Έχουμε καταλάβει ότι ένας από τους καλύτερος τρόπους να δείχνει το κραγιόν μας αψεγάδιαστο, είναι να είναι τα χείλη μας ενυδατωμένα. Ειδικά τον χειμώνα, βάζουμε lip balm για μην «σκάνε» άλλο, μα παρατηρούμε πως τελικά δεν κάνει διαφορά. Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν ότι κάποια χημικά συστατικά που βρίσκονται στα καλλυντικά κάνουν να χείλη μας να αφυδατώνονται ακόμη περισσότερο.

lip balm

Ποια είναι τα συστατικά που πρέπει να αποφύγω; 

Είναι σημαντικό να κοιτάμε την λίστα με τα συστατικά σε κάθε προϊόν που αγοράζουμε. Εάν δούμε ότι ένα lip balm έχει στα συστατικά του άρωμα (fragrance) ή αλκοόλ, τότε είναι πιθανόν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στην απαλότητα των χειλιών σας. Ακόμη, κάποιες χρωστικές μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στα χείλη σας. Μπορεί να κάνουν τα προϊόντα πιο ελκυστικά αλλά μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες. 

Άλλες ουσίες που περιέχονται στα lip balms και μπορούν να προκαλέσουν από ξηρότητα μέχρι δερματίτιδα, είναι το “camphor”, “phenol” και ή μενθόλη, η οποία είναι μάλιστα και πολύ συχνή. Επίσης, κάποια προϊόντα που μπορεί να περιέχουν ευκάλυπτο ή μέντα, μπορούν να αφυδατώσουν έξτρα τα χείλη σας.

Γιατί υπάρχουν αυτά τα συστατικά μέσα;

Οι θεωρίες συνωμοσίας που υπάρχουν στον χώρο της αισθητικής λένε ότι οι εταιρίες τα βάζουν μέσα στα μείγματα για να μας κάνουν να εξαρτόμαστε από το lip balm για να κρατήσουμε τα χείλη μας μαλακά. Φυσικά, ο λόγος είναι ότι τα συστατικά αυτά προσφέρουν καλύτερο άρωμα, καλύτερη εμφάνιση, καλύτερη σύσταση και κάποιες φορές βρίσκονται και για λόγους υγιεινής.

Εάν προσέξετε ότι με το νέο lip blam σας προκαλείται ξηρότητα, καλύτερα να σταματήσετε την χρήση του. Μπορούν να προκληθούν μέχρι και ερεθισμοί. Ακόμη, μπορεί εσείς συγκεκριμένα να έχετε ελαφριά αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά. Πριν δοκιμάσετε στα χείλη σας οποιοδήποτε προϊόν, δοκιμάστε το πρώτα στον καρπό σας για να δείτε τι αντίδραση θα έχει στο δέρμα σας.

Εάν το lip balm σας δεν βοηθάει καθόλου, μάλλον πρέπει να το αποχωριστείτε.

Τι μπορώ να κάνω εναλλακτικά; 

Ευτυχώς, πολλές εταιρίες δεν χρησιμοποιούν αυτά τα συστατικά. Τα lip balm τους κάνουν τα χείλη μας πολύ μαλακά. Δοκιμάστε διάφορα brands. Επιπλέον, μπορείτε να βάζετε έλαια στα χείλη σας όπως ελαιόλαδο. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι κάθε τόσο να κάνετε απολέπιση στα χείλη σας (δείτε εδώ πως να φτιάξετε αποτελεσματικό χειροποίητο scrub).

lip balm