Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία. Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από οδοντικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τερηδόνας, της ασθένειας των ούλων και της κακοσμίας του στόματος. Ακολουθούν ορισμένα απαραίτητα βήματα για την σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής:

Βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας

Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και οδοντόκρεμα με φθόριο. Φροντίστε να βουρτσίζετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας, συμπεριλαμβανομένης της μπροστινής, των πλαϊνών και των επιφανειών μάσησης. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε την γλώσσα σας και το εσωτερικό των μάγουλων.

Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια ή σφεντονάκια καθημερινά

Το νήμα, όπως και τα υπόλοιπα, βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας και των σωματιδίων τροφής που μπορεί να κολλήσουν ανάμεσα στα δόντια σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το νήμα απαλά, χρησιμοποιώντας μια κίνηση μπρος-πίσω. Αποφύγετε να σφίξετε το νήμα στα ούλα σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα

Το στοματικό διάλυμα βοηθά να σκοτώσετε τα βακτήρια και να φρεσκάρετε την αναπνοή σας. Ψάξτε για στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα που περιέχει φθόριο.

Περιορίστε τα ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα

Τα ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα μπορεί να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών σας και να οδηγήσουν σε τερηδόνα. Περιορίστε την κατανάλωση ζαχαρούχων και όξινων τροφίμων και ποτών, όπως σόδα, καραμέλα και εσπεριδοειδή.

Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας

Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι και καθαρισμοί είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τα οδοντικά προβλήματα από νωρίς, πριν γίνουν πιο σοβαρά.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από οδοντικά προβλήματα, όπως κακοσμία του στόματος, λεκέδες στα δόντια και ασθένειες των ούλων. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τη συνολική στοματική σας υγεία.

Εξετάστε την ορθοδοντική θεραπεία

Τα στραβά ή συνωστισμένα δόντια μπορεί να δυσκολέψουν τον σωστό καθαρισμό. Η ορθοδοντική θεραπεία, όπως σιδεράκια ή μασελάκια μπορεί να σας βοηθήσει να ισιώσετε τα δόντια σας και να βελτιώσετε τη στοματική σας υγιεινή, εκτός από το να σας χαρίσει ένα όμορφο χαμόγελο!

Γενικά, η φροντίδα της στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών δοντιών και ούλων. Δυστυχώς, τα δόντια δεν μπορούν να γιατρευτούν πλήρως όπως επίσης ούτε να βγουν νέα. Για να μπορέσουμε να τα έχουμε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας και να μην υποφέρουμε από έντονους πόνους, θα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη φροντίδα. Μπορείτε να αποτρέψετε οδοντικά προβλήματα και να διατηρήσετε το χαμόγελό σας ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα. Φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για εξετάσεις και καθαρισμούς και μη διστάσετε να αναζητήσετε οδοντιατρική φροντίδα εάν αισθανθείτε πόνο ή ενόχληση.