Το καλοκαίρι είναι εδώ και εκτός από τη διάθεσή μας που πάντα αλλάζει προς το καλύτερο, αλλάζουν και οι ανάγκες του οργανισμού μας. Η υψηλή θερμοκρασία, οι αυξημένες δραστηριότητες και η διαφορετική καθημερινότητα, συχνά έχουν επιπτώσεις στην ενέργειά μας. Ο καλύτερος τρόπος για να αναπληρώσεις την χαμένη σου ενέργεια, είναι η ισορροπημένη διατροφή. Ένα από τα τρόφιμα που ανήκουν στη βάση της διατροφικής πυραμίδας και αποτελούν κύριο συστατικό της ισορροπημένης διατροφής, είναι το κοτόπουλο.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», συγκέντρωσε έξι καλούς λόγους για να γίνει το κοτόπουλο αναπόσπαστο κομμάτι του εβδομαδιαίου μας διατροφολογίου και το καλοκαίρι και τους παρουσιάζει παρακάτω.

  1. Τους θερινούς μήνες, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας η λειτουργία του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού αυξάνεται. Έτσι, βασική μας επιδίωξη πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη καταπόνηση του πεπτικού. Αυτό επιτυγχάνεται με μικρά σε όγκο γεύματα, που καταναλώνονται τακτικά και περιέχουν χαμηλά λιπαρά. Το χύμα νωπό κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ περιέχει χαμηλά και υψηλής διατροφικής αξίας λιπαρά, τα οποία μπορούν να ισορροπήσουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

 

  1. Για τους ίδιους λόγους, το καλοκαίρι καλό είναι να επιλέγουμε τρόφιμα που είναι εύπεπτα, ώστε να μη δημιουργούν επιπλέον δυσφορία στον οργανισμό μας. Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο εύπεπτα κρέατα, καθώς η συγκέντρωσή του σε συνδετικούς ιστούς είναι χαμηλή.

 

  1. Το κρέας κοτόπουλου έχει γλυκαιμικό δείκτη μηδέν. Οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχουν την ιδιότητα να μεταβάλλουν σταδιακά και όχι απότομα τη γλυκόζη στο αίμα. Έτσι, επιφέρουν το αίσθημα κορεσμού, ενισχύουν την καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα. Το καλοκαίρι, η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μας βοηθά να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας, αλλά και τη θερμοκρασία του σώματός μας.

 

 

  1. Τις εποχές του έτους που έχουμε έντονη εφίδρωση, η επαρκής πρόσληψη βιταμινών και ειδικά ιχνοστοιχείων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το κοτόπουλο, είναι πλούσιο σε στοιχεία όπως φώσφορος, σίδηρος , ψευδάργυρος, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και επιπλέον περιέχει βιταμίνες Α, Β6 και Β12. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επιλέγουμε κοτόπουλα που γνωρίζουμε πού και πώς έχουν μεγαλώσει όπως το χύμα νωπό κοτόπουλου ΠΙΝΔΟΣ, το οποίο μεγαλώνει στις ορεινές φάρμες των Ιωαννίνων σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων και η 100% φυτική διατροφή του έχει πιστοποίηση AGROCERT.

 

 

  1. Μέσα από τα ταξίδια και το κολύμπι, η σωματική μας δραστηριότητα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκη πρόσληψης θρεπτικών τροφών, χαμηλών σε θερμίδες. Σε αυτή την περίπτωση, το κρέας του κοτόπουλου και πάλι αναδεικνύεται ως ιδανικό τρόφιμο, καθώς σε 100g  μαγειρεμένο φιλέτο στήθος (χωρίς δέρμα) υπάρχουν μόνο 124 θερμίδες. Το καλοκαίρι, αποφεύγοντας τα λιπαρά τρόφιμα και αυτά που περιέχουν υπερβολική ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων και επιλέγοντας κοτόπουλο, εκτός από την όρεξή μας, μπορούμε να ρυθμίσουμε ακόμη και τον ύπνο μας. Αυτό συμβαίνει χάρη στο αμινοξύ τρυπτοφάνη που περιέχει το κοτόπουλο, ουσία που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, ρυθμίζοντας την όρεξη, τον ύπνο και την καλή διάθεση.

 

 

  1. Τέλος, το χύμα νωπό κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, διατηρώντας πάντα την ασύγκριτη ορεινή γεύση του. Έτσι, μας δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγουμε τους επιβαρυντικούς τρόπους μαγειρέματος μέσα στο καλοκαίρι. Ο επιβαρυντικός τρόπος μαγειρέματος σχετίζεται κυρίως με την αύξηση της περιεκτικότητας σε λίπος, που καθιστά τα τρόφιμα πιο δύσπεπτα, με συνέπεια να «κουράζεται» ο οργανισμός για να ολοκληρωθεί η πέψη τους.

 

Λέγοντας «ναι» στο κοτόπουλο, λες «ναι» και στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, καθώς ενισχύσεις τον οργανισμό σου με έναν διατροφικό θησαυρό. Άκου λοιπόν όσα έχουν να σου πουν οι ειδικοί και η ΠΙΝΔΟΣ και…