Φροντίζετε τα μαλλιά σας πολύ αλλά πάλι παρατηρείτε ότι δεν είναι και στα «καλύτερά τους». Μήπως τελικά δεν λούζετε σωστά τα μαλλιά σας και φθείρονται; Είναι πιο σημαντικό από ότι νομίζετε. Μερικά από τα παρακάτω λάθη ευθύνονται για πολλά από τα προβλήματά σας όπως ξηρά μαλλιά, λιπαρότητα κ.ά. Δείτε ποια είναι και αποφύγετέ τα!

λούζετε μαλλιά

Θερμοκρασία του νερού

Ακούμε κατά καιρούς ότι το κρύο νερό – ακόμη και το παγωμένο – κάνει καλό στα μαλλιά, τα κάνει πιο λαμπέρα και άλλα διάφορα. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι …υπερβολές. Το κρύο ή το παγωμένο νερό δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι κάνει φοβερές αλλαγές με κάποιον τρόπο στα μαλλιά. Γι’ αυτό σταματήστε να υποβάλλεστε σε αυτό το βασανιστήριο και λούστε τα μαλλιά σας με ζεστό – όχι καυτό – νερό. Το ζεστό νερό βοηθάει τους πώρους της τρίχας να ανοίξουν έτσι ώστε να απομακρυνθεί η βρωμιά από αυτήν.

Δύναμη με την οποία τρίβουμε το κεφάλι

Με το να τρίβουμε με δύναμη το τριχωτό της κεφαλής όταν βάζουμε σαμπουάν και κάνουμε αφρό νιώθουμε ότι τα καθαρίζουμε καλύτερα. Όχι μόνο δεν ισχύει αλλά στην πραγματικότητα τρίβοντας δυνατά το κεφάλι μας κάνουμε κακό στην τρίχα. Εκτός από το ότι η βρεγμένη τρίχα δεν πρέπει να λαμβάνει τόση δύναμη επίσης με τις δυνατές και απότομες κινήσεις μπλέκετε τα μαλλιά σας παραπάνω. Ο σωστός τρόπος είναι να κάνουμε μαλακές κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα χωρίς να χρησιμοποιούμε τα νύχια μας και με μέτρια ταχύτητα.

λούζετε μαλλιά

Πόσο αφρό πρέπει να κάνει το σαμπουάν; 

Άλλος ένας μύθος των σαμπουάν είναι ότι όταν κάνουν πολύ αφρό καθαρίζουν καλύτερα τα μαλλιά. Η αλήθεια είναι ότι ο αφρός δεν έχει καμία σχέση με το πόσο θα καθαρίσουν τα μαλλιά. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε σαμπουάν που να μην κάνει καθόλου αφρό, και θα καθάριζαν τα μαλλιά σας εξίσου καλά. Απίστευτο έτσι; Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην παραγωγή αφρού στα σαμπουάν είναι στην πραγματικότητα μόνο για εφέ. Έτσι, εάν χρησιμοποιήσετε σαμπουάν που δεν κάνει πολύ αφρό, μην πέσετε στην παγίδα και βάλετε και άλλη ποσότητα προϊόντος, θα είναι άσκοπο.

Ποια σημεία των μαλλιών πρέπει να λούζουμε;

Αυτό που θέλουμε να καθαρίσουμε όταν λούζουμε τα μαλλιά μας είναι την σκόνη και την βρωμιά που μαζεύεται μέσα στις μέρες και τα έλαια που βγαίνουν από το τριχωτό της κεφαλής. Έτσι, το μόνο σημείο που πρέπει να καθαρίζουμε είναι το τριχωτό της κεφαλής. Εάν αφού καθαρίσετε το κεφάλι σας, βάζετε και άλλο σαμπουάν και τρίβετε τις άκρες μεταξύ σας κάνετε μεγάλο λάθος! Αρχικά, τις φθείρετε και κατά δεύτερον τις «γδύνετε» από όλα τα καλά έλαια που πρέπει να έχουν, οπότε γίνονται πιο ξηρές και επιρρεπείς στην ψαλίδα. Το σαμπουάν και το νερό που χρησιμοποιείτε για το τριχωτό της κεφαλής αρκεί για να λουστεί επαρκώς όλο το κεφάλι.

Πόση ποσότητα σαμπουάν βάζουμε;

Τα άτομα με μακρυά μαλλιά συνηθίζουν να λένε ότι χαλούν τεράστιες ποσότητες σαμπουάν. Άλλο ένα λάθος! Όσο πολύ ή λίγο μαλλί και να έχετε χρειάζεστε σαμπουάν σε ποσότητα περίπου 2 φουντουκιών. Όχι παραπάνω. Ο λόγος; Διότι, όπως είπαμε παραπάνω, πρέπει να λούζουμε μόνο το τριχωτό της κεφαλής μας. Το «1 φουντούκι» χρησιμοποιήστε το για να καθαρίζετε το πάνω και μπροστά μέρος του κεφαλιού ενώ το άλλο φουντούκι για να καθαρίσετε το πίσω. Αυτό χρειάζεστε μόνο. Έτσι, θα κάνετε και οικονομία στο σαμπουάν.

Τελικά πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά; 

Σε αυτήν την ερώτηση δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Η ιδανική συχνότητα των λουσιμάτων ποικίλλει αναλόγως τον τύπο των μαλλιών σας. Πιο λιπαρά μαλλιά χρειάζονται πιο συχνά λουσίματα ενώ πιο ξηρά πιο αραιά. Ωστόσο, υπάρχει λάθος απάντηση. Όσο λιπαρά και να είναι τα μαλλιά σας, το να τα λούζετε κάθε μέρα κάνει μόνο κακό. Αφαιρείτε όλα τα έλαια της τρίχας με αποτέλεσμα να εκκρίνονται ακόμη περισσότερα ώστε να εξισορροπήσουν την αλλαγή.

Προσπαθήστε να αλλάξετε την ρουτίνα των λουσίματών σας σε μέρα – παρά μέρα και μετά από λίγες εβδομάδες θα δείτε ότι τα μαλλιά σας θα λαδώνουν λιγότερο. Για έναν κανονικό τύπο μαλλιών, η ιδανική συχνότητα είναι 2 φορές την εβδομάδα. Εάν νιώθετε ότι τα μαλλιά σας είναι άτονα ή ότι έχει λαδώσει η ρίζα, χρησιμοποιήστε προιόντα styling ή ξηρό σαμπουάν (το αγαπημένο μας είναι το dry shampoo της Βatiste, βρείτε το εδώ), ή απλά πιάστε τα μαλλιά σας σε κοτσίδα.

λούζετε μαλλιά