Δεν υπάρχουν μόνο οι τοξικές σχέσεις, υπάρχουν και οι τοξικές φιλίες. Εκεί που μία καλή φίλη μπορεί να σου εξασφαλίζει την καλύτερη διάθεση και υγεία, κάποια άλλη που δεν γνωρίζει ακριβώς τι εστί “φιλία” μπορεί να σου “τρώει” τη ζωή μέρα με τη μέρα χωρίς να το καταλαβαίνεις. Μία 10ετή έρευνα που έγινε στην Αυστραλία έδειξε πως εκείνοι που έχουν καλούς φίλους έχουν 22% πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο ενώ μία άλλη στο Harvard κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ευτυχία είναι σχεδόν κολλητική στους φίλους που ζουν το πολύ ένα χιλιόμετρο ο ένας από τον άλλον. Εκείνες οι φιλίες όμως που δεν μας προσφέρουν κάτι είναι απορίας άξιον γιατί τις διατηρούμε και γιατί τις αφήνουμε να μας επηρεάζουν τόσο πολύ. Εάν παρατηρήσετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα να είστε έτοιμες να αναλάβετε δράση και να μην διαιωνίζετε μία αδιέξοδη κατάσταση.  

Ζητάει συνέχεια την βοήθειά σου
Αλλά συνέχεια όμως. Σε εξαντλεί αυτό και το ξέρεις. Θέλει να την συμβουλεύεις για το κάθε τι, είτε μικρό είτε μεγάλο. Από τι χρώμα κουρτίνες θα βάλει, μέχρι τι θα κάνει με την σχέση της. Πάντα τρέχουμε στους φίλους μας για βοήθεια αλλά όταν αυτό γίνεται επί 24ωρου βάσεως τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Βρίσκεις δικαιολογίες για να μη βρεθείτε
Τρέμεις στην ιδέα πως θα συναντηθείτε και όταν φεύγει νιώθεις σχεδόν ανακούφιση; Δεν χρειάζονται περισσότερα για να καταλάβεις πως η φιλία αυτή δεν είναι υγιής και είναι ώρα να πάρεις αποφάσεις. Εκείνες οι ζαλάδες που αισθάνεσαι όταν είναι να βρεθείτε ίσως και να μην είναι τόσο τυχαίες όσο νομίζεις.

Κοντράρεστε συχνά
Φιλία σημαίνει υπομονή και κατανόηση. Όταν για το παραμικρό “στραβώνετε” μεταξύ σας αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Και εάν η υποχωρητικότητα είναι μία άγνωστη λέξη για τη φίλη σας, αυτό είναι ακόμα χειρότερο σημάδι. Μην περιμένετε να τριτώσουν.

Δεν μπορεί να δει τα λάθη της
Η φίλη πρέπει να έχει πάντα ανοιχτό μυαλό και να μην είναι δεικτική. Εάν είναι μόνιμα έτοιμη να σας κατηγορήσει πως είστε “ανώριμη”, “πολύ ευαίσθητη” κλπ. κλπ. τότε καλό θα ήταν να της πείτε πως δεν χρειάζεστε κάποια στη ζωή σας για να σας υποβαθμίζει. Εάν δεν μπορεί να βρει εκείνη ισορροπία, πως θα προσφέρει στη δική σας;

Προδίδει την εμπιστοσύνη σου 
Μοιράζεσαι με τις φίλες σου τα πάντα. Αυτό είναι γνωστό. Όταν όμως συμβεί μία μεγάλη στραβή και σου δείξει πως δεν της είναι και τόσο δύσκολο να σε προδώσει να το πάρεις πολύ σοβαρά. Και να το σκεφτείς πάρα μα πάρα πολύ εάν θα της δώσεις δεύτερη ευκαιρία.