Γυρνώντας πριν λίγο καιρό από το Άμστερνταμ ήμουν ενθουσιασμένη με το πόσο ήσυχη πόλη είναι αφού κανένας δεν θα κορνάρει αλλά και το πόσα πολλά μπορείς να δεις στην πόλη αν χρησιμοποιήσεις ποδήλατο. Πλέον βρήκα τρόπο να απολαμβάνω τις βόλτες μου με το i-bike. Το i-bike επεκτείνεται διαρκώς από το 2014 στις ελληνικές πόλεις και δίνει το παράδειγμα. Παντού με ποδήλατο; Ναι, γιατί τώρα είναι εφικτό.

Πώς λειτουργεί το i-bike;

Η λειτουργία του συστήματος μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων i-bike, με το οποίο οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάζουν κοινόχρηστα ποδήλατα με ένα πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο είναι απλή. Κάθε χρήστης μπορεί να παραλαμβάνει το ποδήλατό του από συγκεκριμένους σταθμούς μίσθωσης σε κεντρικά σημεία των πόλεων και να το χρησιμοποιεί είτε με την ειδική ηλεκτρονική κάρτα, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου ή πιστωτικής κάρτας. Το σύστημα δίνει την ευχέρεια στους πολίτες να ενοικιάσουν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν επιστρέφοντας το σε κάποιο από τα εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης. Έτσι ένας δημότης περιοχής που εξυπηρετεί το i-bike μπορεί να μετακινηθεί άνετα με τα ποδήλατο σε μία άλλη περιοχή, όπως θα έκανε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πώς βοηθά το i-bike το περιβάλλον;

Όλοι ξέρουμε ότι το ποδήλατο είναι πιο οικολογικό από τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Κι επειδή τα δεδομένα έχουν τη σημασία τους, αξίζει να σημειωθεί πως από τη μέχρι σήμερα χρήση του συστήματος έχουν εξοικονομηθεί στην ατμόσφαιρα 31 τόνοι CO2.

Πού μπορώ να βρω ένα σταθμό i-bike;

Το σύστημα i-bike από το 2014 επεκτείνεται συνεχώς και πλέον έχει παρουσία:

* στη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν 9 σταθμοί με συνολικά 150 ποδήλατα.

* στη Γλυφάδα, με 2 σταθμούς δυναμικότητας 20 ποδηλάτων.

* στη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, με συνολικά 6 αυτοματοποιημένους σταθμούς που φιλοξενούν 35 ποδήλατα.

* στον Άλιμο, όπου λειτουργούν 2 αυτοματοποιημένοι σταθμοί με 20 κοινόχρηστα ποδήλατα.

* στο Παλαιό Φάληρο, με 2 σταθμούς και συνολικά 20 ποδήλατα.

Η τοποθέτηση σταθμών με ενοικιαζόμενα ποδήλατα i-bike σε ολόκληρο σχεδόν το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, καθώς και στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι το μέσο αυτό είναι όχι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον για τις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και δημοφιλές ως μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας που αγαπούν κάτοικοι και επισκέπτες και μπορούν να απολαμβάνουν με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.