Μπορεί να φαίνεται περίεργο ή αστείο αλλά θεωρείται θαυματουργό. Και όχι άδικα…

Η ιστορία για το γάλα γαϊδούρας πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο. Στην Αρχαία Αίγυπτο, η βασίλισσα Κλεοπάτρα είχε μαζί της στις μετακινήσεις της τουλάχιστον 100 γαϊδούρες, τις οποίες άρμεγαν οι υπήκοοι της για να καλύπτουν τις ανάγκες της, τόσο σε διατροφή αλλά και για το μπάνιο της.

Στην Αρχαία Ρώμη ήταν αποκλειστικά ποτό της αριστοκρατίας ενώ και στην Αρχαία Ελλάδα το γάλα γαϊδούρας λατρευόταν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Πλέον, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και θεωρείται ένα απίθανο συμπλήρωμα διατροφής!

Ιδιότητες

Σύμφωνα με έρευνες, το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ότι προσομοιάζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν το ανθρώπινο γάλα και είναι καλύτερο ποιοτικά από το αγελαδινό.

Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 60 φορές μεγαλύτερη. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, E, και είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και ανοσοσφαιρίνες γλυκερίνης που το καθιστούν εξαιρετικά επωφελές για την κατανάλωση και την φροντίδα του δέρματος.

Είναι κατάλληλο για παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες, για τη θεραπεία του κοκίτη, ηλικιωμένους με οστεοπόρωση, πόνους των αρθρώσεων, άσθμα, έλκος στομάχου, συμπτώματα χαλάρωσης εμμηνόρροιας, πονόλαιμος, θεραπεία της φυματίωσης, και πιο γενικά βήχας κάθε είδους. Υπάρχουν επίσης αναφορές, ότι δηλητήριο από δάγκωμα φιδιού εξουδετερώθηκε με γάλα γαϊδούρας!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γάλα γαϊδούρας είναι πολύτιμο στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Στην κοσμετολογία, τα υψηλά επίπεδα φωσφολιπιδίων πρωτεΐνης και ceramide καθιστούν το γαϊδουρόγαλα ένα προϊόν εξαιρετικό κατά της αντιγήρανσης, της θεραπείας των ρυτίδων και την αναγέννηση του δέρματος. Επίσης, έχει σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση του εκζέματος, ακμής και ψωρίασης. Έτσι, πολλά καλλυντικά προϊόντα όπως σαπούνια, κρέμες προσώπου και σώματος περιέχουν γαϊδουρόγαλα αξιοποιώντας τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του.

Μοναδικό μειονέκτημα;

Η τιμή του ενός λίτρου συναγωνίζεται την… σαμπάνια, καθώς πωλείται κατά μέσο όρο 50 ευρώ.

Αξίζει πάντως και με το παραπάνω!