Η αφορμή αυτού του άρθρου είναι ο τελικός του Euro χθες. Βλέπεις τους πανηγυρισμούς και τα δάκρυα. Όλοι ποθούσαν το ίδιο πράγμα, κάποιοι το κατάφεραν και κάποιοι απέτυχαν. Αυτή είναι και η φυσική πορεία των πραγμάτων.

Είναι η νίκη αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς; Σαφώς και είναι σε συνδυασμό με μια έξυπνη κίνηση όταν δόθηκε η ευκαιρία και μαζί με λίγη τύχη που προκύπτει καθαρά από την τυχαιότητα. Κατά ένα 5% το γκολ οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες. Αλλά μόνο κατά 5%. Το 95% είναι σκληρή δουλειά και έξυπνες τακτικές. Πόσοι –κυρίως άντρες- θα ήθελαν να είναι στη θέση ενός από τους παίκτες εκείνη τη στιγμή; Γιατί δεν είναι; Μία από τις επιλογές είναι ότι δεν έχουν το αντίστοιχο ταλέντο. Μία άλλη ότι δεν το πόθησαν αρκετά και είχαν άλλες προτεραιότητες από το να ασχοληθούν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο κάνοντας παράλληλα και τις αντίστοιχες θυσίες.

Κάπως έτσι κυλούν και όλες οι καταστάσεις στην πραγματική, καθημερινή ζωή της πλειοψηφίας από εμάς. Δεν είμαστε γόνοι πλούσιων οικογενειών, δεν ανήκουμε σε κάποια αντίστοιχη ομάδα που να αγωνίζεται για πρωταθλήματα, αλλά έχουμε τις δικές μας προσωπικές νίκες σε μια σειρά πραγμάτων και καταστάσεων, όπως η αντιμετώπιση ενός φόβου, μια ευχάριστη προσωπική ζωή, η εξέλιξη της επαγγελματικής μας πορείας. Όλα αυτά αποτελούν προσωπικές νίκες.

Είναι λάθος να πιστεύουμε πως η επιτυχία είναι θέμα τύχης. Δεν είναι. Αν βλέπεις επιτυχημένους ανθρώπους και σκέφτεσαι πως απλά κάποιοι είναι πιο τυχεροί από άλλους, βγάλε αυτή τη σκέψη από το μυαλό σου. Η επιτυχία είναι κάτι που φαίνεται, αλλά πίσω της κρύβει πολύ σκληρή δουλειά. Ας δούμε κάποια πιθανά παραδείγματα.

1. Όταν εμείς ξενυχτάγαμε διασκεδάζοντας, άλλοι δούλευαν και άλλοι κοιμόντουσαν για να ανακτήσουν δυνάμεις. Φυσικά και χρειάζεται η διασκέδαση, αλλά όταν αποτελεί προτεραιότητα είναι φυσικό να μένουμε πίσω σε άλλους τομείς.

2. Όταν εμείς ικανοποιούσαμε κάθε γευστική μας επιθυμία, άλλοι έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να αποστασιοποιηθούν ή να περιορίσουν τις δικές τους έχοντας κάποιο σκοπό. Μετά πώς θα υπήρχε ποτέ πιθανότητα να καταφέρουμε να γίνουμε αθλητές, να έχουμε ένα πιο γυμνασμένο σώμα ή να φαινόμαστε και να είμαστε υγιείς;

3. Όταν εμείς ήμασταν απογοητευμένοι και ως επακόλουθο καθόλου παραγωγικοί, άλλοι όσο πληγωμένοι και να ένιωθαν, σηκώθηκαν και προσπάθησαν. Δέχτηκαν τη νέα κατάσταση πραγμάτων και βρήκαν λύσεις.

4. Όταν εμείς παραιτούμασταν, άλλοι συνέχιζαν. Έπεφταν και ξανασηκωνόντουσαν. Αποτύγχαναν και ξαναπροσπαθούσαν.

Disney mulan strength walt disney animation studios discipline

5. Όταν εμείς διστάζαμε, άλλοι έβρισκαν το κουράγιο να ζητήσουν και να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν.

6. Όταν εμείς συμβιβαζόμασταν με όλα αυτά που γνωρίζαμε καταβάθος πως δεν αξίζουμε, άλλοι έβρισκαν τη δύναμη να τα αφήσουν πίσω τους παρά το κόστος.

7. Όταν εμείς παραπονιόμασταν, άλλοι σήκωναν τα μανίκια τους, έσφιγγαν τα δόντια τους και έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν με ό,τι είχαν διαθέσιμο.

8. Όταν εμείς αρνούμασταν να ακολουθήσουμε το όνειρό μας, για να μην απογοητεύσουμε τρίτους, άλλοι αγνοούσαν τις απόψεις και τα σχόλια των υπολοίπων και προχωρούσαν.

black focus level discipline belts

Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη η νίκη τους αξίζει. Ας σηκωθούμε και ας κάνουμε την επόμενη νίκη δική μας!