Η λειτουργία και η υγεία του εγκεφάλου μας συχνά σχετίζεται με συγκεκριμένες τροφές που καταναλώνουμε. Όμως η καλύτερη κατηγορία τροφών που πρέπει να επιλέξετε εάν θέλετε να εμποδίσετε την γήρανση της νοητική σας ικανότητας, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Στην κατηγορία αυτη περιλαμβάνονται το κάλε, το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι, η ρόκα και τα μανιτάρια.

Όλα τα παραπάνω είναι πλούσια σε συστατικά που κρατάνε τον εγκέφαλο υγιή. Οι βιταμίνες και τα στοιχεία που περιέχονται είναι η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και το βήτα καροτένιο. Σύμφωνα με έρευνες τα συγκεκριμένα συστατικά βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωσιακής παρακμής. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τι προσφέρουν τα συγκεκριμένα λαχανικά.

Μπρόκολο

Η βασική βιταμίνη για το σχηματισμό των σγιγγιλιπιδίων, τα οποία είναι απαραίτητα για τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι η βιταμίνη Κ. Το μπρόκολο είναι πλούσιο στην συγκεκριμένη βιταμίνη.

Σπανάκι

Το σπανάκι έχει πολλά οφέλη, ανάμεσα στα οποία είναι η προστασία που χαρίζει στην μνήμη και την προστασία από το Αλτσχάιμερ. Όσοι το καταναλώνουν συχνά διατηρούν για περισσότερο καιρό την ευκρίνεια του νου τους.

Μανιτάρια 

Με βάση έρευνας του Τμήματος Ψυχολογικής Ιατρικής και το Τμήμα Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, δυο μερίδες ημερησίως μειώνουν εως και 50% τις πιθανότητες ήπιας γνωστικής εξασθένισης. Τα μανιτάρια που αναφέρθηκαν στην έρευνα και είναι καλό να προτιμήσετε είναι τα χρυσά μανιτάρια, στρειδιών, shiitake και λευκό κουμπί, καθώς και ξηρά και κονσερβοποιημένα μανιτάρια.