Η προπόνηση αιώρησης είναι πολύ δημοφιλής στις μέρες μας και ιστορικά εμφανίζεται πίσω στο 1800. Οι ιδέες πάνω στις οποίες βασίστηκε προϋπήρχαν χιλιάδες χρόνια πριν με πιθανούς πρωτοπόρους, κατοίκους των Άνδεων.

Στην προπόνηση αιώρησης χρησιμοποιούνται διαφόρων ειδών ιμάντες πάνω στους οποίους αιωρούμαστε και χρησιμοποιούμε το ίδιο το βάρος μας ως αντίσταση. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το βάρος μας ως αντίσταση ενεργοποιούνται οι μυς αναλόγως, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκάστοτε άσκησης. Ένα από τα πλεονεκτήματα της προπόνησης αιώρησης είναι η έλλειψη ισορροπίας λόγω της αιώρησης και ως αποτέλεσμα αυτό επιφέρει ενεργοποίηση μικρών μυϊκών ομάδων που περικλείουν τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη, κάτι που εκπαιδεύει την ισορροπία, τα αντανακλαστικά και τον νευρομυικό συντονισμό.

13081757_10204797045766119_2121210504_n

Για παράδειγμα μία απλή άσκηση όπως τα γνωστά push ups μπορεί να γίνει πολύ πιο απαιτητική και πολύπλοκη όταν πραγματοποιείται σε συνθήκες αιώρησης, διότι το σώμα πρέπει να παραμείνει σταθερό και υπό έλεγχο ενώ εκτελεί την άσκηση. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άσκηση πραγματοποιείται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έτσι λοιπόν μπορούμε να γυμνάσουμε όλο το σώμα πολύ αποδοτικά και με απλό και εύχρηστο τρόπο. Άλλο ένα πλεονέκτημα της προπόνησης αιώρησης είναι ότι ενδυναμώνει τον πυρήνα του σώματος που περιλαμβάνει τις μυϊκές ομάδες που περικλείουν την σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τη λεκάνη. Ενδυναμώνοντας λοιπόν τον πυρήνα του σώματος μέσω της προπόνησης αιώρησης δημιουργούμε ένα ισχυρό κέντρο πάνω στο οποίο θα κινήσουμε αποτελεσματικά την περιφέρεια του σώματος, δηλαδή τα άνω και κάτω άκρα.

13059315_10204797046886147_865519371_n

Τα πλεονεκτήματα της προπόνησης αιώρησης:

  • Προσιτό για όλους (αρχάριους και προχωρημένους)
  • Υψηλά επίπεδα ασφάλειας
  • Ποικιλία ασκήσεων
  • Προάγει την δύναμη, την ισχύ, την αντοχή, την ισορροπία, την λειτουργική ικανότητα και την σταθεροποίηση του πυρήνα του σώματος
  • Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (παιδιά, ηλικιωμένους, ενήλικες)
  • Εύκολο στη μεταφορά
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε (π.χ. δέντρο, μονόζυγο, στήλος, πόρτα)
  • Εύκολη προσαρμογή των ασκήσεων για κάθε ασκούμενο (Υψηλό επίπεδο, χαμηλό επίπεδο)

Μάθε ό,τι θες για τον Δημήτρη Χάλαρη από την επίσημη σελίδα του www.dcpersonaltraining.gr