Οι τοξικοί άνθρωποι πολλές φορές είναι αυτό που βαραίνει τη ζωή μας και δεν ξέρουμε τι είναι. Συνήθως, πρόκειται για κοντινά μας άτομα που στην πραγματικότητα μόνο κακό κάνουν στην ψυχική μας υγεία. Είναι καιρός να βγουν από τη ζωή μας.

Κατά βάθος ξέρεις ποίοι είναι. Είναι τα άτομα αυτά που αγαπούν το δράμα, έχουν παράπονα από όλους ενώ πάντα εξυμνούν τις δικές τους συμπεριφορές. Αντιμετωπίζουν τα πάντα με αρνητικότητα και όταν εσύ είσαι θετικός σε λένε “αθώο” και “αδαή”. Προσπαθούν να κάνουν και την δική σου οπτική για τη ζωή «μαύρη». Για κάθε σου λύση, έχουν ένα πρόβλημα. Τίποτε δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλό για εκείνους. Οι τοξικοί άνθρωποι προσπαθούν συνεχώς να σε πείσουν πως το πρόβλημα δεν είναι η συμπεριφορά τους, μα η αντίδρασή σου σε αυτά που κάνουν.

τοξικοί άνθρωποι

Περιμένεις πως η συμπεριφορά τους θα αλλάξει, μα μένει πάντα η ίδια

Εσύ, επειδή τους αγαπάς κάνεις τα στραβά μάτια. “Είναι ιδιαίτερος χαρακτήρας”, “έχει περάσει πολλά” λες επανειλημμένα στον εαυτό σου για να τους δικαιολογήσεις.  Λυπάσαι που η συμπεριφορά τους δημιουργεί προβλήματα σε κάθε πτυχή της ζωής τους και στην προσπάθεια σου να τους βοηθήσεις, κάνεις τα στραβά μάτια.  Δεν πρέπει να νιώθεις τύψεις που θες να τους απομακρύνεις από τη ζωή σου. Αξίζεις σωστή συμπεριφορά, όπως όλοι. Δεν μπορείς να βοηθήσεις τους πάντες, μα ούτε και να τους σώσεις από τον εαυτό τους.  Δεν έχει σημασία αν είστε φίλοι, συγγενείς, σύντροφοι οι συνεργάτες. Δεν υπάρχει χώρος στη ζωή σου για εκείνους.

Εάν θεωρείς ότι τους χρωστάς που στέκονται δίπλα σου, σκέψου ότι και εκείνοι χρωστούν σε εσένα την συμπεριφορά που σου αρμόζει. Όταν οι τοξικοί άνθρωποι υποτιμούν τα συναισθήματα σου, σε μειώνουν με τα λόγια τους και αγνοούν τα όριά σου, πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως προτεραιότητα έχει η δική σου ψυχική ηρεμία. Η συμβίωση με αρνητικούς ανθρώπους δεν μπορεί να σου προσφέρει θετικές ημέρες. Η ευγένεια και η καλοσύνη σου δεν θα τους αλλάξει. Ναι, να είσαι ο εαυτός σου. Άσε, όμως, την ζωή να γίνει το μάθημά τους.