Αν είσαι γύρω στα είκοσι και δεν είσαι μοντέλο της Victoria Secret, τότε σίγουρα υπάρχουν πράγματα πάνω σου που σ’ενοχλούν. Μα τι λέω, είμαι σίγουρη ότι ακόμα και τα μοντέλα της Victoria Secret έχουν ανασφάλειες. Μπορεί να φοβούνται ότι ο κόσμος δεν τις θεωρεί τόσο έξυπνες ή απαραίτητες. Anyway, εδώ θα ασχοληθούμε με απλές, καθημερινές γυναίκες, που παλεύουν με τα πρότυπα ομορφιάς και νιώθουν ότι χάνουν τη μάχη. Η αυτοπεποίθηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχολογίας, όχι μόνο της γυναίκας, αλλά και του άντρα. Οι άντρες βέβαια, στην πλειονότητά τους, είναι λιγάκι πιο αδιάφοροι προς αυτά. Και καλά κάνουν ! Μήπως είναι σειρά μας ;

To πως νιώθεις για τον εαυτό σου, συνήθως πάει συγκριτικά με τους άλλους. Μπορεί να ξυπνήσεις μια μέρα και να νιώθεις υπέροχα κοιτάζοντας τον εαυτό σου στον καθρέπτη. Κάθεσαι στο τραπέζι, τρως το υγιεινό πρωινό σου, μπορεί να κάνεις και γυμναστική πιο μετά και ύστερα κάνεις το μεγάλο βήμα να βγεις έξω. Η όμορφη εικόνα που είχες για τον εαυτό σου κατακρημνίζεται μπροστά στη ψηλή, ξανθιά, γαλανομάτα ( το κλισέ του κλισέ)  που περνάει από μπροστά σου. Συνεχίζεις να προχωράς με το κεφάλι κάτω. Φτάνεις στη σχολή/δουλειά. Μπαίνεις στο meeting/αμφιθέατρο. H συνάδελφος/συμφοιτήτριά σου μιλάει με ευφράδεια και σιγουριά για την άποψή της και μαγεύει τους ακροατές της. Δεν είσαι τόσο έξυπνη/ταλαντούχα/επιτυχημένη. Το κεφάλι φτάνει πιο χαμηλά.

Φτάνει το βράδυ και βρίσκεσαι σε ένα μπαρ με τις φίλες σου. Η παρέα αντρών που κάθεται στο διπλανό τραπέζι σας χαμογελάει. Πλησιάζουν. Κανείς δε σου δίνει σημασία. Σηκώνεσαι και φεύγεις.

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ~~~~~> Επικεντρώσου στα θετικά σου.

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.Αυτό σημαίνει ότι έχει ένα μοναδικό συνδυασμό θετικών και αρνητικών. Είμαι πολύ υπέρ στο να προσπαθείς συνεχώς για μια καλύτερη εκδοχή σου, αλλά πάντα καθ’όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να υπερέχει η αποδοχή και η αγάπη για τον εαυτό σου. Βρες τι σου αρέσει πάνω σου. Είτε στην εμφάνιση είτε στην προσωπικότητά σου. Μπορεί να έχεις πολύ όμορφα μάτια, λαμπερά μαλλιά ή πολύ ωραίες καμπύλες. Να είσαι επιμελής, υπομονετική, αποφασιστική. Φτιάξε μια λίστα με αυτά που πιστεύεις ότι σε ικανοποιούν πάνω σου και ανάσυρέ τη στο μυαλό σου, κάθε φορά που αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Είναι ένα πρώτο βήμα για να διώξεις τις δυσάρεστες σκέψεις.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ~~~~~> Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους.

Αν βάλεις καλά στο μυαλό σου ότι ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και κανείς δεν πρόκειται να σε συγκρίνει με το τάδε μοντέλο, τότε είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην εσωτερική γαλήνη. Ο λαός λέει “με ό,τι έχεις, πορεύεσαι”. Δεν υπάρχει κάποια κλίμακα με βάση την οποία θα βαθμολογηθείς. Εμφάνιση τόσο, χαρακτήρα τόσο. Προσωπικά θεωρώ ότι οι άνθρωποι καταναλώνουμε υπερβολικά πολλή ενέργεια στο να επεξεργαζόμαστε τους άλλους, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαμε να την ξοδεύουμε στο να γίνουμε εμείς καλύτεροι. Όχι καλύτεροι από τους άλλους. Αλλά καλύτεροι από χθες. Άλλωστε είναι και άσκοπο να προσπαθείς πάντα να είσαι καλύτερος από τους άλλους, διότι είμαστε τόσα εκατομμύρια κι αυτό μόνο στην Ελλάδα. Πάντα θα βρίσκεται κάποιος που θα σε κάνει να νιώθεις μειονεκτικά. Όσο πολυακουσμένο κι αν είναι να θυμάσαι ότι ακόμα και τα άτομα που ζηλεύεις, έχουν ανασφάλειες. Ή μπορεί ακόμα να ζηλεύουν κι εσένα.

ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ ~~~~~> Μην κριτικάρεις τους άλλους.

Όσο κακό θα σου κάνει να τους ζηλεύεις επειδή τους θεωρείς ανώτερους, τόσο θα σου κάνει και να τους μειώνεις. Είτε από κόμπλεξ κατωτερότητας είτε επειδή όντως τους θεωρείς κατώτερους. Είναι άσχημο και απλά οξύνει το φαύλο κύκλο στον οποίο έχεις μπει. Αν μπαίνεις στη διαδικασία να ξεχωρίζεις τους  “κατώτερούς σου”, αυτό θα πει ότι έχεις επίγνωση της “ποσότητας” των καλών και κακών χαρακτηριστικών σου. Αυτή η συγκεκριμενοποίηση του εαυτού σου όμως, μελλοντικά,  θα σε βάλει στη θέση να ορίζεις και τους “ανώτερούς” σου. Συν του ότι είναι και μικροπρεπές.

Όπως και να’χει, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φθονείς το διπλανό σου, ενώ ο ίδιος έχεις τόσα για τα οποία αξίζει να είσαι χαρούμενος με τον εαυτό σου. Είναι υπέροχος. Αγάπα τον λοιπόν  και σήκωσε το κεφάλι !