχνεται από τα “όχι” που έχει πει στη ζωή του και όχι τα “ναι”. Έστω κι αν σου είναι λίγο δύσκολο να το κάνεις, μπορείς να μάθεις να λες το πρώτο σιγά σιγά και με πρόγραμμα.

1. Να λες “ναι” μόνο στα πράγματα που θέλεις να κάνεις. Εάν έχεις μάθει να αποδέχεσαι τα πάντα και να μην αρνιέσαι σε κανέναν, τότε η προσωπική σου ευτυχία θα μείνει πολύ πίσω. Δεν μένει ο παραμικρός χώρος για σένα και η πίεση σταδιακά γίνεται τεράστια ενώ η αποσυμπίεση ακόμα πιο δύσκολη.

2. Να σκέφτεσαι και λίγο τι σου ζητάνε. Δούλεψε το λίγο στο μυαλό σου. Εάν απαντάς μόνιμα “ναι” μέσα στα πρώτα 2 δευτερόλεπτα, έχεις χάσει από χέρι. Δεν σε κυνηγάει κανένας. Γίνε επιτέλους λίγο διπλωμάτης!

3. Από την άλλη μην το παρακάνεις! Εάν το τραβήξεις, το αναπόφευκτο κακό θα συμβεί και θα πάρεις τη λάθος απόφαση. Εξακριβωμένο. Ώρες ώρες η ενστικτώδης απάντηση φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από το πολύ αναμάσημα. Πρέπει να βρεις τη σωστή ισορροπία.

4. Πες όχι αμέσως. Εάν μάθεις να το κάνεις θα εκπλαγείς από τη δύναμη που έχει. Είναι και απόλυτα ειλικρινές. Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει μία ώρα για απάντηση. Και στο τέλος να τους πεις και όχι! Πες το από την αρχή και είστε και οι δύο καλύτερα!

5. Το “δεν μπορώ” κρύβει δικαιολογία. Υπάρχουν και τα αντικειμενικά θέματα που όντως δεν μπορούν να αλλάξουν το πρόγραμμα, αλλά οι αμέτρητες δικαιολογίες που κρύβει το “δεν μπορώ” διανθισμένο με μπόλικες “περικοκλάδες”, είναι αφάνταστα κουραστικές. Που να εξηγείς τώρα! Πες “όχι” και τέλος.

6. Δεν είσαι αγενής όταν λες όχι. Μπορείς να το πεις περιφραστικά και να μην καταλάβει καν ο άλλος την άρνηση. “Σε ευχαριστώ πολύ αλλά θα πρέπει να αρνηθώ την πρότασή σου”. Μέχρι χαμόγελο θα σου σκάσει!

7. Το επαναλαμβάνεις μέχρι να νιώσεις άνετα. Η προπόνηση κάνει τον σωστό τον παίκτη και έτσι μόνο θα συνηθίσεις ακόμα και τον ήχο της. Η αυτοπεποίθησή σου θα εκτοξευτεί!

8. Να λες αμέσως όχι όταν η ευτυχία σου απειλείται. Σιγά το δύσκολο λες; Μακάρι να ήταν τόσο αυτονόητο και στα εκατομμύρια που προτίμησαν να πουν ναι και να την βάλουν σε δεύτερο πλάνο. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα δράματα στη λογοτεχνία και στο σινεμά είχαν ως πηγή έμπνευσης αυτή τη λάθος επιλογή. Όταν λες ναι στους άλλους, λες όχι στον εαυτό σου. Μάντεψε ποιος βγαίνει χαμένος.

9. Εάν δεν αρέσει να το ακούν οι άλλοι, δεν φταις εσύ. Δεν θα αμφισβητήσεις τον εαυτό σου επειδή π.χ. μία φίλη δεν το δέχεται ως απάντηση. Θα της πάρει καιρό να το συνηθίσει, αλλά εσύ έκανες το σωστό. Το “δεν μου αρέσει πως έχεις γίνει” και “μου λείπει ο παλιός σου εαυτός” το λέει προφανώς επειδή “χάνει” κάτι από την αλλαγή της στάσης σου. Καιρός να το δουν κι αυτή αλλιώς το θέμα.

10. Θα αποκτήσεις ελεύθερο χρόνο. Όταν δεν έχεις γεμίσει όλη την ημέρα σου με δουλειές, αποστολές, αγγαρείες, χάρες κλπ. τότε θα δεις πόσο πιο χαλαρή και ξεκούραστη θα είσαι. Θα αποκτήσεις προσωπικό χρόνο. Ανεκτίμητο.