Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα επίπεδα ενέργειας σου πέφτουν αισθητά μετά το απόγευμα; Μήπως φταίνε οι τροφές που καταναλώνεις; Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις…

Μπανάνες

«Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία μυοχαλαρωτικά, οπότε αν καταναλώσετε μπανάνες θα πέσει η ενέργεια σας αισθητά», συμβουλεύει η Dawn Napoli, ειδικός διατροφολόγος.

Λευκό Ψωμί

Αν επιλέγεις τροφές με υδατάνθρακες και υψηλά σάκχαρα, όπως το λευκό ψωμί, τότε ο οργανισμός σου θα αισθάνεται κουρασμένος. «Αυτό συμβαίνει επειδή χωνεύεται γρήγορα από τον οργανισμό και η ενέργεια που παίρνει δεν διαρκεί αρκετά», τονίζει η Napoli.

Κόκκινο κρέας

Τα υψηλά ποσοστά λιπαρών που περιέχει το κόκκινο κρέας μπορεί να προκαλέσει μείωση της ενέργειας στο σώμα, όπως αναφέρει η Napoli «Τα λίπη που υπάρχουν σε αυτές τις τροφές μπορεί να προκαλέσει μείωση επειδή δεν διασπάται εύκολα και ο οργανισμός ‘μένει’ από ενέργεια». Καλύτερα θα ήταν να καταναλώσεις σολομό αντί για κρέας, καθώς τα ομεγα-3 λιπαρά που διαθέτει ωφελούν πολύ περισσότερο τον οργανισμό.

Κεράσια

Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα κεράσια και ο χυμός τους, βοηθούν τον οργανισμό στην διαδικασία του ύπνου καθώς περιέχουν αρκετή μελατονίνη. Τα κεράσια, ωστόσο, είναι κατάλληλα και για να χάσεις βάρος και θεωρούνται από τα καλύτερα σνακς στις δίαιτες.

Γλυκά

Η υψηλή συγκέντρωση σακχάρων στα γλυκά απελευθερώνει ινσουλίνη από τον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της απελευθερώνει το αμινοξύ τριπτοφάνη στον εγκέφαλο και τον οδηγεί στον… ύπνο! «Όταν φας πολύ ζάχαρη έχεις απότομη ενέργεια και μετά πέφτεις, γιατί καταναλώνεται άμεσα από τον οργανισμό», τονίζει η Napoli.

Kαφές

Μπορεί να πίνουμε καφέ για να πάρουμε ενέργεια αλλά η Napoli εξηγεί πως συχνά έχει αντίθετα αποτελέσματα: «Για μια περίπου ώρα η ενέργεια μας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο μόλις ο οργανισμός ‘κάψει’ την καφεΐνη τότε ο οργανισμός αυτόματα κουράζεται. Προτείνω στους πελάτες μου περίπου 300 mg την ημέρα σε μικρές δόσεις, ώστε όταν θα γίνει η καύση της καφεΐνης να μπορέσουν να κοιμηθούν χωρίς πρόβλημα».