Σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα αυτοβοήθειας, Harvey Mackay: “Ένα όνειρο είναι μονάχα ένα όνειρο. Ένας στόχος είναι ένα όνειρο με σχέδιο και προθεσμία.” Τι πραγματικά όμως θέλει να πει ο Harvey Mackay και πώς εμείς θα το πετύχουμε αυτή τη χρονιά, αλλά και κάθε φορά που θέτουμε έναν στόχο; Παρακάτω θα βρεις τους “χρυσούς” κανόνες που θα σε βοηθήσουν να πραγματοποιήσεις βήμα προς βήμα όσα ονειρεύτηκες για φέτος (αλλά και τις χρονιές που θα έρθουν στο μέλλον).

  • Βήμα 1ο – Σκέψου ποιος είναι ο τελικός σου στόχος!

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε. Αν δεν γνωρίζουμε από την αρχή το που θέλουμε να φτάσουμε, δεν γίνεται ξαφνικά να βρεθούμε στη “κορυφή του Έβερεστ”. Έτσι λοιπόν, εάν δεν ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, θα οδηγούμαστε συνεχώς σε στιγμιαίους ενθουσιασμούς και στόχους χωρίς νόημα, ανάλογα με αυτά που μας τραβούν την προσοχή κάθε φορά. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό, όταν θέτουμε έναν τελικό στόχο, να τεστάρουμε τον εαυτό μας για το κατά πόσο πιστεύει ότι μπορεί να τον πετύχει. Ουσιαστικά, αναλογιζόμαστε τα όρια μας, αλλά και τις δυνάμεις μας, τα οποία μας προτρέπουν να τα “σπάσουμε”. Κι αυτό πιστέψτε με δεν είναι καθόλου εύκολο…  

1662-New-Year-funny-resolution-2014-e1446657523734

  • Βήμα 2ο – Φτιάξε ένα βήμα-προς-βήμα πλάνο

 Αρχικά, θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν ο στόχος που θέσαμε είναι ρεαλιστικός, μετρήσιμος και με συγκεκριμένη προθεσμία αλλά και πώς θα ανταμείψουμε τον εαυτό μας μετά την επίτευξη του στόχου. Ακολουθούν 6 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας:

  1. Ποιος είναι ο πρώτος μου στόχος;
  2. Γιατί πιστεύω ότι μπορώ να πετύχω αυτόν το στόχο;
  3. Τι πρέπει να κάνω για να πετύχει ο συγκεκριμένος στόχος;
  4. Μέχρι πότε θα έχει επιτευχθεί;
  5. Ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα του να πετύχω αυτόν το στόχο; (εδώ κάνε μία λίστα με 5 θετικές επιπτώσεις του στόχου σου.)
  6. Ποια θα είναι η ανταμοιβή μου όταν πετύχω αυτόν τον στόχο;

 Bima 1 (5)

  • Βήμα 3ο – Μοιράσου το στόχο σου

 Μοιραζόμαστε τους στόχους μας με ανθρώπους που έχουν εμπειρία στην επίτευξη στόχων. Αν μοιραστούμε τους στόχους μας σε ανθρώπους δίχως πειθαρχία, επιμονή και τίμημα, υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα να μην δείξουν κατανόηση και να βάλουν εμπόδια στα θέλω μας.

Bima 1 (3)

  • Βήμα 4ο Κράτα ημερολόγιο

Τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι να κρατάμε σ’ένα ημερολόγιο ή σημειωματάριο (οτιδήποτε), τα στάδια που έχουμε ολοκληρώσει αλλά και τα εμπόδια που καταφέραμε να προσπεράσουμε, ώστε να γνωρίζουμε άλλη φορά τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι!

 Calendar Vima 4

Εν κατακλείδι, συμπεραίνουμε ότι, για να πετύχουμε τους στόχους μας θα πρέπει να μένουμε εστιασμένοι σε αυτόν με αρκετή θέληση, επιμονή και υπομονή, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή μας από άλλα πράγματα. Όσα εμπόδια κι αν μας έρθουν, θα πρέπει να ξέρουμε ένα πράγμα. Πως με την προσπάθειά μας ο στόχος θα γίνει ένα όνειρο που επιτεύχθηκε με τις ικανότητες μας, αλλά και με το “σπάσιμο” των εσωτερικών μας ορίων.