Αποτυχία μπορεί να υπάρξει σε όλους τους τομείς της ζωής μας, είτε στον προσωπικό είτε στον επαγγελματικό και τον οικονομικό. Σε όποιον τομέα και αν συναντάς τα περισσότερα εμπόδια, είναι στιγμές που σκέφτεσαι πως είναι αδύνατο να τα καταφέρεις, χάνεις κάθε ελπίδα και θέτεις αυτόματα μικρότερους στόχους.

Δεν θα αρχίσω τις τυπικές αναφορές, όπως παραδείγματος χάριν «η ζωή συνεχίζεται». Ναι, η ζωή συνεχίζεται για όλους, το θέμα εσύ είναι τι κάνεις εσύ για τη δική σου. Να κάποια από τα πράγματα που έμαθα από πολύ επιτυχημένους ανθρώπους:

1. Μάθε από τα λάθη σου και συνέχισε

Ναι, τα μαθήματα είναι σπουδαία και δεν υπάρχει πιο παραγωγικό πράγμα από το να μαθαίνεις από αυτά. «Μαθαίνεις περισσότερα στην αποτυχία από όσα θα μάθεις ποτέ από την επιτυχία», λέει ο Jay-Z και αν το σκεφτείς καλά έχει δίκιο. Η επιτυχία μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι και θέμα τύχης, αλλά είναι κυρίως θέμα στρατηγικής. Έχεις αποτύχει, έχεις μάθει, κάνεις καλύτερα λάθη, και συνεχίζεις.

2. Μην σπαταλάς τον χρόνο σου όντας λυπημένος

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να απογοητεύεσαι, να νιώθεις τύψεις για όσα θα μπορούσες να έχεις κάνει και δεν έκανες ποτέ ή και για όσα δεν ξεκίνησες νωρίτερα. Υπάρχουν άνθρωποι που απογοητεύονται τόσο, που νιώθουν αδύναμοι να συνεχίσουν και (μάντεψε!) δεν συνεχίζουν. Αυτή η ειδοποιός διαφορά κρίνει το αν θα πετύχεις και πόσο σύντομα. Αρκεί να αποδεχτείς το λάθος σου όσο γρηγορότερα μπορείς και να συνεχίσεις. Να θυμάσαι ότι η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας. Όπως λένε «Αυτός που δεν κάνει λάθη, είναι αυτός που δεν δοκιμάζει ποτέ τίποτα καινούριο».

3. Θέσε υψηλότερους στόχους

Αν δεν κυνηγήσεις αυτό που θέλεις, δεν θα το έχεις ποτέ. Μία αποτυχία δεν πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της προσπάθειάς σου και σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυνηγήσεις κάτι λιγότερο. Μην κάνεις ένα βήμα πίσω. Τις περισσότερες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να βελτιώσεις την προσπάθειά σου και να χτυπήσεις πάλι την ίδια πόρτα ή και καλύτερη! Δεν θέλεις να μείνεις στάσιμος, θέλεις;

4. Μην περιμένεις την κατάλληλη στιγμή

Καλή η μοίρα και ο τροχός που γυρίζει, αλλά τα μόνα πράγματα που μένουν να κληρώνονται είναι αυτά που δεν διεκδικήθηκαν από κανέναν. Αν δεν κυνηγήσεις την προαγωγή, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις ή να βρεις περισσότερο χρόνο, κάποιος άλλος θα το κάνει στη θέση σου. Φυσικά, δεν υποστηρίζουμε να αρχίσεις να παίρνεις δάνεια, αλλά να θυμάσαι ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ οι τέλειες συνθήκες. Απλά αποφασίζεις να κάνεις αυτό που θέλεις,

αποδεχόμενος τις συνέπειες. Ακόμα και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, θα ξέρεις ότι τουλάχιστον το προσπάθησες.

5. Ζήτησε βοήθεια

Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να βλέπεις ανθρώπους πρόθυμους να σε συμβουλεύσουν, βοηθήσουν ή και καθοδηγήσουν. Θα ξαφνιαστείς από την ανταπόκριση που θα λάβεις, όταν τελικά πάρεις την απόφαση να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου που σου εμπνέει εμπιστοσύνη, θαυμάζεις και είναι γνώστης του αντικειμένου σου. Δεν χρειάζονται πολλά. Αρκεί να βρεις την ευκαιρία να ζητήσεις αυτό που θέλεις, και να είσαι έτοιμος να εξηγήσεις τους λόγους στην περίπτωση που στο ζητήσουν. Μην φοβάσαι τίποτα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Μαρία Χατζηβασιλειάδου, Ψυχολόγος