Στον γρήγορο και απαιτητικό κόσμο μας, το άγχος έχει γίνει ένας ανεπιθύμητος “μπάστακας”για πολλές από εμάς. Η απαλλαγή από το άγχος, απαιτεί άμεση δράση και αυτές οι 5 απλές τεχνικές κατά του στρες μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση.

Αναγνώρισε, ονόμασε και εκτόνωσε το άγχος

Όταν το άγχος επιτίθεται, η παραδοχή του είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση του ελέγχου. Αναγνώρισε τα σημάδια, σταμάτα συνειδητά τις αρνητικές σκέψεις και καθησύχασε τον εαυτό σου ότι το άγχος είναι προσωρινό. Ονόμασε τα συναισθήματά σου για να δημιουργήσεις απόσταση που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων.

Η τεχνική 5-4-3-2-1

Συνδύασε αυτή την τεχνική με ασκήσεις βαθιάς αναπνοής για βέλτιστα αποτελέσματα. Ξεκίνα παρατηρώντας το περιβάλλον σου, μετρώντας πέντε πράγματα που βλέπεις από το 5ο προς το 1ο. Συνέχισε αγγίζοντας τέσσερα πράγματα, έπειτα αναγνώρισε τρεις ήχους, μετά δύο μυρωδιές και, τέλος, να επικεντρώσου σε μια γεύση. Αυτή η αισθητηριακή προσέγγιση σε γειώνει στην παρούσα στιγμή, μειώνοντας το άγχος.

Αγκάλιασε το χιούμορ ως αντιπερισπασμό

Θυμήσουτις αγαπημένες σου αστείες στιγμές, είτε εμπειρίες από τη ζωή σου. Η οπτικοποίηση αυτών των αστείων στιγμών απομακρύνει την εστίασή σου από το άγχος, φέρνοντάς σε στο παρόν. Το γέλιο έχει θεραπευτικό χαρακτήρα, παρέχοντας μια άμεση διαφυγή από την ένταση.

Εξάσκηση στην Άσκηση «Αρχείο»

Για όσους κατακλύζονται από επίμονες σκέψεις, η άσκηση «αρχειοθέτησης» μπορεί να είναι ευεργετική. Οραματίσου ένα τραπέζι με φακέλους και μια αρχειοθήκη. Γράψε τις ενοχλητικές σκέψεις σε φανταστικούς φακέλους και βάλε τες σε ένα συρτάρι, συμβολίζοντας τη συνειδητή απόσπαση. Αυτή η άσκηση σε βοηθά να θέσεις προτεραιότητες, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες την κατάλληλη στιγμή, μία προς μία.

Κράτα τη ψυχραιμία σου

Το έντονο στρες μπορεί να μειωθεί με το κρύο. Είτε μέσω ενός κρύου ντους ή μιας απλής βύθισης του χεριού ή του ποδιού σε κρύο νερό, αυτή η στρατηγική ενεργοποιεί μια φυσική απόκριση που διαταράσσει τον κύκλο του στρες. Εναλλακτικά, το να κρατάς ένα παγάκι μέχρι να λιώσει μπορεί να προσφέρει μια γρήγορη, αναζωογονητική απόσπαση της προσοχής.

Εάν αυτές οι στρατηγικές αποδειχθούν ανεπαρκείς, συνιστάται η αναζήτηση καθοδήγησης από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση από το στρες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας ενόψει των προκλήσεων της ζωής.

Διάβασε επίσης:

3 tips για να πετύχεις σίγουρα τους νέους σου στόχους!