Σήμερα τα Marks & Spencer αποτελούν έναν από τους αγαπημένους μας προορισμούς shopping τόσο διαδικτυακά όσο και στα φυσικά καταστήματα. Προτάσεις ένδυσης και υπόδυσης που ανανενώνονται διαρκώς, απευθύνονται σε όλους και διαμορφώνουν το στιλ στην ελληνική αγορά. Το φθινόπωρο του 2020, η εταιρεία έκλεισε 30 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην Ελλάδα, αποτελώντας σταθερό κομμάτι της ζωής μας. Η ιστορία του brand όμως πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω…

Michael Marks ©Marks&Spencer

Thomas Spencer ©Marks&Spencer

Τα πρώτα βήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η εταιρεία δημιουργήθηκε χάρη στη συνεργασία των Michael Marks και Thomas Spencer. Οι δυο τους γνωρίστηκαν τυχαία το 1884 όταν ο Michael έψαχνε για δουλειά και γνώρισε τον Jowitt Dewhirst, ο οποίος του δάνεισε 5 λίρες (σαν να λέμε 500 λίρες σήμερα) για να ανοίξει ένα μικρό κατάστημα στο Kirkgate Market. Ταμίας του Dewhirst ήταν ο λογιστής Thomas ο οποίος μαζί με την συζυγό του βοήθησαν τον Michael να βελτιώσει τα αγγλικά του. Το 1894, ο Marks αποφάσισε να αναβαθμίσει την επιχείρησή του και ζήτησε από τον Spencer να γίνει συνέταιρος.

Εγκαταστάθηκαν στο Birkenhead market όπου και παρέμειναν μέχρι το 1923. Λίγο αργότερα έγιναν γνωστοί για την πολιτική τους να πωλούν μόνο προϊόντα κατασκευασμένα στη Βρετανία και πωλούσαν ρούχα και φαγητά από βρετανούς κατασκευαστές. Ιδιαίτερη εντύπωση είχε κάνει το γεγονός ότι πρόσφεραν τη δυνατότητα επιστροφής οποιασδήποτε αγοράς χωρίς χρονικό περιορισμό και έδιναν πλήρη επιστροφή χρημάτων με την επίδειξη της απόδειξης αγοράς -κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για την εποχή.

Κατάστημα Marks&Spencer στο Portsmouth ©Marks&Spencer

©Wikipedia

Η άφιξη στην Ελλάδα

Ήδη από το 1973, η Marks & Spencer είχε ξεκινήσει να επεκτείνεται σε χώρες του εξωτερικού, όπως ο Καναδάς και η Γαλλία. Έτσι, το 1978 προέκυψε και η πρώτη franchise συνεργασία στην Ελλάδα με την εταιρεία Μαρινόπουλος -η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το πρώτο M&S κατάστημα άνοιξε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Κηφισιά, στις 25 Οκτωβρίου 1990. Ακολούθησαν το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη με είδη ένδυσης και σπιτιού -deco την ίδια χρονιά αλλά και στην Αθήνα, το 1993, στην εμβληματική Ερμού. Το κατάστημα αυτό παραμένει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο κατάστημα M&S στην Ελλάδα και μάλιστα ανακαινίστηκε το 2019 σε Flagship Store του brand, παρουσιάζοντας το ανανεωμένο M&S Cafe στον 6ο όροφο με θέα την Ακρόπολη.

Από το 1990 μέχρι σήμερα, τα Marks & Spencer εξελίχθηκαν, αναπτύχθηκαν και διεύρυναν το δίκτυο καταστημάτων τους σε όλες τις σημαντικές αγορές της χώρας. Συνολικά 26 καταστήματα καταστήματα του brand βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη και Πάτρα. Διεθνώς, η εταιρεία μετράει πάνω από 1000 καταστήματα σε 50 χώρες στον κόσμο.

Στις τρεις δεκαετίες λειτουργίας στη χώρα μας, τα Marks & Spencer έχουν επενδύσει σημαντικά στην ελληνική αγορά μόδας και τροφίμων-εστίασης, τόσο μέσω του δικτύου καταστημάτων της, αλλά και μέσα από τα ελληνικά e-shop που έχει δημιουργήσει ειδικά. Το online shop ένδυσης www.marksandspencer.gr ξεκίνησε τον Μάϊο του 2019 και το online shop τροφίμων marksandspencerfood.gr, το οποίο ανανεώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Κατάστημα Marks&Spencer Κηφισιάς

Flagship Store Marks&Spencer Ερμού

Η συνταγή της επιτυχίας

Για να καταφέρει ένα brand να παραμείνει στις προτιμήσεις και την αγάπη του κόσμου πρέπει να συνδυάζει ποιότητα και τιμή, να έχει σταθερές αξίες και να εξελίσσεται διαρκώς διαμορφώνοντας τις τάσεις. Γι’ αυτό εξακολουθούμε να αγαπάμε τα M&S, γιατί μετά από 30 χρόνια απαράμιλλου στυλ, άνεσης και χαρακτηριστικής διαχρονικής κομψότητας στην Ελλάδα, συνεχίζουν με προτάσεις για υψηλής ποιότητας προϊόντα ένδυσης, προϊόντα για το σπίτι καθώς και τρόφιμα που ανανεώνονται διαρκώς, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν αναλλοίωτες τις διαχρονικές αξίες ενός διεθνούς brand.