Ένας από τους λόγους που δεν αδυνατίζουμε ή μπορεί να μην έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε από την διατροφή μας, είναι ότι δεν τρώμε τις σωστές ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άλλες στιγμές να πεινάμε και να νιώθουμε κούραση, άλλες να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι πρέπει κτλ. Αν και το χρονοδιάγραμμα της διατροφής μας διαφέρει αναλόγως το πρόγραμμά μας, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν. Ας δούμε μαζί πότε πρέπει να τρώμε.

πότε πρέπει να τρώμε

Πρωινό

Είναι σημαντικό να έχουμε φάει μέσα σε 30 λεπτά – 1 ώρα από την στιγμή που σηκωθήκαμε. Έτσι, το σώμα και το μυαλό μας λαμβάνουν την αναγκαία ενέργεια ώστε να λειτουργήσουν σωστά. Εάν για παράδειγμα, ξυπνάτε γύρω στις 8:30, μην καθυστερείτε το πρωινό πιο αργά από τις 10 π.μ.

Μεσημεριανό

Τα μεσημεριανό είναι το κύριο γεύμα της ημέρας. Ιδανικό είναι να το φάτε 3-4 ώρες μετά το πρωινό ώστε να διατηρείται σταθερά η γλυκόζη στο αίμα. Ακόμη, είναι καλή ώρα ώστε να μην έχετε πεινάσει υπερβολικά, ούτε όμως να είναι αρκετά κοντά στο βραδινό. Καλύτερα να μην τρώτε μεσημεριανό μετά τις 16:00.

Βραδινό

Το βραδινό πρέπει να τρώγεται 3-4 ώρες μετά το μεσημεριανό αλλά και 2-3 ώρες πριν τον ύπνο. Εάν κοιμηθείτε με γεμάτο στομάχι, θα διαταράξετε την ποιότητα του ύπνου σας ακόμη και εάν δεν το καταλαβαίνετε. Επίσης, με το να τρώτε νωρίς θα έχετε σωστή κατανομή των θερμιδών που καταναλώνετε. Προσπαθήστε να μην τρώτε πιο αργά από τις 10.

πότε πρέπει να τρώμε

Σνακ

Ενδιάμεσα από τα γεύματά σας μπορείτε να καταναλώσετε σνακς. Καλό θα ήταν να αφήνετε μισή – μία ώρα από την ώρα που φάγατε / θα φάτε, έτσι ώστε να βοηθάτε την διαδικασία χώνεψης. Για να μην ξεφύγετε από την διατροφή σας, προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά σνακς.

Φαγητό και γυμναστική

Ποτέ μην γυμνάζεστε με άδειο στομάχι, ειδικά εάν κάνετε βάρη. Φροντίστε να έχετε φάει κάποιες ώρες πριν, ιδανικά 2-3. Αντίστοιχα, δεν πρέπει να τρώτε με γεμάτο στομάχι. Έτσι, εάν πεινάτε πολύ αλλά δεν θέλετε να γεμίσετε το στομάχι σας πριν την προπόνηση, φάτε κάτι ελαφρύ. Όσο πιο κοντά είναι η ώρα που θα κάμετε γυμναστική, τόσο πιο ελαφρύ θα πρέπει να είναι το γεύμα / σνακ σας. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με το πότε πρέπει να τρώμε.

πότε πρέπει να τρώμε