Η φιλοσοφία της δίαιτας Paleo (ή παλαιολιθική δίαιτα) στηρίζεται στο ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε τις τροφές που κατανάλωναν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, πριν την ανακάλυψη των γεωργικών εργασιών. Η θεωρία που κρύβεται πίσω από την συγκεκριμένη δίαιτα (και τα θαυματουργά της αποτελέσματα όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι) έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότερες ασθένειες του σύγχρονου κόσμου (όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία κ.ά) συνδέονται άμεσα με τον δυτικό τρόπο ζωής και την κατανάλωση σιτηρών, γαλακτοκομικών και επεξεργασμένων τροφών. Αν και δεν είναι βέβαιο ότι η εν λόγω δίαιτα,  βασίζεται στα ίδια ακριβώς τρόφιμα που έτρωγαν οι πρώτοι άνθρωποι, ωστόσο συνδέεται με ορισμένα εκπληκτικά αποτελέσματα, ενώ μάλιστα την ακολουθούν και αρκετοί αστέρες του Hollywood και της μουσικής βιομηχανίας.

Πως ακριβώς δουλεύει…

H δίαιτα Paleo εστιάζει σε τροφές όπως η πρωτεΐνη, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια) και οι σπόροι. Στις «απαγορευμένες» τροφές περιλαμβάνονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά και ότι προέρχεται από τα σιτηρά. Ορισμένες πιο ευέλικτες εκδοχές της δίαιτας Paleo περιλαμβάνουν στην καθημερινή διατροφή τροφές όπως είναι το τυρί ή το βούτυρο, όπως επίσης οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες. To διατροφικό πρόγραμμα Paleo, δεν έχει πολλούς περιορισμούς, καθώς μπορεί να περιορίζει το είδος των τροφών, αλλά όχι την ποσότητα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα διατροφικά προγράμματα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!

Αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η δίαιτα Paleo μπορεί να οδηγήσει τόσο σε απώλεια βάρους, όσο και σε μείωση της περιφέρειας. Όσοι ακολουθούν τη δίαιτα Paleo συνηθίζουν να καταναλώνουν πολύ λιγότερους υδατάνθρακες, περισσότερη πρωτεΐνη, καταναλώνοντας 300 με 900 λιγότερες θερμίδες την ημέρα. Μάλιστα, πέραν της απώλειας βάρους, η δίαιτα Paleo έχει συνδεθεί με τη μείωση των παραγόντων που έχουν άμεση σχέση με τις ασθένειες της καρδιάς, όπως είναι η αυξημένη χοληστερίνη, ο διαβήτης, τα τριγλυκερίδια και η αρτηριακή πίεση.

Φυσικά, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, καθώς οι επικριτές της συγκεκριμένης δίαιτας στέκονται στο γεγονός ότι η «δίαιτα των προγόνων» μας, δίνει έμφαση στις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης (γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της χοληστερόλης), απαγορεύει δημητριακά και όσπρια (κ.ά), ενώ μπορεί να επιφέρει έλλειψη της βιταμίνης D.

Τι λέτε, θα την τολμήσετε;