Το ξέρατε ότι η στέβια, για κάποιους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως δυνατούς πονοκεφάλους; Το Stevia είναι ένα φυλλώδες πράσινο φυτό και το εκχύλισμά του έχει χρησιμοποιείται ευρέως στην Παραγουάη και τη Βραζιλία εδώ και αιώνες για να γλυκαίνουν το τσάι. Τις τελευταίες δεκαετίες κέρδισε και την Ιαπωνία, ενώ πιο πρόσφατα εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη. Πρόσφατα, συνδέθηκε με την πρόκληση πονοκεφάλων σε άτομα που υποφέρουν συχνά από ημικρανίες. Διαβάστε παρακάτω το γιατί:

Η στέβια σε μορφή σκόνης που διατίθεται στο εμπόριο, είναι μια εύκολη εναλλακτική λύση μηδενικών θερμίδων για να γλυκάνετε τον πρωινό σας καφέ και πολλά άλλα ροφήματα και γλυκά. Αν και τα φύλλα stevia πρέπει να υποστούν επεξεργασία για να σχηματίσουν τη σκόνη, η στέβια θεωρείται πιο φυσικό προϊόν από άλλα μη θρεπτικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη.

*πηγή κεντρικής φωτογραφίας: yournaturestore.com

Στέβια: Πονοκέφαλοι και άλλες παρενέργειες

“Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ιδιαίτερα παλαιότερα προϊόντα, όπως η ασπαρτάμη”, λέει η δρ. Adelene Jann, ειδική για τον πονοκέφαλο και κλινική καθηγητήτρια στο τμήμα νευρολογίας στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.

Η ασπαρτάμη είναι εδώ και καιρό ένα επιστημονικά αμφιλεγόμενο πρόσθετο τροφίμων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Journal of Pain τον Ιούνιο του 2009 διαπίστωσε ότι μεγάλες δόσεις ασπαρτάμης προκάλεσαν ή επιδείνωναν πονοκεφάλους σε άτομα επιρρεπή σε ημικρανίες.

Η στέβια είναι πιθανή αιτία για πονοκέφαλο και όσοι είναι επιρρεπείς σε ημικρανίες είναι σώφρον να την αποφύγουν, για να δουν αν μειωθούν αυτά τα συμπτώματά τους”, λέει η δρ Jann. Αλλά εάν έχετε ήδη αποβάλει τα τεχνητά γλυκαντικά από τη διατροφή σας και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους, τότε η αιτία είναι κάτι άλλο.

“Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες και συχνά κάποια από αυτές είναι διακριτή για κάθε συγκεκριμένο ασθενή”, λέει η δρ. Jann και προσθέτει: “Άλλες αιτίες είναι το άγχος, η παράλειψη γευμάτων, οι αλλαγές στον ύπνο, η κατανάλωση αλκοόλ, η εμμηνόρροια και ορισμένα τρόφιμα, όπως αυτά που έχουν πολλά συντηρητικά”.

Η αναγνώριση των πιθανών αιτιών για τον πονοκέφαλό σας είναι απαραίτητη. Το να κρατάτε ένα “ημερολόγιο πονοκεφάλου” και να το συζητάτε με τον γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη βασική αιτία των πονοκεφάλων σας και να σας δείξει τι πρέπει να αποφεύγετε.

Εκτός από τους πονοκεφάλους, υπήρξαν μερικές περιπτώσεις ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στη στέβια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Permaculture. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν επίσης σοβαρά αλλεργικοί στις μαργαρίτες και τους κατιφέδες!

Διαβάστε ακόμη: Έχεις πονοκέφαλο; Αυτές οι στάσεις της Yoga θα τον εξαφανίσουν