Ας αναφερθούμε σε κάποια από τα χειρότερα συναισθήματα που μπορεί να αισθανθεί ο άνθρωπος και δεν είναι άλλα από αυτά που βιώνει όταν πληγώνεται. Η θλίψη και η απογοήτευση κυριαρχούν, σε συνδυασμό πάντα με τη σωματική εξάντληση, την έλλειψη συγκέντρωσης και την ψυχική κατάπτωση. Μπορεί να τα κρύβεις όλα αυτά από τους άλλους, όχι όμως και από τον εαυτό σου. Ωστόσο, κατά την περίοδο των δακρύων πραγματοποιούνται δέκα αλλαγές που, μετέπειτα, γίνονται εμφανείς τόσο μέσω της συμπεριφοράς όσο και μέσω των επιλογών σου.

love film zooey deschanel quotes joseph gordon-levitt

  1. Αρχίζεις να κρίνεις τους ανθρώπους με διαφορετικά κριτήρια

Παύεις να είσαι τόσο απόλυτος και να κρίνεις με μεγάλη ευκολία τα άτομα που έχεις απέναντί σου. Γνωρίζεις πως η γλυκύτητα και τα όμορφα λόγια δεν είναι συνώνυμα του «νοιάζομαι». Μαθαίνεις πως όσοι σου λένε πράγματα που δεν θέλεις να ακούσεις, είναι τα άτομα που νοιάζονται περισσότερο για εσένα. Πως όσοι μαλώνουν μαζί σου για ένα σορό λόγους, είναι και αυτοί που προσπαθούν να σώσουν κάτι που έχει σημασία. Η απάντηση «δεν πειράζει αγάπη μου», και η άρνηση για συζήτηση οποιουδήποτε θέματος δεν είναι ενδείξεις πραγματικής αποδοχής και παράβλεψης των όποιων λαθών, αλλά απλή αδιαφορία. Όσο λιγότερο νοιάζεσαι για κάποιον, τόσο λιγότερο θα σε ενοχλεί και το οτιδήποτε μπορεί να κάνει.

 

  1. Αρχίζεις να εκτιμάς την ειλικρίνεια, ακόμα και όταν πονάει

Τη μεγαλύτερη αξία την έχουν πλέον τα άτομα που δεν σε παραμυθιάζουν και δεν σου λένε αυτά που θέλεις να ακούσεις. Αντίθετα, σου λένε την άποψή τους όσο και αν διαφέρει από τη δική σου, ακόμα και όταν ξέρουν πως η αλήθεια πληγώνει και είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις να ακούσεις μία δεδομένη στιγμή. Είναι τα άτομα που ξέρεις πως νοιάζονται περισσότερο από όλους για εσένα. Συνειδητοποιείς πως μπορείς να βασιστείς πάνω τους, και παύεις να τους αποφεύγεις ή να τους κρίνεις αρνητικά.

 

  1. Μαθαίνεις να μην συμβιβάζεσαι με συμπεριφορές που δεν αξίζουν

Όταν θεωρείς ότι ένας άνθρωπος αξίζει, μαθαίνεις σταδιακά όχι μόνο να συμβιβάζεσαι με τα όποια μειονεκτήματά του (βάσει της κρίσης σου), αλλά και να τα αγαπάς. Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα να συμβιβάζεσαι με αυτά, ακόμα και όταν σε πληγώνουν. Γνωρίζεις ότι το άτομο που έχεις απέναντί σου δεν αξίζει την προσοχή σου, αλλά προτιμάς να πονάς παρά να το βγάλεις από τη ζωή σου. Οποιαδήποτε δήλωση του τύπου «Δεν σου αξίζει αυτή η συμπεριφορά» ή «χάνεις ευκαιρίες να γνωρίσεις κάποιον / α που πραγματικά αξίζει», δεν σε αγγίζουν. Όταν πληγώνεσαι τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν, ακριβώς γιατί μαθαίνεις να επιβάλλεσαι στα συναισθήματά σου και να λειτουργείς και λίγο βάσει της λογικής σου (ακόμα και αν την ίδια στιγμή ο πόνος που νιώθεις είναι υπερβολικά μεγάλος).

 

  1. Καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ πράξεων και δηλώσεων

Υπάρχουν τα άτομα που σου γεμίζουν το μυαλό με υποσχέσεις και δηλώσεις που δεν σου επιτρέπουν να σκεφτείς λογικά. Υπάρχουν και εκείνα τα άτομα που δεν σου λένε τίποτα και αυτό σε κάνει να δυσανασχετείς, καθώς έχεις την ανάγκη να ακούς κάποια πράγματα (απόλυτα φυσιολογικό!). Αν τα παρατηρήσεις, όμως, διαπιστώνεις πως κάθε πράξη τους είναι και ένα δείγμα εκτίμησης και αγάπης, είναι πάντα εκεί όταν τα χρειάζεσαι, στηρίζουν τις όποιες αποφάσεις σου και υπάρχουν στιγμές που θυσιάζουν τις δικές τους επιθυμίες απλά και μόνο για να είσαι καλά εσύ. Δεν υπάρχει πλέον κάτι να συγκρίνεις εδώ.

 

  1. Εκτιμάς αυτό που μπορεί παλαιότερα να μην εκτιμούσες

Θυμάσαι την υπερβολική αγάπη που λάμβανες, αλλά δεν εκτιμούσες γιατί πίστευες πως θα την βρίσκεις παντού; Τις στιγμές που δεν ήσουν ειλικρινής και τις στιγμές που πλήγωνες άτομα που σου πρόσφεραν όλα όσα είχαν και δεν είχαν; Όλοι έχουμε κάνει τέτοια λάθη στη ζωή μας, μα αν δεν πληγωθούμε και οι ίδιοι δεν τα συνειδητοποιούμε. Είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Όταν έρχεται η σειρά σου να πληγωθείς έχεις την επιλογή να μάθεις το μάθημά σου και να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

 

  1. Αρχίζεις να κάνεις σωστότερες επιλογές

Καλοί οι κοιλιακοί, αλλά αν δεν ασχολείται με τίποτα άλλο, τι να τον κάνεις; Και αντίστοιχα, πανέμορφη η κοπέλα αλλά όχι για σχέση, ειδικά όταν δεν μπορείς να μιλήσεις μαζί της ούτε για τα στοιχειώδη. Ο συνδυασμός εξωτερικής εμφάνισης και χαρακτήρα αρχίζει να είναι καθοριστικής σημασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά αυτά που θα είσαι διατεθειμένος να προσφέρεις στον άλλο, τις άμυνες που θα κρατήσεις, ακόμα και τη συμπεριφορά σου απέναντί του.

 

  1. Συνειδητοποιείς τι είναι αυτό που δεν θέλεις

Αν δεν δοκιμάσεις κάτι, δεν μπορείς να γνωρίζεις αν όντως σου αρέσει. Το ίδιο ισχύει και με τις σχέσεις. Θεωρείς ότι κάποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας ή συμπεριφοράς είναι ιδανικά, αλλά αποδεικνύεται πως τελικά δεν είναι. Πράγματα και συμπεριφορές που στην αρχή σε ενθουσίαζαν, τώρα τα αποφεύγεις και πάει λέγοντας.

 

  1. Σταδιακά ξεπερνάς τις όποιες καταστάσεις γρηγορότερα

Όταν μία δυσκολία επαναλαμβάνεται, η αίσθηση που σου αφήνει μπορεί να είναι το ίδιο ψυχοφθόρα, αν όχι και παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, εφόσον δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεις κάτι παρόμοιο, γνωρίζεις πως σταδιακά η ένταση των συναισθημάτων θα μειωθεί, δεν εγκαταλείπεις τον εαυτό σου και αναλαμβάνεις δράση ταχύτερα, για να συνεχίσεις τη ζωή σου. Μετά από μια σειρά απογοητεύσεων, όχι μόνο η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιείται γρηγορότερα, αλλά θα συμβαίνει και αυτοματοποιημένα (ανάλογα πάντα με την κατάσταση!).

 

  1. Αποκτάς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Γίνεσαι πιο ανθεκτικός απέναντι στις δυσκολίες και τα συναισθήματα που βιώνεις. Δεν προσπαθείς πλέον να διορθώσεις προβληματικές καταστάσεις (κυρίως παρόμοιες με αυτές που έχεις βιώσει στο παρελθόν) και παίρνεις γρηγορότερα την πρωτοβουλία να φύγεις. Μπορείς να σταθείς στα πόδια σου και το ξέρεις.

 

  1. Συνειδητοποιείς την αξία σου

Το ποιος είσαι και το τι αξίζεις. Αρχίζεις να διακρίνεις από την αρχή κατά πόσο σου αξίζει μια συμπεριφορά ή ένας άνθρωπος και αναλόγως είτε το προχωράς, είτε το σταματάς, είτε απλά το έχεις για να περνάς την ώρα σου. Σταματάς να βλέπεις το κάθε τι ρομαντικά και δεν συμβιβάζεσαι απλά και μόνο για να είσαι με κάποιον / α .