Έμαθες τι σημαίνει το χρώμα της περιόδου σου; Η περίοδος ήταν για πολλά, πάρα πολλά χρόνια, ταμπού ακόμη και μεταξύ γυναικών. Δυσκολευόμασταν να μιλήσουμε για την έμμηνο ρύση μας, την φύση της, το πως την βιώνουμε και ειδικά όταν υπήρχαν άντρες στον χώρο, δεν αναφερόμασταν καν στην ύπαρξή της. Σαν να πρόκειται για κάτι για το οποίο ντρεπόμαστε. Πλέον, γίνεται ολοένα και πιο ηχηρό ότι η περίοδος είναι κάτι το απόλυτο φυσιολογικό, οι περισσότερες γυναίκες το βιώνουν συστηματικά και δεν έχει τίποτα το «βρώμικο» για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε.

Ταυτόχρονα, καθίσταται πολύ σημαντικό να μιλάμε και να ενημερωνόμαστε για την περίοδο, για να παραμένουμε υγιείς και να καταλαβαίνουμε τι προσπαθεί να μας πει το σώμα μας. Έτσι, θα συζητήσουμε σήμερα τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία μας το χρώμα της περιόδου. Πρόκειται για μερικά στάνταρ σημάδια, ωστόσο εάν έχεις περίεργα συμπτώματα σε συνδυασμό με τα χρώματα αυτά, μίλα με τον/την γιατρό σου για τυχών θέματα υγείας.

Τα χρώματα της περιόδου σου και τι μπορεί να σημαίνουν:

Κόκκινο χρώμα περιόδου

Το κόκκινο αίμα σημαίνει ότι είναι φρέσκο και ότι έχεις φυσιολογική, σταθερή ροή.

Καφέ

Το καφέ χρώμα περιόδου είναι – παρά το γεγονός ότι μας ανησυχεί – εντελώς φυσιολογικό. Απλώς σημαίνει ότι το αίμα έκανε λίγο παραπάνω να κατέβει από την μήτρα.

Μαύρο

Το μαύρο (αρκετά σκούρο και ψυχρό καφέ δηλαδή) μπορεί να σημαίνει και το ίδιο με το καφέ. Ωστόσο, εάν συνοδεύεται από κνησμό (φαγούρα), πρήξιμο και δυσωδία καλό είναι να επικοινωνήσεις άμεσα με τον/την γυναικολόγο σου.

Ροζ

Το ροζ σημαίνει απλώς ότι το κόκκινο αίμα της περιόδου σου είναι αναμειγμένο με κολπικά υγρά, έτσι αραιώθηκε. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι αναιμίας, οπότε για παν ενδεχόμενα μίλα με τον/την γιατρό σου για τσεκ-απ στον σίδηρό σου.

Πορτοκαλί 

Το πορτοκαλί συνήθως είναι σημάδι κάποιας μόλυνσης, οπότε καλό είναι να μην το αφήσεις έτσι και να κάνεις μία επίσκεψη στον/στην γιατρό σου.

Μωβ

Το χρώμα περιόδου που μωβίζει μπορεί να είναι φυσιολογικό σε ημέρες που έχεις πολύ μεγάλη ροή. Μπορεί να είναι και σημάδι αυξημένων οιστρογόνων, έτσι άτομα που έχουν ενδομητρίωση ή πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να δουν μωβ αίμα στην σερβιέτα τους.

*Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού και όχι ιατρικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση που θεωρείς ότι κάτι πάει λάθος, άκου το σώμα σου και επισκέψου/μίλα με τον γιατρό σου

Διάβασε ακόμη: Η περίοδος και 5 μύθοι της που δεν ισχύουν