Κάθε φορά που ακούω «θα αφήσω τα νύχια μου να αναπνεύσουν» μου σηκώνεται η τρίχα! Τα νύχια δεν αναπνέουν! Ο μύθος ότι τα νύχια αναπνέουν είναι μια κοινή παρανόηση που επιμένει εδώ και γενιές. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση είναι εντελώς ψευδής και μια βασική κατανόηση της ανατομίας και της φυσιολογίας των νυχιών μπορεί εύκολα να την απομυθοποιήσει. Τα νύχια αποτελούνται από μια σκληρή, συμπαγή πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη, η ίδια ουσία που σχηματίζει τα μαλλιά και το εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας. Είναι ουσιαστικά νεκρά κύτταρα και, σε αντίθεση με τους ζωντανούς ιστούς, δεν έχουν την ικανότητα να αναπνέουν.

Η σύγχυση πίσω από αυτόν τον μύθο μπορεί να προκύψει από το γεγονός ότι τα νύχια μεγαλώνουν. Η ανάπτυξη των νυχιών συμβαίνει στη βάση του νυχιού, που ονομάζεται μήτρα, όπου τα ζωντανά κύτταρα παράγουν ενεργά νέα κερατίνη. Αυτά τα κύτταρα τρέφονται από τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά μόλις κερατινοποιηθούν πλήρως, τα κύτταρα δεν ζουν πλέον και το νύχι δεν μπορεί να λάβει οξυγόνο ή θρεπτικά συστατικά από την κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η μετατροπή από ζωντανά κύτταρα σε νεκρή, σκληρή κερατίνη συμβαίνει καθώς το νύχι εκτείνεται πέρα ​​από την άκρη του δακτύλου.

Επιπλέον, το ίδιο το νύχι είναι μη πορώδες και λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα για τον ευαίσθητο ιστό από κάτω του. Εάν τα νύχια «ανέπνεαν», θα ήταν επιρρεπή σε μολύνσεις και ζημιές, καθιστώντας τα πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στον ρόλο τους να προστατεύουν τα δάχτυλά μας.

Με λίγα λόγια η αντίληψη ότι τα νύχια αναπνέουν είναι μύθος. Η κατανόηση της πραγματικής φύσης των νυχιών δεν είναι μόνο θέμα ακρίβειας των πραγματικών περιστατικών, αλλά και απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση της σωστής φροντίδας και υγιεινής τους.