Όλες οι γυναίκες έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στα καλοραμμένα ρούχα, ειδικά όταν φέρουν την υπογραφή Ελλήνων σχεδιαστών και έχουν φιλικό προς το περιβάλλον προσανατολισμό. Αυτοί είναι άλλωστε και οι βασικοί λόγοι που τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεχωρίσει το brand “ CŌYA” και θελήσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα τη δημιουργό τους Μαρία Κόγια. Η Μαρία μίλησε στο ThatsLife για το ξεκίνημα του brand, για τη βιώσιμη μόδα αλλά και για τη φετινή της συλλογή.

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το χώρο της μόδας; Πες μας λίγα πράγματα για σένα.

Το ρούχο και η κατασκευή του αποτελούσε για μένα κάτι το συναρπαστικό. Με τραβούσε να το εξερευνήσω από τότε που έβλεπα τη γιαγιά μου να ράβει με εξαιρετική λεπτομέρεια. Εκείνη ήταν ο μέντορας και η έμπνευση μου. Παρόλο που ακολούθησα διαφορετική πορεία τα επόμενα χρόνια σπουδάζοντας Κοινωνιολογία, η αγάπη μου για το ένδυμα με ακολουθούσε πάντα.

Έτσι το 2011 σπουδάζω σχέδιο μόδας και ξεκινάω τα πρώτα μου βήματα στο χώρο, ως μοντελίστ sur measure. Το 2015, πραγματοποιώ ένα μεγάλο όνειρο μου, να παρακολουθήσω μαθήματα στο Central Saint Martins στο Λονδίνο, γεγονός που μου καλλιεργεί την ιδέα της δημιουργίας ενός δικού μου brand.

Πότε γεννήθηκε το brand “ CŌYA” και σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Με στόχο να εκφραστώ δημιουργικά, περνάω από το sur measure στο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης συλλογής. Έτσι, θέλοντας να προσφέρω στη γυναίκα, την ποιότητα, τη δύναμη για διαφορετικότητα και την ελευθερία να είναι ο εαυτός της κάθε μέρα, το 2018 γεννιέται το brand CŌYA.

Η βιώσιμη μόδα είναι μια εφήμερη τάση ή θεωρείς ότι θα αποτελέσει το μέλλον της μόδας;

Κατά τη γνώμη μου, η βιώσιμη μόδα δεν αποτελεί μέλλον, αλλά παρόν, παρόν που ήρθε για να μείνει. Μάλιστα, η βιωσιμότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν μια από τις 3 θεμελιώδεις αρχές του brand. Εξασφαλίζεται με προσεκτική επιλογή πιστοποιημένων προμηθευτών για φυσικές ή ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, που έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η δεύτερη μας αρχή, που είναι επίσης αλληλένδετη με την πρώτη, είναι εκείνη της ποιότητας- δεξιοτεχνίας. Όλη μας η παραγωγή κατασκευάζεται στο ατελιέ μας στην Αθήνα, το οποίο μας διασφαλίζει εξαιρετική ποιότητα και πολύ χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα (carbon footprint). Πιστεύουμε πολύ στο χειροποίητο προϊόν (craftmanship) και χρησιμοποιούμε τεχνικές υψηλής ραπτικής στο καθημερινό ένδυμα, τις οποίες θα θέλαμε να διατηρήσουμε και να μεταφέρουμε σε επόμενες γενιές.

Η τρίτη μας αρχή αποτελεί εκείνη της λεγόμενης αργής μόδας (slow fashion). Παράγουμε μικρές ποσότητες, μόνο σε συνάρτηση με τη ζήτηση και κατασκευάζουμε ενδύματα με σκοπό να διαρκέσουν και να φορεθούν σε όλες τις εποχές, ξανά και ξανά. Αυτός ο σχεδιαστικός ρυθμός, μας δίνει έδαφος για δημιουργικότητα και χρόνο για την αναζήτησή της καλύτερης ποιότητας.

 Πες μας λίγα λόγια για την φετινή συνεργασία με την εταιρεία COCO-MAT.

Τον Αύγουστο του 2021 ξεκίνησε επίσημα η συνεργασία μας με την εταιρεία COCO-MAT, με πρώτο προορισμό το ξενοδοχείο COCO-MAT BC, στην περιοχή της Ακρόπολης. Αυτή η συνεργασία έρχεται να συνταιριάξει την κοινή φιλοσοφία και όραμα που έχουμε για την παροχή προϊόντων από φυσικές πρώτες ύλες, με ποιότητα και διάρκεια στο χρόνο. Έτσι ο πελάτης μπορεί να κάνει μια πρώτη γνωριμία με το brand CŌYA, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου.

Ποια είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν στη φετινή συλλογή;

Τα έντονα χρώματα προσδιορίζουν και χαρακτηρίζουν το brand σε κάθε σεζόν και η δημιουργία των δικών μας print προσφέρει επιπλέον στον καταναλωτή κάτι τελείως μοναδικό. Φέτος κυριαρχούν οι αποχρώσεις του μώβ, του λιλά, του sapphire blue και του bright beige. Θα δείτε επίσης τις αποχρώσεις των πλανητών σε surreal απόδοση στην καινούργια μας συλλογή που λέγεται “L’ UNIVERS” και αντλεί έμπνευση από την πεποίθηση πώς όλα συνδέονται μεταξύ τους, δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα, και για όσα μας φαίνονται ασύνδετα, το σύμπαν δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσσει.

Πως μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν τα ρούχα CŌYA;

Μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα ρούχα της συλλογής στο e-shop μας : https://coya-official.com, επιλεγμένα σχέδια στο ξενοδοχείο COCO-MAT BC HOTEL στην περιοχή της Ακρόπολης, καθώς και στο ατελιέ μας Σαφραμπόλεως 31, Νέα Ιωνία, κατόπιν ραντεβού.

Ποιά συμβουλή θα έδινες στις αναγνώστριές μας που προσπαθούν να ανακαλύψουν το προσωπικό τους στυλ. Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγουν τα ρούχα που αγοράζουν;

Νομίζω πως το πιο σημαντικό είναι οι γυναίκες να μη διστάζουν να πειραματίζονται με τα χρώματα και να επιλέγουν με βάση την ποιότητα, τη διαχρονικότητα και την προσαρμοστικότητα ενός ενδύματος μέσα στην καθημερινή τους γκαρνταρόμπα. Πάνω από όλα να εκφράζονται και να αντλούν δύναμη και ελευθερία μέσα από το ρούχο που φορούν.