Γιατί δεν υπάρχει βαρετή τσάντα στο Vitro Atelier!

H γυναίκεια τσάντα είναι ένα αξεσουάρ που καμιά μας δεν αποχωρίζεται και φυσικά δεν λείπει και από καμία γκαρνταρόμπα! Δεν είναι όμως η ζωή πολύ μικρή για να κρατάς βαρετές τσάντες;

Κάπως έτσι σκέφτηκε και η Λουκία Ηλιοπούλου και δημιούργησε το Vitro Atelier, δημιουργώντας γεωμετρικές τσάντες. Ναι, αλήθεια. Τσάντες που έχουν έμπνευση την γεωμετρία, τσάντες αντισυμβατικές και στιλάτες.

Το That’s Life μίλησε με την Λουκία και μάθαμε τα πάντα για τις υπέροχες τσάντες της!

Οι τσάντες σου είναι χειροποίητες. Τι σου δίνει έμπνευση;

Βασική έμπνευση είναι τα γεωμετρικά patterns που συναντάμε σε διάφορες παραδόσεις και εκδοχές ανά τον κόσμο, από παραδοσιακά ξύλινα πατζουρόφυλα και πετάσματα στο Kasmir, art deco χειρολισθήρες στο Παρίσι, μεταλλικά φανάρια στο Μαρόκο.

Από αρχιτέκτονας, σχεδιάστρια τσαντών. Πως “πάντρεψες” αυτά τα δυο;

Η αρχιτεκτονική και το product design έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά: σχήματα, δομή, υφές, κατασκευαστικές λεπτομέρειες και κυρίως τον ίδιο χρήστη. Η βασική διαφορά είναι η κλίμακα. Στην αρχή της καριέρας μου ξεκίνησα να δουλεύω σαν αρχιτέκτονας και τώρα ασχολούμαι με τον σχεδιασμό πόλεων. Είναι συναρπαστικό να σκέφτεσαι σε διαφορετικές κλίμακες μέσα στη μέρα σου, από τον σχεδιασμό μίας γειτονιάς μέχρι την λεπτομέρεια μίας γωνίας στο clutch.

1

Πόσο χρόνο χρειάζεται μια τσάντα για να ολοκληρωθεί;

Η διαδικασία έχει 4 στάδια και διαρκεί κατά μέσο όρο 2 ώρες. Το πρώτο στάδιο είναι το κόψιμο του pattern και των βασικών μερών χρησιμοποιώντας lasercutters. Επειτα ακολουθεί η συναρμολόγηση και η συγκόλληση. Το τρίτο στάδιο είναι η προσθήκη της αλυσίδας, των μαγνητών και άλλων λεπτομερειών. Το τελευταίο στάδιο έιναι το πακετάρισμα και το ράψιμο της βελούδινης αποθηκευτικής θήκης.

2

Ολοένα βλέπουμε start-ups με χειροποίητα κοσμήματα και τσάντες. Θεωρείς πως οι καταναλωτές κάνουν στροφή σε αυτή την αγορά, αφήνοντας πίσω τους το τυποποιημένο;

Η αποφυγή του τυποποιημένου και η ανάγκη του καταναλωτή να επενδύσει σε ξεχωριστά προινόντα είναι μια ανερχόμενη τάση που ελπίζω να διαρκέσει. Επίσης θέλω να πιστεύω ότι σταδιακά θα αφήσουμε πίσω μας την εποχή των sweat shops. Όπως αρχίζουμε να αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να προτιμάμε τα οργανικά προιόντα, έτσι και ο χώρος της μόδας και του product design αρχίζει να υιοθετεί πιο βιόσιμες (sustainable) πολιτικές, ανακυκλωσιμα υλικά, μικρότερες ομάδες παραγωγής με πρόσωπα και ονόματα, stock κατα παραγγελία και καλές συνθήκες εργασίας.

3

Τι κάνει μια τσάντα ξεχωριστή;

Η μοναδικότητα της σειράς clutches του Vitro Atelier βρίσκεται στο υλικό, στην διαφάνεια και στα patterns. Είναι μικρά αντικείμενα τέχνης που λατρεύεις να χαζεύεις ακόμα και όταν δεν τα φοράς.

4

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σου;

Να μεγαλώσω την μικρή ομάδα του Vitro Atelier και να εμπλουτίσω την συλλογή και με άλλα αντικείμενα χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνοτροπία.

5