Για σένα που είσαι λάτρης του ριζότου – ξέρω, είμαστε πολλοί – σου βρήκαμε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ριζότο με μανιτάρια που θα ξετρελάνει και τον δικό σου ουρανίσκο αλλά και των φίλων σου!

Σήκωσε τα μανίκια και φύγαμε για την κουζίνα!

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

• 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κιλό μανιτάρια, πλυμένα, κομμένα και κομμένα στα τέσσερα ή σε φέτες
• 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 2 φλιτζάνια ρύζι Arborio ή Carnaroli
• 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
• 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας
• 2 κουταλάκια του γλυκού πάστα miso (λευκή ή κόκκινη)
• 3 3/4 έως 4 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, χωρισμένος
• 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
• 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένη παρμεζάνα, συν περισσότερο για γαρνίρισμα
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού, προαιρετικά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σοτάρουμε τα μανιτάρια

Επιλέξτε «Sauté» στο Instant Pot (αν έχετε) και ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο υψηλό. Προσθέστε το λάδι στη χύτρα.
Όταν το λάδι ροδίσει, προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να ροδίσουν ελαφρά τα μανιτάρια, περίπου 15 λεπτά.
(Αν φαίνεται πολύς χρόνος, είναι επειδή είναι το υγρό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξατμιστεί στη βαθιά κατσαρόλα της χύτρας ταχύτητας.)

2. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο

Μόλις ψηθούν πλήρως τα μανιτάρια, προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο Instant Pot και μαγειρέψτε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, περίπου 3 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

3. Προσθέστε το ρύζι

Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να αλειφθούν οι κόκκοι με το λάδι και τα εξωτερικά μέρη των πυρήνων του ρυζιού να γίνουν διάφανα, 1-2 λεπτά.
Προσθέστε το κρασί και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί, περίπου 3 λεπτά.
(Αυτό εμποδίζει το κρασί να έχει ακατέργαστη γεύση, κάτι που μπορεί να συμβεί σε χύτρα ταχύτητας.)

4. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε υπό πίεση

Ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας, το miso και 3 3/4 φλιτζάνι ζωμό. Ασφαλίστε το καπάκι και βεβαιωθείτε ότι η βαλβίδα απελευθέρωσης πίεσης είναι ρυθμισμένη να σφραγίζει.
Προγραμματίστε το Instant Pot να μαγειρεύει χειροκίνητα/πίεση, σε υψηλή πίεση για 5 λεπτά. (Θα χρειαστούν περίπου 10 λεπτά για να πιέσει το Instant Pot.)

5. Ελέγξτε για ετοιμότητα

Δοκιμάστε προσεκτικά λίγο από το ριζότο. Ελέγχετε αν είναι έτοιμο — χωρίς να είναι ωμό και τραγανό.
Αν είναι χαλαρό και σουπάτο ή αν είναι τραγανό, ενεργοποιήστε τη ρύθμιση «Sauté» και μαγειρέψτε με κλειστό καπάκι.
Αν είναι χαλαρό ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί περισσότερο από το υγρό από το ρύζι.
Αν είναι τραγανό προσθέτουμε τον υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί λίγο, περίπου 1 λεπτό.

6. Τελειώστε το ριζότο

Ανακατεύουμε με το βούτυρο και την παρμεζάνα. Δοκιμάστε άλλη μια φορά για το καρύκευμα. Αν σας φαίνεται πολύ γήινο και επίπεδο, προσθέστε το 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού.
Προσαρμόζουμε με αλάτι, αν χρειάζεται.
Σερβίρετε αμέσως.

Καλή Απόλαυση!