Μέχρι το 2014 ζούσα ανέμελους ρόλους. Μου άρεσε να είμαι προετοιμασμένη, να μην αφήνω τα πράγματα στην τύχη, ωστόσο ήμουν και μεγάλη φαν του απρόοπτου, του απροσδιόριστου. Όταν συνάντησα τις κόρες μου, το απρόοπτο το αποχαιρέτησα και με την προετοιμασία πιαστήκαμε χεράκι-χεράκι.  Αλλαξιές ρούχων για ζέστη, κρύο, λερώματα, φρέσκες πάνες, σνακ, πρώτες βοήθειες, παιχνιδάκια, κάθε είδους κρέμα, όλα αυτά πακτωμένα μες στην τσάντα. Μεγαλώνοντας τα κορίτσια, η τσάντα ελάφρυνε. Ήρθε ο καιρός για τις βαρύτερες έννοιες: δημιουργίες φιλίας, ανάπτυξη προσωπικότητας, επίλυση αποριών με όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο τρόπο ώστε να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη, συμπεριφορά-υπόδειγμα από εμένα και η λίστα επεκτείνεται. 

Η γνωριμία μου με τη Yoga ξεκίνησε ευτυχώς 10 χρόνια πριν τη μητρότητα. Με καθαρό μυαλό πλέον, καταγράφω τα 5 σπουδαιότερα μαθήματα μέσα από την επαφή με τη Yoga που με κάνουν την μητέρα που είμαι σήμερα:

1. Αναπνέω άρα είμαι άτρωτη

Η αναπνοή είναι η ενέργεια για την κίνηση. Όσο καλλιεργώ την αντίληψη της αναπνοής στη ζωή μου, όσο αυτή η λειτουργία από ακούσια γίνεται απόλυτα συνειδητή, τόσο συνειδητοποιώ τη δύναμη του να είσαι υγιής. Η επίγνωση της αναπνοής σε κάθε σημείο του σώματος, όπως καλλιεργείται μέσα από το διαλογισμό, είναι εκπληκτική δύναμη. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω εκρηκτική ενέργεια, όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στη σκέψη και στην ψυχή. Πρακτικά νιώθω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Την επίγνωση αυτή τη διδάσκω και στα κορίτσια: πάρε μια βαθιά ανάσα και θα τα καταφέρεις.

2. Πηγαίνω με τη ροή

Δεν είναι ίδιες όλες οι μέρες στη μητρότητα αφού άλλες μέρες η χαρά και η ευκολία διαχέονται με αφθονία ενώ άλλες μέρες όλα πάνε διαφορετικά από ό,τι τα προγραμμάτισα.  Έτσι και στην πρακτική της Yoga. Υπάρχουν εκείνες οι μέρες που το σώμα κινείται με ευλυγισία και δύναμη σε όλες τις μεταβάσεις, η ενέργεια του μαθήματος μεταδίδεται στην καρδιά και παρασύρει ένα κύμα συναισθημάτων, οι σκέψεις φιλτράρονται και το μυαλό ξαναγεννιέται. Έμαθα όμως ότι υπάρχουν κι εκείνες οι μέρες που τα μέλη του σώματος θέλουν απλά να μείνουν στη savasana, τα μάτια σφραγίζουν κι ο νους δε θέλει να εκτελέσει καμία εντολή, κι ότι αυτό είναι πολύ αποδεκτό.

3. Η υπομονή είναι αρετή

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να σε κατατάξει στο πάνθεο των καλών γονέων είναι η υπομονή. Δεν υπάρχει ούτε μια όμορφη ανάμνηση που να μην έχει μέσα της το μαγικό αυτό συστατικό. Διδάχτηκα την υπομονή καθαρά από τη Yoga.  Έμαθα να ακούω το σώμα μου και να προχωρώ βήμα βήμα στις δύσκολες asanas και στις δύσκολες φιλοσοφικές έννοιες. Σαν μητέρα, έμαθα να δίνω χρόνο στα παιδιά, έμαθα να τα περιμένω, έμαθα να υπομένω την κούραση, το ξενύχτι στην ίωση, την μικρο-ιδιοτροπία και παραξενιά γιατί έχουν κι εκείνες προσωπικότητα, τον ελεύθερο χρόνο να έρθει για να βρεθώ με το σύζυγό μου.

4. Το σώμα μου άλλαξε για πάντα και δε με πειράζει

Πέρα από τις φυσιολογικές αλλαγές που προκύπτουν στο σώμα κατά την εγκυμοσύνη, αλλάζει η βαρύτητα των αισθήσεων και των αντοχών. Η φροντίδα ενός μωρού (πόσο μάλλον δυο ταυτόχρονα), η λαχτάρα να τα δεις να μεγαλώνουν φυσιολογικά, η έλλειψη ύπνου μεταβάλλουν μέρα με τη μέρα το πώς νιώθουν τα κύτταρα του σώματος, μεμονωμένα και σαν ολότητα.  Η επαφή με το στρώμα της Yoga, αυτός ο πολύτιμος προσωπικός χώρος του ενός τετραγωνικού μέτρου είναι όσο χρειάζομαι για να απολαύσω ένα ευχάριστο stretch, να βρω την άνεση μέσα σε ένα twist, και να μάθω σε βάθος τι θέλει το σώμα μου για να νιώσει καλά. Η Yoga δεν είναι απλά σωματική άσκηση: είναι αποδοχή του σώματος κι εκτίμηση για όλα όσα μπορεί να καταφέρει.

5. Για να μεγαλώσεις ολοκληρωμένα παιδιά, πρέπει πρώτα εσύ να είσαι πλήρης

Όποιο κι αν είναι το status μας ως μητέρες σε σχέση με την εργασία μας, τον ελεύθερό μας χρόνο και την παρουσία μας στο σπίτι, υπάρχουν διαρκώς εκείνες οι στιγμές που ο χρόνος τελειώνει τόσο γρήγορα και νιώθουμε ότι δεν επαρκεί για τις δικές μας επιθυμίες. Ώρα να βάλουμε μια άνω τελεία και να αφιερώσουμε χρόνο για τον εαυτό μας.

Επανέκτησα τη σχέση μου με τη Yoga  μερικούς μήνες μετά τον τοκετό, με πολλές τύψεις γιατί ένιωθα ότι στερώ χρόνο από τα παιδιά μου. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι συνέβαινε το αντίθετο: επέστρεφα με διπλάσια ενέργεια και καλή διάθεση για να περάσω όμορφα μαζί τους. Η αυτοθυσία έδωσε τη θέση της στην προτεραιότητα του εαυτού μου. Είμαστε το παράδειγμα για τα παιδιά μας κι οφείλουμε να τα κάνουμε να νιώσουν ασφαλή βλέποντάς μας σωματικά και ψυχικά υγιείς για να μπορέσουν να δημιουργήσουν γερές ρίζες αλλά και φτερά για να πετάξουν.

Ελένη Αμπατζή

Εκπαιδεύτρια Yoga , Ιδρύτρια του Life Loft Wellbeing Centre

[email protected] / 6973010030

******

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας αυτή την Κυριακή, η Ελένη Αμπατζή διοργανώνει Live Yoga & Meditation session στο Fecebook & στο Instagram. Μην το χάσετε!

Λεπτομέρειες στις σελίδες:

www.facebook.com/lifeloftathens

www.instagram.com/lifeloftyoga