Τα γλυκά αποτελούν μία αγαπημένη γευστική απόλαυση που μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε… υπερβολές, ειδικά τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων. Αν εύχεστε κι εσείς φέτος να μην δείτε τη ζυγαριά σας να αγγίζει «αρνητικά ρεκόρ», δώστε την προσοχή σας στις παρακάτω συμβουλές, ώστε να αποφύγετε την αύξηση βάρους και ταυτόχρονα να απολαύσετε τα πιο… «γλυκά» Χριστούγεννα!

*Γράφει ο Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου

Ο ρόλος της ενσυνείδησης

Παραδεχτείτε το – δεν είναι λίγες οι φορές που καταναλώνουμε ένα γλυκό μηχανικά, χωρίς πραγματικά να το έχουμε λαχταρίσει και απολαύσει. Απλά πιάνουμε ένα μελομακάρονο και το τρώμεμε βιασύνη. Εφόσον, όμως, κάνουμε την «αμαρτία», γιατί δεν φροντίζουμε να την κάνουμε σωστά; Η συμβουλή είναι μία: βάλτε το γλυκό σας στο πιάτο, καθίστε και αφεθείτε στην απόλαυση. Καταναλώστε το ενδιάμεσα των γευμάτων και μασήστε αργά, ώστε να νιώσετε τη γεύση του και να αισθανθείτε πλήρεις.

Κάντε τη σωστή, υγιεινή επιλογή

Αν νομίζετε ότι όλα τα γλυκά είναι ανθυγιεινά, τότε κάνετε λάθος. Την ίδια θερμιδική αξία έχει ένα μελομακάρονο, που αποτελείται από αλεύρι, ελαιόλαδο, μέλι και καρύδια,και ισάξιο ο κουραμπιές, που φτιάχνεται από αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και αμύγδαλα; Ακόμα και τα γλυκά μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο «αθώα», ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν.

Εκτός από τα μελομακάρονα, μερικές ακόμα υγιεινές επιλογές είναι ημαύρη σοκολάτα και ο χαλβάς από ταχίνι που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και διατηρεί το σύνολο των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του, όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά και τις υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ακόμα, λοιπόν, και με την προσθήκη της γλυκόζης, ο χαλβάς παραμένει ένα τρόφιμο με πλούσιο διαθρεπτικό προφίλ που μπορεί να συνδυάσει τη γλυκιά γεύση και απόλαυση με τη θρέψη.

Η ποσότητα κάνει τη διαφορά

Ακόμα κι αν ένα γλυκό παρασκευάζεται από αγνά υλικά και περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλβάς από ταχίνι, το μελομακάρονο και η μαύρη σοκολάτα, δεν πρέπει να το καταναλώνουμε χωρίς μέτρο. Η θερμιδική αξία κάθε γλυκού πρέπει να αξιολογείται και να συνυπολογίζεται στο ημερήσιο διαιτολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο,το γλυκό μπορεί να έχει τον «χώρο» του στο ημερήσιο ή εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας, χωρίς τύψεις και ενοχές. Ο μέσος ενήλικας, με μέτρια φυσική δραστηριότητα, πρέπει να λαμβάνει περίπου 2.500 θερμίδες για να συντηρεί το βάρος του. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να αφιερώνει 150-250 θερμίδες για την απόλαυσή του! Έτσι, μπορεί να επιλέγει 30-50 γρ. χαλβά από ταχίνι ή μαύρη σοκολάτα, ή 1-2 μελομακάρονα κλασικού μεγέθους (και όχι τις μπουκίτσες) για να ικανοποιήσει την όρεξη για γλυκό, το οποίο παράλληλα θα είναι υγιεινό, αφούσυμβάλλει στην πρόσληψη απαραίτητων μικροστοιχείων και υγιεινών λιπαρών οξέων και δεν προκαλεί την αύξηση του βάρους.

Με τον τρόπο αυτό, επιλέγοντας ένα υγιεινό γλυκό, μετριάζοντας την ποσότητα και συναξιολογώντας την μέσα στο ημερήσιο διαιτολόγιο, μπορεί το γλυκό να αποτελέσει μια απόλαυση που δεν χρειάζεται να στερηθούμε!

Καλά, «γλυκά» Χριστούγεννα σε όλους!