Ίσως αντιμετωπίσατε πρόσφατα μια αγχωτική κατάσταση που σας έκανε να αγχωθείτε ή να σας είχε κάποια μορφή δυσμενούς επίδρασης. Τότε είναι που θα πρέπει να αναρωτηθείτε πώς αποφύγατε αυτόν τον κοινό κύκλο φόβου: ανησυχητικές σκέψεις-ανήσυχα συναισθήματα-φόβος-περισσότερες ανησυχητικές σκέψεις. Συνήθως καταφέρνουμε να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο με μια υποσυνείδητη στάση και τρέχοντας, με άλλα λόγια, σταματάμε, σκεφτόμαστε και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Αυτός είναι πολύ συχνά ο τρόπος με τον οποίο επιλύουμε τον κύκλο ή τουλάχιστον φροντίζουμε να μην έχει συναισθηματική επίδραση στον ρυθμό της ζωής μας. Γνωρίζουμε ότι η κακή διαχείριση του στρες επηρεάζει το σώμα μας με τον ίδιο τρόπο όπως πολλές άλλες γνωστές συστηματικές διαταραχές (υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, νεφρικές παθήσεις κ.λπ.). Το σώμα αμύνεται ξεκινώντας τις γρήγορες διαδικασίες οξείδωσης, την αρτηριακή πίεση και την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και ορισμένες ορμόνες αυξάνονται που ευνοούν τη σύνθεση των ενώσεων που απαιτούνται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτή η διαδικασία ενεργοποίησης (τόσο απαραίτητη μερικές φορές) διατηρείται με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η οργανική υπερ-ενεργοποίηση έχει δυσμενή επίδραση στο δέρμα μας και στο σώμα μας. Αυτό συμβαίνει όταν σχηματίζονται ρυτίδες, αυξάνονται οι ατοπικές αντιδράσεις και η διαδικασία γήρανσης επιταχύνεται. Δείτε παρακάτω μια σειρά από ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεχάσετε όλες τις ανησυχίες σας και να βρείτε τη συναισθηματική σταθερότητα που είναι τόσο απαραίτητη στην καθημερινότητά σας.

Τεχνικές χαλάρωσης

Ξεκινήστε με ήπια άσκηση

Μπορεί να είναι μια βόλτα, αλλά ιδανικά, θα πρέπει να δίνουμε στο σώμα μας λίγο ρυθμό. Αυτό θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε την αγχωτική αντίδραση και το σώμα μας θα επικεντρωθεί στη σωματική άσκηση. Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, επιστρέψτε στην κατάσταση ανάπαυσης.

Αφουγκραστείτε το σώμα σας

Μετά την άσκηση, όταν είστε χαλαροί, πρέπει να εστιάσετε πλήρως στο σώμα σας, στον οργανισμό σας.  Στρέψτε την προσοχή σας στον εαυτό σας. Για να το κάνετε αυτό, αναπνεύστε σωστά. Με τη βοήθεια ενός χρονομέτρου, εισπνεύστε και εκπνεύστε εντελώς, προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τις 25 αναπνοές ανά λεπτό (ιδανικά θα πρέπει να είναι 12-15/λεπτό)

Διαλογισμός

Από τη στιγμή που ελέγχετε το σώμα σας, πρέπει να προσαρμόσετε το μυαλό σας. Ο στόχος είναι να απαλλαγείτε από τις ανησυχητικές σας σκέψεις. Ο στόχος είναι να αντιληφθούμε τις πιο λεπτές κινήσεις που μας περιβάλλουν. Βάλτε λίγη απαλή μουσική, προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και ξεκινήστε να χαλαρώνετε όλους τους μυς σας. Αφιερώστε όλο τον χρόνο που χρειάζεστε και εστιάστε το μυαλό σας, χωρίς να αφήσετε τις ανησυχίες σας να σας κυριαρχήσουν.

Χαλαρώστε

Σε αυτό το σημείο, η χαλάρωση είναι συνήθως το αποτέλεσμα αυτής της υπέροχης τελετουργίας. Καθίστε ή τεντωθείτε σε μια άνετη θέση για αυτές τις ασκήσεις. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, εστιάστε το μυαλό σας και το σώμα σας θα είναι εντελώς χαλαρό.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.