Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί με αυτά και τα έξοδα που έχεις να κάνεις. Δώρα σε οικογένεια και φίλους, δώρα σε επισκέψεις, μελομακάρονα με το κιλό και ταξίδι με τον φίλο σου. Αυτά είναι κάποια απ’τα συνηθισμένα. Για να μην βρεθείς όμως προ εκπλήξεως εκείνες τις γιορτινές ημέρες και δεις τον λογαριασμό σου στην πιστωτική κάρτα να έχει μειωθεί δραματικά, θα χρειαστεί να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας, οικονομία. Με σωστό πρόγραμμα, θα καταφέρεις να την επιτύχεις. Ακολούθησε απλά, τα παρακάτω βήματα:

1. Σημείωσε τα έξοδα σου

Τις περισσότερες φορές τα χρήματα εξαφανίζονται χωρίς να καταλάβεις που τα έχεις ξοδέψει. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζεις που είσαι περισσότερο σπάταλη, για να μπορέσεις να έχεις μια εικόνα των κινήσεων σου και συγχρόνως να καταφέρεις στο μέλλον να αποταμιεύεις σωστά.

2. Περιόρισε τα έξοδα σου το ΣΚ

Ένα απλό βράδυ Σαββάτου μπορεί να σου κοστίσει μέχρι και 30 ευρώ. Και επειδή δεν γίνεται να μην πάρεις ταξί για να γυρίσεις σπίτι, πρέπει να ελαττώσεις από αλλού και το μυστικό κρύβεται στα ποτά. Αντί να πάρεις 3-4, παρήγγειλε το πολύ μέχρι 2. Επιπλέον, αντί για ποτό μπορείς να πιεις κρασί που είναι και πιο οικονομικό.

3. Μην χρησιμοποιείς παντού το αυτοκίνητο

Πολλές φορές τα ΜΜΜ σε πηγαίνουν πιο γρήγορα στον προορισμό σου και σίγουρα πιο οικονομικά. Αν για παράδειγμα η δουλειά σου είναι εύκολα προσβάσιμη με μετρό ή λεωφορείο, τότε μην χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο για να περιορίσεις και την βενζίνη. Σίγουρα η άνεση δεν συγκρίνεται, αλλά θα ευχαριστείς τον εαυτό σου όταν θα δεις τον λογαριασμό να μην μειώνεται με ταχύτητα φωτός.

4. Πες όχι στην δελεαστική πρόταση για φαγητό

Όσο κι αν λατρεύεις το φαγητό, αρνήσου την πρόταση της φίλης σου για κάποιο εστιατόριο. Η Αθήνα είναι γεμάτη από ωραία εστιατορία, οπότε καταλαβαίνουμε ότι δυσκολεύεσαι. Αντί γι’αυτό όμως, κάλεσε την στο σπίτι, μαγείρεψτε μαζί μια σούπερ gourmet συνταγή και ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί. Θα περάσετε το ίδιο τέλεια και μη σου πούμε και καλύτερα.

5. Προσπάθησε 2-3 ημέρες να μην ξοδέψεις τίποτα

Δύσκολο έως ακατόρθωτο, το ξέρουμε, ωστόσο θα παρατηρήσεις μια ευχάριστη διαφορά στο εισόδημα σου. Αντί να παραγγείλεις καφέ στην δουλειά, φτιάξε απ’το σπίτι, όπως επίσης πάρε μαζί σου ένα τάπερ με φαγητό για να μην βρεθείς στον πειρασμό να αγοράζεις γλυκό/σοκολάτα/τοστ κτλ.