Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα μαγικό ραβδάκι. Ποιος δε θα το χρησιμοποιούσε για να πετύχει κάτι που θέλει; Για να αλλάξει κάτι πάνω του; Για να διαβάσει τις σκέψεις των άλλων; Ναι, θα το χρησιμοποιούσαμε για πολλούς λόγους, και κυρίως για να μας μετατρέψουμε σε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε τώρα.

Ας φανταστούμε έναν κόσμο που κυριαρχεί η τελειότητα, η αντικειμενική ομορφιά, όλα εκείνα που βλέπεις αποκλειστικά και μόνο στα περιοδικά. Δε θα υπήρχε καμία ομορφιά σε αυτό, καμία μοναδικότητα. Δεν θα αργούσε η μέρα που θα θέλαμε κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Η μορφή της τελειότητας που είχαμε στο μυαλό μας δε θα ήταν πλέον αρκετή.

Κάπως έτσι λειτουργούν τα πράγματα και αυτό γιατί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την τελειότητα που προκαλεί η ποικιλομορφία, η διαφορετικότητα στο κάθε τι, τα ελαττώματα.

Παράδειγμα 1ο

Σκέψου το εξής. Ένας αυτοδημιούργητος επιτυχημένος επιχειρηματίας έχει ό,τι θελήσει. Τον σέβονται, τον εκτιμούν και τον χρειάζονται. Όταν, όμως, αυτός ο άνθρωπος ξεκίνησε την πορεία του έπρεπε να λάβει κάποια ρίσκα. Να βρει ευκαιρίες εκεί που άλλοι αντιλαμβανόντουσαν την κατάσταση ως αδιέξοδο. Είναι αυτοδημιούργητος. Ποιος τον εκτιμούσε και τον γνώριζε στην αρχή; Είχα ανασφάλειες, είχε τον φόβο της αποτυχίας, είχε έντονη ανησυχία πριν από κάθε τι που ετοίμαζε. Τα έκανε όμως. Πίστεψε στον εαυτό του και τα κατάφερε.

Η παρορμητικότητα στη λήψη αποφάσεων, στην αρχή φάνταζε μειονέκτημα. Απλώς ακολουθούσε το ένστικτό του. Οι ανασφάλειες του γνωστοποιούσαν όλους τους πιθανούς λόγους που δεν είναι αρκετά καλός και δε θα τα καταφέρει. Το άγχος και η ανασφάλεια –άλλα μειονεκτήματα- τον ώθησαν τελικά στο να κινητοποιηθεί και να σχεδιάσει με προσοχή τα βήματά του.

Παράδειγμα 2ο

Είναι μια πολύ όμορφη κοπέλα, που το όνειρό της ήταν ανέκαθεν να γίνει μοντέλο. Όμως, το σωματότυπό της δε τη βοηθάει. Δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ εκπρόσωπος της βιομηχανίας της ομορφιάς. Ώσπου, έπαψε να ακούει τα σχόλια των τρίτων για το σώμα της και αντ’ αυτού έκανε αυτό που αγαπάει εκπροσωπώντας όλες εκείνες τις γυναίκες που δεν βάδιζαν με τα φτιαχτά πρότυπα ομορφιάς. Όχι μόνο βοήθησε πολλές γυναίκες να αγαπήσουν το σώμα τους και να είναι περήφανες γι’ αυτό, αλλά σταδιακά το σώμα της εξελίχθηκε στο νέο πρότυπο ομορφιάς. Ήταν αλήθεια μειονέκτημα το σωματότυπό της;

Παράδειγμα 3ο

Ένας νέος πρέπει να στηρίξει τον εαυτό του οικονομικά και αποφασίζει να πιάσει δουλειά. Σταδιακά κάνει πολλές. Φαινομενικά καμία δεν είναι στον κλάδο του. Νιώθει πληγωμένος και απογοητευμένος. Όταν τελικά βρήκε μία ευκαιρία να κάνει αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει, αποδείχτηκε το πολυτιμότερο μέλος της ομάδας στην οποία δούλευε. Η δουλειά του ως σερβιτόρος του έμαθε να καταλαβαίνει τις ανάγκες του άλλου. Η εργασία του στο εργοστάσιο του δίδαξε την υπομονή και την επιμονή. Η συνεργασία με έναν ανυπόφορο εργοδότη, του έμαθε πώς να μην χάνει τον έλεγχο. Οι δύσκολες στιγμές τού έδειξαν ποιους ανθρώπους αξίζει να έχει δίπλα του στον δρόμο προς την επιτυχία.

Πολλές φορές, λοιπόν, τα πάντα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Μην παρατάς τον εαυτό σου και μην τα βάζεις μαζί του. Είμαστε όλοι μοναδικοί λόγω των βιωμάτων μας, της αντίληψής μας, των στόχων μας, της διαφορετικότητάς μας. Ο συνδυασμός των ελαττωμάτων μας είναι αυτός που μας κάνει ξεχωριστούς.  Αν το σκεφτούμε καλά, αυτός ο συνδυασμός μας οδηγεί και σε επιτυχίες και σε αποτυχίες. Όσο περισσότερο το κατανοούμε, αγαπάμε τα όποια μειονεκτήματά μας και τα χρησιμοποιούμε, τόσο καταλαβαίνουμε την πολυτιμότητά τους. Να θυμάσαι, πως όσοι μας αγαπούν δεν μπορούν να μας φανταστούν χωρίς αυτά τα μικρά ελαττώματα. Το ίδιο και εμείς. Ο κάθε ένας στην καρδιά μας είναι ξεχωριστό για όλα αυτά που τον χαρακτηρίζουν. Η τελειότητα είναι τουλάχιστον βαρετή!