Το serum (ορός) και το λάδι προσώπου είναι και τα δύο προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούνται για τη θρέψη και την ενυδάτωση του δέρματος, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Οι οροί έχουν ελαφριά υγρή σύσταση που απορροφώνται γρήγορα και συνήθως παρασκευάζονται με υψηλή συγκέντρωση ενεργών συστατικών. Είναι σχεδιασμένα να διεισδύουν βαθιά στο δέρμα για να στοχεύουν σε συγκεκριμένα προβλήματα περιποίησης της επιδερμίδας, όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες, σκούρες κηλίδες και ανομοιόμορφο τόνο δέρματος. Οι οροί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα περιποίησης, όπως ενυδατικές κρέμες και αντηλιακά, για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Τα λάδια προσώπου, από την άλλη, είναι πιο βαριά και πιο μαλακτικά από τους ορούς. Συνήθως παρασκευάζονται με ένα μείγμα φυτικών ελαίων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα και άλλες ευεργετικές ενώσεις. Τα λάδια προσώπου χρησιμοποιούνται για να κλειδώνουν την υγρασία και να προστατεύουν το δέρμα από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα περιποίησης.

Ενώ οι οροί και τα λάδια προσώπου είναι και τα δύο ευεργετικά για το δέρμα, χρησιμοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους. Οι οροί εφαρμόζονται συνήθως στο δέρμα μετά τον καθαρισμό και την τόνωση, ενώ τα λάδια προσώπου εφαρμόζονται ως το τελευταίο βήμα σε μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, μετά την ενυδάτωση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λάδια προσώπου σχηματίζουν ένα φράγμα στο δέρμα για να κλειδώσουν την υγρασία και να προστατεύσουν το δέρμα ρύπους του περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν δημιουργούνται όλα τα λάδια προσώπου με τον ίδιο τρόπο. Μερικά έλαια προσώπου είναι φαγεσωρογόνα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να φράξουν τους πόρους και να οδηγήσουν σε εξάρσεις. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα λάδι προσώπου που δεν είναι φαγεσωρογόνο αλλά και σχεδιασμένο για τον τύπο του δέρματός σας.

Συμπερασματικά, οι οροί και τα λάδια προσώπου είναι και τα δύο εξαιρετικά για να διατηρούν το δέρμα σας ενυδατωμένο και λαμπερό, αλλά χρησιμοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους και παρέχουν διαφορετικά οφέλη. Το πιο βασικό όμως από όλα είναι να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν για τον τύπο του δέρματός σας και να το χρησιμοποιήσετε με την κατάλληλη σειρά στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Δεν κάνουν όλα για όλους και γι’ αυτό η συμβουλή από τον δερματολόγο σας είναι η πιο σημαντική ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο δέρμα σας.