Πόσο καιρό μπορώ να φοράω τους φακούς μου;

Αντικαταστήστε τους φακούς σας όσο συχνά σας προτείνει ο γιατρός, ακόμα κι αν δεν τους φοράτε κάθε μέρα. Για παράδειγμα, εάν έχετε το είδος μιας χρήσης που είναι καλό για να το φοράτε, πετάξτε τα αφού τα φορέσετε μια φορά, ακόμα κι αν αισθάνονται ακόμα φρέσκα. Όταν φοράτε φακούς για περισσότερες ημέρες από ό,τι θα έπρεπε ή όταν κοιμάστε με φακούς που δεν είναι φτιαγμένοι για ολονύκτια χρήση, αυξάνετε τον κίνδυνο μολύνσεων των ματιών σας.

Πριν αγγίξετε τους φακούς σας

Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν βάλετε ή βγάλετε τους φακούς σας. Μην κάνετε αφρό με λιπαρά ή με έντονα αρωματικά σαπούνια. Οι φακοί μπορούν να προσκολληθούν σε βρεγμένα χέρια και υπάρχουν επίσης βακτήρια που ζουν στο νερό της βρύσης και μπορούν να προσκολληθούν στους φακούς — γι’ αυτό πάντα στεγνώνετε καλά τα χέρια σας με μια πετσέτα χωρίς χνούδι. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα, περιμένετε μέχρι να βάλετε τους φακούς σας. Τα υπολείμματα από τις λοσιόν μπορεί να κολλήσουν πάνω τους.

Βάζοντας τους φακούς σας

Ξεκινήστε με το ίδιο μάτι κάθε φορά, ώστε να μην ανακατεύετε τον δεξιό και τον αριστερό φακό. Χρησιμοποιήστε το δείκτη σας για να σύρετε τον φακό από τη συσκευασία ή τη θήκη και στην παλάμη του χεριού σας. Ξεπλύνετε το με το διάλυμα που προτείνει ο οφθαλμίατρος σας. Τοποθετήστε το φακό στην άκρη του δείκτη σας. Τραβήξτε το κάτω βλέφαρό σας προς τα κάτω με το μεσαίο δάχτυλο του ίδιου χεριού και κρατήστε το πάνω βλέφαρό σας με το άλλο σας χέρι. Τοποθετήστε τον φακό απευθείας στην ίριδα του ματιού σας.

Αφαίρεση των φακών σας

Πρώτα, πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας πριν αφαιρέσετε τους φακούς. Για να βγάλετε τους μαλακούς φακούς, τραβήξτε προς τα κάτω, το κάτω βλέφαρό σας. Κοιτάξτε ψηλά ή στο πλάι και μετακινήστε απαλά τον φακό σας στο άσπρο του ματιού σας. Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη σας, πιέστε απαλά τον φακό και σηκώστε τον από το μάτι σας. Για φακούς διαπερατούς από αέρια, ανοίξτε διάπλατα τα μάτια σας και τραβήξτε το δέρμα κοντά στη γωνία του ματιού σας προς το αυτί σας. Λύγισε πάνω από την ανοιχτή παλάμη σου και αναβοσβήνει. Ο φακός πρέπει να βγει στην παλάμη σας.

Καθαρισμός και αποθήκευση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθαρίσετε τους φακούς. Μια λύση πολλαπλών χρήσεων σάς επιτρέπει να καθαρίζετε, να ξεπλένετε, να απολυμαίνετε και να αποθηκεύετε τους φακούς σας. Ορισμένα συστήματα διαθέτουν ξεχωριστά προϊόντα για καθαρισμό και ξέβγαλμα. Οι λύσεις “χωρίς τρίψιμο” λένε ότι το ξέπλυμα από μόνο του θα καθαρίσει τους φακούς, αλλά η έρευνα δείχνει ότι το τρίψιμο καθαρίζει καλύτερα. Με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου βάζετε τους φακούς σας σε ένα καλάθι που μπαίνει σε ένα φλιτζάνι διάλυμα. Επίσης, το διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου θα έχει κόκκινο καπάκι, που σημαίνει ότι μην το βάζετε ποτέ απευθείας στα μάτια σας. Αφήστε τον φακό να μουλιάσει στο διάλυμα για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται πριν βάλετε τον φακό ξανά στα μάτια σας.

Νερό και φακοί δεν αναμειγνύονται

Εάν δεν έχετε διάλυμα φακών επαφής, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ξεπλύνετε τους φακούς σας με νερό βρύσης. Μην το κάνεις! Το νερό μερικές φορές έχει μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις στα μάτια. Μην φοράτε καν τις επαφές στο ντους. Και ποτέ μην βάζετε τους φακούς σας στο στόμα σας και μην χρησιμοποιείτε σάλιο για να τους βρέξετε.

Καθαρίστε τη θήκη των φακών σας τόσο προσεκτικά όσο καθαρίζετε τους φακούς σας. Θα πρέπει να το ξεπλένετε τουλάχιστον κάθε βράδυ με απολυμαντικό διάλυμα. Σκουπίστε τη θήκη με ένα χαρτομάντιλο και αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα για να απαλλαγείτε από τα παρατεταμένα βακτήρια. Αντικαταστήστε τη θήκη σας κάθε 3 μήνες ή πιο συχνά.