Το μέλι είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια για τις διαιτητικές, βιολογικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η θερμιδική, αντιβακτηριδιακή αλλά και αντιοξειδωτική του δράση, το κατατάσσει σε μια από τις σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από την αρχαιότητα οι Έλληνες αλλά και πολλοί άλλοι λαοί όπως οι Αιγύπτιοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Ρωμαίοι, είχαν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους ως θεραπευτικό μέσο. 

Τα αποτελέσματα διαφόρων παρεμβατικών μελετών σε ενήλικες έδειξαν ότι το μέλι έχει μικρότερη επίδραση στην αύξηση της γλυκόζης πλάσματος και ινσουλίνης ορού, ενώ επιπρόσθετα έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Μεταξύ άλλων, ωφελεί τον οργανισμό μας και με τους εξής τρόπους:

Οι φαρμακευτικές ιδιότητές του μελιού είναι:

 • Βοηθά στην ελάττωση των εντερικών μικροβίων και παρασίτων, προστατεύει από τα έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.
 • Έχει επουλωτικήαναπλαστική και αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νερό, αναστέλλοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Βοηθά τον μολυσμένο ιστό να αφυδατωθεί γρηγορότερα. Τα τελευταία χρόνια, το μέλι manuka από την Ν. Ζηλανδία χρησιμοποιείται σε χειρουργικές γάζες για την επούλωση πληγών από πλαστικές επεμβάσεις.
 • Οι υδατάνθρακες που περιέχει παρέχουν άμεσα ενέργεια και τόνωση στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ωφελούν την μνήμη.
 • Συμβάλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
 • Μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος λόγω των φλαβονοειδών και του φαινολικού οξέος που περιέχει.
 • Βοηθά στην στοματική υγιεινή και των ούλων.
 • Προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς.
 • Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την αρτηριακή πίεση.
 • Προστατεύει από την αναιμία. Η ποσότητα αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την κατανάλωση του μελιού κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε χαλκό και σίδηρο, ο οποίος μάλιστα είναι οργανικής προέλευσης, άρα 100% απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας.
 • Χρησιμοποιείται ως ελιξίριο ομορφιάς λόγω της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του και θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.
 • Βοηθά στην αντιμετώπιση του hangover. Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε φρουκτόζη, βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ γρηγορότερα.

Στον κόσμο του μελιού και την μαγεία της μελισσοκομίας έχουν μυηθεί οι Δήμος, Κατερίνα και Θάνος του Kalliberry Farmhouse, η οποίοι φτιάχνουν το δικό τους μέλι στην Βόρεια Άνδρο. Στο χωριό Παλαίστου, στην Άνδρο, έχουν το δικό τους μελίσσι, από το οποίο προκύπτει το άριστης ποιότητας μέλι τους.

Ακόμη, μέσω του Workshop που προσφέρεται στους καλεσμένους του Kalliberry (το όνομα προέκυψε από τον συνδυασμό των λέξεων Καλλιβάρι, του χωριού των παιδιών και των goji berry, τα οποία επίσης εκτρέφουν) μπορεί κανείς να ανακαλύψει την μαγεία της μελισσοκομίας και να μάθει τα μυστικά της. Παρέχεται όλος ο απαραίτητος σχετικός εξοπλισμός, ώστε να ζήσει κανείς όλη την αυθεντική εμπειρία. Το μόνο που ζητούν, είναι την διάθεση, την όρεξη και το μεράκι μας. Τα υπόλοιπα, τα αναλαμβάνουν εκείνοι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα melitiagi.gr.

Διαβάστε ακόμη: Μάσκα προσώπου με μέλι, γιαούρτι και αμύγδαλα