Δεν αποτελεί μυστικό ότι το νερό είναι απαραίτητο για το δέρμα και απόλυτα αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία του. Η ενυδάτωση είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να διατηρείτε το δέρμα σας όμορφο και λαμπερό όλη μέρα.

Το νερό αποτελεί περίπου το 15% της κεράτινης στιβάδας, του πιο επιφανειακού μέρους της επιδερμίδας. Χάρη στο κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ, αποθηκεύεται στις στιβάδες του χορίου σε παχύρευστη μορφή. Οι ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας παίζουν προστατευτικό και ρυθμιστικό ρόλο για τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων ενυδάτωσης. Το υδρολιπιδικό φιλμ ρυθμίζει την υγρασία συγκρατώντας υγροσκοπικές ουσίες, οι οποίες είναι συμβατές με το νερό στα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας. Η κεράτινη στιβάδα, που αποτελείται κυρίως από κερατίνη και λιπίδια, σχηματίζει μια συνδετική ουσία που διατηρεί την κυτταρική συνοχή, ώστε να μειώνεται η αχρείαστη απώλεια νερού. Τέλος, η κοκκώδης στιβάδα ρυθμίζει την εξάτμιση του νερού και διασφαλίζει την αδιαπερατότητα του δέρματος, χάρη στους στεγανούς συνδέσμους.

Ο επιδερμικός φραγμός επιτρέπει στο δέρμα να διατηρεί τα επίπεδα της υγρασίας που χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία του, αλλά επίσης το προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο ήλιος, ο ψυχρός αέρας ή ο κλιματισμός. Όταν ο φραγμός του δέρματος δεν λειτουργεί σωστά, το νερό εξατμίζεται πολύ γρήγορα. Έτσι, σταδιακά γίνεται πιο ξηρό, πράγμα που έχει άμεσες συνέπειες για την εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματος. Η αφυδάτωση επηρεάζει επίσης το μικροβίωμα του δέρματος. Το δέρμα γίνεται πιο ευάλωτο σε εξωτερικές επιθέσεις, όπως οι ρύποι, τα αλλεργιογόνα και οι παθογόνοι μικρο-οργανισμοί. Το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο και αδύναμο.

Ποια είναι τα σημάδια της αφυδάτωσης

Τα σημάδια της αφυδάτωσης είναι πολλά και γνωστά: το δέρμα τραβάει, φαίνεται ξηρό και κουρασμένο. Η επιδερμίδα είναι θαμπή, χωρίς λάμψη. Το μέικ απ δεν στέκεται καλά. Το δέρμα χάνει τη ζωντάνια του και δημιουργεί αίσθηση δυσφορίας. Είναι επομένως απαραίτητο το δέρμα να ενυδατώνεται σε καθημερινή βάση.

Τα σωστά βήματα:

Όταν το δέρμα μας έχει αφυδατωθεί, πρέπει να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του φραγμού του και να κάνουμε κάποιες αλλαγές στη ζωή μας.

Αποφεύγουμε:

– Τα συχνά, καυτά ντους και μπάνια με μεγάλη διάρκεια καταστρέφουν τα λιπίδια που συνθέτουν τον φραγμό του δέρματος.

– Η μη ισορροπημένη διατροφή, η ανεπαρκής πρόσληψη νερού, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επιδεινώνουν την ξηρότητα του δέρματος. Συνιστάται να πίνουμε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερού καθημερινά και να προτιμάμε τροφές πλούσιες σε νερό και σε ωμέγα λιπαρά οξέα.

Η λύση στο αφυδατωμένο δέρμα

Η Uriage ανέπτυξε το H.A. Booster Serum: συμπυκνωμένο σε καθαρό, φυσικό υαλουρονικό οξύ, κατάλληλο για κάθε αφυδατωμένο δέρμα, ακόμα και το πιο ευαίσθητο. Σαν πραγματική ένεση ενυδάτωσης, το serum αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για μια εξαιρετικά αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης, που οδηγεί στην ολική επαναφορά του δέρματος.

Πρόκειται για μια υπερ-συμπυκνωμένη σύνθεση με 1,5% καθαρό & φυσικό υαλουρονικό οξύ σε ανακυκλώσιμο γυάλινο μπουκάλι, με δροσιστική, ανάλαφρη και άνετη υφή που αγκαλιάζει το δέρμα.

-Το δέρμα αποκτά βελούδινη αίσθηση.

-Το δέρμα αναζωογονείται, αποκτά όγκο, γίνεται απαλό και ελαστικό, με αίσθηση άνεσης.

-Το δέρμα ανακτά τη λάμψη του. Η επιδερμίδα γίνεται πιο ομοιόμορφη ενώ απαλύνονται οι ρυτίδες αφυδάτωσης.

-Το δέρμα ενυδατώνεται για 24 ώρες και η υφή του γίνεται πιο λεία.