Πολλά είναι τα άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη και χωρίς να το γνωρίζουν συνεχίζουν να τρέφονται παρουσιάζοντας πεπτικά προβλήματα. Αρκετές από τις τροφές που τρώμε καθημερινά έχουν γλουτένη με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Γνώση του προβλήματος, έχουν συνήθως μόνο τα άτομα που πάσχουν από κοιλιάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου η κατανάλωση γλουτένης εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό

Εν ολίγοις, τι είναι η γλουτένη;

Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και στη βρώμη. Συνεπώς ότι παρασκευάζεται από τα παραπάνω υλικά όπως ζυμαρικά, ψωμί, κέικ, μπισκότα, κράκερ, σούπες, δημητριακά πρωινού και πολλά άλλα περιέχει γλουτένη.

Σε ορισμένα άτομα οι προλαμίνες της γλουτένης προκαλούν μία φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί στην καταστροφή του εσωτερικού (και πιο συγκεκριμένα των λαχνών) του λεπτού εντέρου. Αυτό παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών οδηγώντας σε συμπτώματα όπως διάρροια, κόπωση, αναιμία, απώλεια βάρους που συνιστούν την πάθηση που ονομάζεται κοιλιοκάκη (Celiac disease) .

Όμως, εκτός από τη σοβαρή πάθηση της κοιλιοκάκης, ένα μεγάλο κομμάτι του ιατρικού κόσμου αποδίδει ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως διάρροια, φούσκωμα, δυσφορία, κόπωση, πονοκέφαλος, ομιχλώδης σκέψη (brain fog), σε μια λιγότερο σοβαρή κατάσταση: την «ευαισθησία στη γλουτένη» (Non-Celiac Gluten Sensitive, ή NCGS).

Μήπως φταίει η γλουτένη;

Εάν αναγνωρίζεις μερικά από τα συμπτώματα αυτά στην καθημερινότητά σου, υπάρχει ένας βασικός και εύκολος τρόπος να ανακαλύψεις εάν έχεις και εσύ ευαισθησία στην γλουτένη ή κοιλιοκάκη. Μπορείς να μεταβείς σε μια online αξιολόγηση συμπτωμάτων που μπορεί να παραπέμπουν σε κοιλιοκάκη στη σελίδα www.glutentest.gr και να ζητήσεις ένα πακέτο πληροφοριών μέσω email, το οποίο περιέχει και ένα κουπόνι για μια εξέταση αντισωμάτων κοιλιοκάκης στο δίκτυο του ομίλου Βιοιατρικής στην
προνομιακή τιμή των 9 ευρώ. Πολύτιμη αρωγή σε αυτή την προσπάθεια είναι η συνεργασία της Dr. Schär με τον όμιλο Βιοιατρική. Η βορειοιταλική Dr. Schär φέρνει στην χώρα μας μία ποικιλία από προϊόντα χωρίς γλουτένη που καλύπτουν κάθε γούστο και ανάγκη.

Μάλιστα, η εταιρία λανσάρει και την νέα της καμπάνια «Μήπως φταίει η γλουτένη;»

Η 360° καμπάνια υλοποιείται με μία σειρά ενεργειών που περιλαμβάνει Συνέντευξη Τύπου, αρθρογραφία, αναφορές στο ραδιόφωνο, ενημερωτικά videos και posts στα social media, απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ως στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την κοιλιοκάκη, τα συμπτώματα και τις συνέπειές της. Παράλληλα, επιδιώκει να αναδείξει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η σωστή διατροφή στους ασθενείς και πόσο μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά τους.

Αφετηρία της καμπάνιας ήταν η Συνέντευξη Τύπου, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου σε συνεργασία με την Green Bay & Co και στην οποία συμμετείχαν ο κ. Γ. Μάντζαρης, Συντονιστής Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός Πολυκλινική», ο κ. Ε. Ζουμπανέας, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity, η γνωστή τραγουδίστρια Έλλη Κοκκίνου και οι σύλλογοι: Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, Δράση για την Κοιλιοκάκη, Εστία της Κοιλιοκάκης.

«Η νόσος της κοιλιοκάκης μπορεί να επηρεάσει πάρα πολύ τη ζωή του ασθενή. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα, αλλά και για όσους πάσχουν από τη νόσο, να έχουν μία συγκεκριμένη διατροφή, από την οποία έχουν αποκλείσει τη γλουτένη. Δεν θα μπορούσα να μη στηρίξω την προσπάθεια της Dr. Schär για την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο. Τα συμπτώματα κάποιες φορές είναι τόσο απλά και συνηθισμένα που δύσκολα ανιχνεύονται, για αυτό είναι καλό να κάνουμε το τεστ στο www.glutentest.gr», δήλωσε η Έλλη Κοκκίνου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτό το εγχείρημα για την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο της κοιλιοκάκης. Ένας στους εκατό περίπου ανθρώπους νοσεί από κοιλιοκάκη και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, αλλά μπορεί και να μην εμφανιστούν και ποτέ. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος τα απλά συμπτώματα και τις ενδείξεις, ούτως ώστε να βελτιώσει την καθημερινότητά του και φυσικά να είναι υγιής», δήλωσε ο κ. Γ. Μάντζαρης, MD Γαστρεντερολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός Πολυκλινική».

«Η καμπάνια για την ενημέρωση του κόσμου για τη νόσο της κοιλιοκάκης από την Dr. Schär είναι δέουσας σημασίας και είναι χαρά μου που συμμετέχω σε αυτή. Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του ασθενή, καθώς αποτελεί συστατικό σε πολλά προϊόντα, τόσο σε τρόφιμα όσο και σε καλλυντικά, οπότε είναι και δύσκολο να την αποφύγει κάποιος», δήλωσε ο κ. Ε. Ζουμπανέας, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity.