Η ωριμότητα που έρχεται με το πέρασμα του χρόνου σε κάνει να βλέπεις πιο ξεκάθαρα διάφορα πράγματα. Και διώχνει από πάνω σου την αρνητικότητα και διάφορα άλλα που κουβαλάς. Ωστόσο μέχρι να γίνει αυτό είναι ορισμένες κακές “συνήθειες” που δεν μπορείς να τις ξεφορτωθείς εύκολα και είναι καθημερινά στο μυαλό σου. Είναι κρίμα όμως γιατί το μόνο που κάνουν είναι να σπαταλάνε την πολύτιμη ενέργειά σου.

Απαγορεύεται να κάνω λάθος
Με κάθε λάθος πέφτεις να πεθάνεις. Είτε είναι στη project της δουλειάς, είτε έχει να κάνει με τις σχέσεις σου. Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και είναι απολύτως απαραίτητα για να μας κάνουν να ωριμάζουμε και να βελτιώνουμε την κρίση μας. Με το χρόνο μαθαίνουμε να τα αποδεχόμαστε και να προσπαθούμε να τα διορθώνουμε μαθαίνοντας από την εμπειρία που μας χαρίζουν.

Πρέπει να είμαι καλύτερη από τους άλλους
Η ζωή δεν είναι μία κόντρα απέναντι σε όλο τον κόσμο. Δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι. Το μόνο που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι πως θα γίνεις καλύτερη απέναντι στον εαυτό σου και πως θα βελτιωθείς σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Εάν μετράς το πόσο
όμορφη είσαι και το πόσα λεφτά έχεις σε σχέση με τους άλλους, χάνεις την ουσία και το παρόν.

Πρέπει να αρέσω σε όλους
Tο πιο μάταιο πράγμα που έχει καταναλώσει ποτέ κανείς την ενέργειά του, ειδικά στα νιάτα του. Μεγαλώνοντας καταλαβαίνεις πως είναι εντελώς χαζό να το προσπαθείς και αν δεις κάποιον να το προσπαθεί, καλά κάνεις και το θεωρείς μέχρι και ύποπτο. Σιγά σιγά στη ζωή σου μένουν στη ζωή σου οι πλέον κατάλληλοι και μόνο αυτοί. Δεν υπάρχει χώρος για παραπάνω.

Θα δουλέψω μέχρι τελικής πτώσης
Δουλειά, δουλειά, τρέξιμο, τρέξιμο. Πάνω απ’ όλα τα deadlines. Δεν είναι έτσι. Πρώτα μετράει η υγεία σου και το να βρίσκεις χρόνο να περνάς με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Το να εξαντλείς τον εαυτό σου θα σου κοστίσει μακροπρόθεσμα. Πρέπει ήδη να έχεις αρχίσει να εκτιμάς διαφορετικά τα πράγματα, όπως τη ψυχική και πνευματική σου υγεία.

Κάθε κουβέντα σε επηρεάζει
Αφήνεις το κάθε τι να μπαίνει κάτω από το δέρμα σου και να τρελαίνει. Να το σκέφτεσαι για ώρες και να σε κατατρώει. Εάν κάθε λέξη που ξεστομίζεται από τους τριγύρω σου σε επηρεάζει, με μαθηματική ακρίβεια θα χάσεις τα λογικά σου και αφήνεις τη ζωή να περνάει. Το θέμα είναι πόσο εσύ θα επιτρέψεις στους άλλους να το κάνουν αυτό.

Πρέπει να του αλλάξω χαρακτήρα
Δεν μπορείς να αλλάξεις τον άλλον. Δεν. Άμα σηκωθούν οι μηχανισμοί άμυνας δεν πέφτουν όσες λέξεις κι αν πεις. Απλώς τον αφήνεις να είναι ο εαυτός του και να ανακαλύψει μόνος του το μονοπάτι που θέλει να προχωρήσει και να αντιμετωπίσει εμπειρίες και λάθη. Εάν θέλει θα σε έχει δίπλα του. Εάν όχι, καλή καρδιά.