Η τριχόπτωση είναι μια κοινή ανησυχία πολλών ανθρώπων και δεν είναι ασυνήθιστο να αναρωτιόμαστε πόσο φυσιολογική είναι η απώλεια μαλλιών. Η αλήθεια είναι ότι κάποια ποσότητα τριχόπτωσης είναι φυσιολογική και αναμενόμενη.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι χάνουν περίπου 50 με 100 τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής τους κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά έχετε κατά νου ότι το μέσο τριχωτό της κεφαλής περιέχει περίπου 100.000 τρίχες. Έτσι, το να χάνετε 50 έως 100 τρίχες την ημέρα είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των μαλλιών σας.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν βρίσκονται όλες οι τρίχες στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης την ίδια στιγμή. Τα μαλλιά περνούν από τρία στάδια ανάπτυξης: τη φάση αναγέννησης (ενεργητική ανάπτυξη), τη φάση της καταγένεσης (μεταβατική) και την τελογενή φάση (ηρεμία). Σε κάθε δεδομένη στιγμή, περίπου το 90% των μαλλιών σας βρίσκεται στη φάση της αναγέννησης, ενώ το υπόλοιπο 10% είναι στη φάση του καταγόνου ή της τελογενής φάσης. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες τρίχες πέφτουν φυσικά και πέφτουν ενώ άλλες μεγαλώνουν.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η απώλεια μαλλιών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη γενετική του ατόμου. Για παράδειγμα, οι άνδρες τείνουν να χάνουν περισσότερα μαλλιά από τις γυναίκες λόγω της ανδρικής φαλάκρας, η οποία προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικής και ορμονών. Η ηλικία μπορεί επίσης να παίξει έναν παράγοντα, καθώς η ανάπτυξη των μαλλιών επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Εάν παρατηρήσετε υπερβολική απώλεια μαλλιών, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, όπως προβλήματα θυρεοειδούς, αυτοάνοσα νοσήματα ή διατροφικές ελλείψεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα ή θεραπείες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της τριχόπτωσης.