Το ψυγείο είναι κάτι παραπάνω από μια… ντουλάπα που αποθηκεύει το φαγητό. Η σωστή συντήρηση των τροφίμων γίνεται όταν αυτά τοποθετούνται στην σωστή θέση. Αυτά είναι τα tips για να συντηρήσεις τα τρόφιμα σου σωστά.

-Κατάψυξη

Ξεκινάμε από τα… προφανή! Η κατάψυξη είναι για να… καταψύχεις τα τρόφιμα. Στην κατάψυξη αποθηκεύουμε πάγο, φρούτα, λαχανικά, κρέας. Γενικά όσα τρόφιμα θέλουμε να καταψυχθούν και να διατηρηθούν για καιρό, τότε η θέση τους είναι στην κατάψυξη. Το κόλπο με την κατάψυξη είναι να οργανώνεις τα τρόφιμα έτσι, ώστε να μην χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας από το ψυγείο για να διατηρηθούν. Έτσι, θα πρέπει να τα συσκευάζεις το ένα κοντά στο άλλο, ενώ προτίμησε της συσκευασίες τροφίμων από τα γυάλινα βάζα.

-Πόρτα

Η πόρτα είναι το θερμότερο μέρος ενός ψυγείου και εκεί θα πρέπει να τοποθετούνται τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής. Εκεί καλό θα είναι να αποθηκεύεις τους χυμούς και τα αναψυκτικά. Είναι μεγάλο λάθος να αποθηκεύονται εκεί τα αυγά (παρά τις ειδικές θέσεις που έχουν τα ψυγεία) και τα άλλα γαλακτοκομικά καθώς από την στιγμή που ανοίγει διαρκώς η θερμοκρασία αυξάνεται και έτσι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαλάσουν.

-Πάνω ράφια

Τα πάνω ράφια του ψυγείου έχουν την πιο σταθερή θερμοκρασία. Τα εστιατόρια αποθηκεύουν στα πάνω ράφια των ψυγείων τους τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Τα αλλαντικά πρέπει να τοποθετούνται εκεί ενώ και τα χορταρικά μπορούν να αποθηκευτούν εκεί μέσα σε ένα βάζο με νερό.

-Χαμηλά ράφια

Στα χαμηλότερα ράφια του ψυγείου, το καλύτερο είναι να τοποθετούνται τα αυγά, τα κρέατα και τα θαλασσινά, καθώς εκεί υπάρχουν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες. Για να προστατεύσεις τα υπόλοιπα τρόφιμα από τα βακτήρια που υπάρχουν στο κρέας, τοποθέτησε το πάντα σε ένα σημείο. Το ιδανικότερο είναι το κρέας να παραμένει μέσα στην αρχική του συσκευασία. Δεν είναι σωστό να στριμώχνονται τα πράγματα στα χαμηλά ράφια, καθώς ο κρύος αέρας δεν περνάει σωστά με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας.

-Συρτάρια

Στο κάτω μέρος του ψυγείου υπάρχουν ειδικά συρτάρια, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να διατηρούν τα φρούτα και τα λαχανικά. Μην κάνεις το λάθος και τα τοποθετήσεις και τα δυο μαζί. Αρκετά φρούτα, όπως τα μήλα και τα ροδάκινα, παράγουν χημικές ουσίες οι οποίες και τα χαλάνε. Οι ουσίες αυτές, ωστόσο, μπορούν να χαλάσουν και τα λαχανικά, οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα κρατάς χωριστά.

-Τι θέλει ψυγείο;

Μια από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις είναι τι χρειάζεται να μπει στο ψυγείο και τι στην κατάψυξη. Συγκεκριμένες τροφές, δεν μπορούν να μπουν στο ψυγείο, όπως οι ντομάτες, οπότε καλό θα ήταν να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, τα κρεμμύδια και οι πατάτες δεν χρειάζονται ψυγείο, καθώς θέλουν μέρος με υγρασία και σκοτεινό. Υπάρχουν και τροφές, που μπορούν να μπουν στο ψυγείο, αλλά δεν μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, όπως οι ξηροί καρποί. Γενικά, αν τα προϊόντα που έχεις σπίτι είναι καιρό εκτός ψυγείου, τότε θα πρέπει να τα αποθηκεύσεις στα μεσαία και τα ψηλά ράφια.