Μπορεί να μην έχει την ίδια δόξα με τη βιταμίνη C ή τη D, όμως η βιταμίνη Κ είναι εξίσου απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Αν μέχρι σήμερα δεν της έδινες πολλή σημασία, ήρθε η ώρα να αλλάξεις γνώμη – και να δεις πόσο σημαντική είναι για την υγεία σου. Spoiler alert: τη βρίσκεις σε πολύ απλές, καθημερινές τροφές που ίσως ήδη έχεις στο ψυγείο σου!

Γιατί τη χρειαζόμαστε;

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για:

  • Την πήξη του αίματος – χωρίς αυτήν, το σώμα μας δεν μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία μετά από έναν τραυματισμό.
  • Την υγεία των οστών – συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Την καρδιαγγειακή υγεία – βοηθά να μην συσσωρεύεται ασβέστιο στις αρτηρίες, προστατεύοντας έτσι την καρδιά.

Με λίγα λόγια, η βιταμίνη Κ είναι μια ήσυχη, low-profile σύμμαχος που κάνει όλη τη «δουλειά» στο παρασκήνιο.

Πού τη βρίσκουμε; Οι τροφές που αξίζουν μια θέση στο πιάτο σου

Η Κ δεν είναι δυσεύρετη – αντιθέτως! Αν αγαπάς τα λαχανικά, είσαι ήδη σε καλό δρόμο. Δες ποιες τροφές είναι top πηγές της:

  1. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Σπανάκι
  • Λάχανο kale
  • Ρόκα
  • Μπρόκολο
  • Μαρούλι
    Αν τα εντάξεις συστηματικά στις σαλάτες και τα μαγειρευτά σου, καλύπτεις άνετα τις ημερήσιες ανάγκες σου.
  1. Μαϊντανός και φρέσκα μυρωδικά

Μην τα βλέπεις μόνο ως «γαρνιτούρα». Ο μαϊντανός, ειδικά, έχει τεράστια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ – ιδανικός για σούπες, σαλάτες ή ακόμα και smoothies!

  1. Λαχανάκια Βρυξελλών και κουνουπίδι

Λίγο στον ατμό, λίγο στο φούρνο με ελαιόλαδο – και voilà, έχεις ένα πιάτο γεμάτο θρεπτική αξία.

  1. Σόγια και προϊόντα της

Το natto, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό προϊόν από ζυμωμένη σόγια, θεωρείται η νούμερο ένα πηγή βιταμίνης Κ2. Οκ, μπορεί να μην είναι το πιο mainstream στη δική μας κουζίνα, αλλά αν σε ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή, αξίζει να το δοκιμάσεις.

  1. Αυγά και τυρί

Ένα βραστό αυγό ή ένα κομμάτι σκληρό τυρί περιέχουν μικρές αλλά σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Κ2 – ειδικά όταν προέρχονται από ζώα που τρέφονται με χόρτα.

Και αν δεν την παίρνεις αρκετά;

Η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγίες, μώλωπες που εμφανίζονται εύκολα, αδύναμα οστά και αυξημένο καρδιαγγειακό ρίσκο. Δεν είναι κάτι που θες να σου λείπει, ιδίως μεγαλώνοντας.

Μικρές συνήθειες, μεγάλο όφελος

Η κατανάλωση τροφών με βιταμίνη Κ δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη προσπάθεια – αρκεί να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με λίγα παραπάνω φυλλώδη λαχανικά και μυρωδικά. Επίσης, καλό είναι να τα συνδυάζεις με μια μικρή ποσότητα λιπαρών (π.χ. ελαιόλαδο), για καλύτερη απορρόφηση.

Και μια σημείωση: αν παίρνεις αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν κάνεις μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σου όσον αφορά τη βιταμίνη Κ.

Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να γίνεις food expert ή να κυνηγάς σπάνια superfoods για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου. Μερικά φύλλα σπανάκι, λίγη ρόκα, μια χούφτα μαϊντανός – και έχεις ήδη κάνει κάτι καλό για το αίμα, τα οστά και την καρδιά σου. Τόσο απλά και τόσο ουσιαστικά.