Έχεις βιώσει ποτέ αυτό το δυσάρεστο αίσθημα ναυτίας μετά από μια αυστηρή προπόνηση; Να είσαι σίγουρη, δεν είσαι η μόνη! Πολλές από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την αδιαθεσία μετά την άσκηση κάποια στιγμή μετά τη γυμναστική. Ενώ η άσκηση είναι αναμφίβολα ωφέλιμη για τη γενική μας υγεία, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ναυτία, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε γιατί.

Ένας από τους κύριους λόγους πίσω από αυτή την ανησυχητική αίσθηση είναι η ανακατανομή της ροής του αίματος

Όταν ασκούμαστε, οι μύες μας απαιτούν περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ωθώντας το καρδιαγγειακό σύστημα να αντλεί αίμα δυναμικά για να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις. Κατά συνέπεια, το σώμα κατευθύνει το αίμα μακριά από μη βασικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού συστήματος. Αυτή η μείωση της ροής του αίματος στο στομάχι και τα έντερα μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσφορίας και ναυτίας.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει είναι η αφυδάτωση

Καθώς ασχολούμαστε με σωματικές δραστηριότητες, ιδρώνουμε για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας. Αυτή η απώλεια ιδρώτα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και όταν το σώμα στερείται επαρκών υγρών, μπορεί να προκαλέσει αδιαθεσία και ζάλη. Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε ενυδατωμένοι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να μετριαστεί αυτό το πρόβλημα.

Αύξηση ανδρεναλίνης

Οι έντονες προπονήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν την απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, η οποία μπορεί να διαταράξει το πεπτικό σύστημα και να οδηγήσει σε αισθήματα ναυτίας. Επιπλέον, απότομες ή έντονες κινήσεις, ειδικά εκείνες που περιλαμβάνουν κάμψη ή άλμα, μπορεί να ταρακουνήσουν το στομάχι και να συμβάλουν στην αίσθηση ταραχής.

Προσαρμογή σώματος μετά από μεγάλο διάστημα αποχής

Επιπλέον, μεμονωμένοι παράγοντες παίζουν ρόλο. Οι άνθρωποι που είναι νέοι στην άσκηση ή έχουν μόλις ξαναρχίσει γυμναστική μετά από ένα παρατεταμένο διάλειμμα μπορεί να εμφανίσουν πιο συχνά επεισόδια ναυτίας μετά την άσκηση. Καθώς το σώμα προσαρμόζεται στις νέες σωματικές απαιτήσεις, αυτές οι αισθήσεις μπορεί να είναι πιο έντονες αλλά συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου με τακτική άσκηση.

Τί μπορείς να κάνεις;

Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να αισθανθείτε ναυτία μετά από μια προπόνηση, εξετάστε το ενδεχόμενο να χαλαρώσετε τη ρουτίνα άσκησής σας σταδιακά. Το ζέσταμα μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία του σώματος για πιο έντονη δραστηριότητα και η ψυχραιμία μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή μείωση του καρδιακού παλμού σας, επιτρέποντας τη σταθεροποίηση της ροής του αίματος.

Η ναυτία μετά την άσκηση δεν είναι ασυνήθιστη και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται. Θυμηθείτε να ακούτε το σώμα σας, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση των προπονήσεων σας για να ελαχιστοποιήσετε αυτήν την άβολη παρενέργεια.

Διάβασε επίσης:

Καύσωνας Κλέων & εγκυμοσύνη: Τί πρέπει να προσέχουμε;