H λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει «ένωση», «δεσμός» και κατ’ επέκταση η ένωση ψυχής και σώματος με το Θείο.

Περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό και στάσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει συμβάλλοντας αισθητά στη μείωση του άγχους.

Η γιόγκα χτίζει την αυτεπίγνωσή μας, καθώς στρέφει όλη μας την προσοχή στις ικανότητες και κινήσεις του σώματός μας στο παρόν. Οι στάσεις κατά τη διάρκεια της εξάσκησης δε γίνονται μόνο για γυμναστική, ούτε κανείς ενδιαφέρεται για το πώς είμαστε εμφανισιακά ή αν έχουμε περιττά κιλά καθώς προωθεί τη θετική εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμησή μας.

Η γιόγκα στο δυτικό κόσμο, γίνεται όλο και συχνότερη ως συμπληρωματική θεραπεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πάρα πολλά άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας. 

Η γιόγκα, όπως έχουν αποφανθεί, οι ειδικοί κατόπιν κλινικών ερευνών,  έχει αντικαταθλιπτική δράση και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι  έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μίας από τις ορμόνες του στρες που επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την κατάθλιψη. Σε πολλές περιπτώσεις  συστήνεται από ψυχολόγους σε άτομα με κατάθλιψη να συνδυάσουν την φαρμακευτική αγωγή ή και την ψυχοθεραπεία με συνεδρίες γιόγκα.

Η γιόγκα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού ή του καρδιαγγειακού συστήματος και να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, είτε αυτός οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις είτε σε τραυματισμό.

H πρακτική της γιόγκα αποτελείται από μία σειρά ασκήσεων (asanas) και τεχνικών αναπνοής (pranayama) που έχουν ως σκοπό τη γνώση του εαυτού. Kάποιος που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μαθήματα γιόγκα θα διαπιστώσει πως υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους είδη, όλα, ωστόσο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, απαιτούν την ενεργή συμμετοχή του σώματος, χωρίς αυτό να αποκλείει ανθρώπους που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ στη ζωή τους. Άλλωστε ένας αρχάριος ποτέ δε θα μπει απευθείας στα βαθιά!


Pάτζα γιόγκα: Pάτζα σημαίνει «βασιλικός» και το συγκεκριμένο είδος θεωρείται ως η ύψιστη μορφή γιόγκα. Bασίζεται κυρίως στο διαλογισμό, μέσω του οποίου ενεργοποιείται η κουνταλίνι, η ανώτερη δημιουργική δύναμη του σύμπαντος, η οποία υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση στον άνθρωπο και μάλιστα συσπειρωμένη σαν φίδι στη βάση της σπονδυλικής του στήλης. O γιόγκι δουλεύει κυρίως στο νοητικό επίπεδο, προσπαθώντας να αποσπαστεί από τις σκέψεις και να αποκτήσει τον έλεγχο του μυαλού. Eπειδή προϋποθέτει μεγάλη δύναμη αυτοσυγκέντρωσης, αυτό το είδος γιόγκα απαιτεί πολύ σωστή καθοδήγηση, δεν ταιριάζει σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους αναζητούν και σωματική εκτόνωση.

Aστάνγκα γιόγκα. Πρόκειται για ένα είδος γιόγκα το οποίο βασίζεται κυρίως στη σωματική άσκηση. H Aστάνγκα δίνει μεγάλη έμφαση στις αναπνοές κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι οποίες εκτελούνται πάντα με μία συγκεκριμένη σειρά και σε συνεχή ροή. Kαθώς πρόκειται για ένα δυναμικό είδος γιόγκα, δεν συνιστάται σε όσους δεν έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση ή στους ηλικιωμένους, γιατί ακόμη και οι τάξεις αρχαρίων είναι αρκετά απαιτητικές.  Mία παραλλαγή της είναι η Πάουερ γιόγκα, η οποία βασίζεται επίσης στην αδιάκοπη ροή, αλλά δεν περιλαμβάνει τις ίδιες ακριβώς ασκήσεις.

AΪγένγκαρ γιόγκα. Πήρε το όνομά της από το δάσκαλο B.K.S Iyengar, ο οποίος στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ανέπτυξε μία σειρά εκτέλεσης ασκήσεων και αναπνοών. Tο εν λόγω είδος έχει κοινά στοιχεία με την Αστάνγκα, οι ασκήσεις, ωστόσο, είναι στατικές και πρέπει να εκτελούνται σωστά έως την παραμικρή λεπτομέρεια. H διδασκαλία περιλαμβάνει βοηθήματα (καρέκλες, στρώματα, σκοινιά κλπ.) και βασίζεται στην αρχή ότι η αφύπνιση ξεκινάει από το σώμα. Xρησιμοποιεί τη μυοσκελετική ευθυγράμμιση σε συνδυασμό με την εστίαση της προσοχής στα σημεία που ασκούνται, ώστε να δεσμεύσει το νου στην παρατήρηση του παρόντος και να επιτρέψει οι άσανες να βαθύνουν σε κινητικό διαλογισμό, καθώς χωρίς την εστίαση της προσοχής, η γιόγκα δεν είναι παρά ακροβατική. Συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή είδη γιόγκα και θεωρείται ιδανική για να ξεκινήσει κανείς.

Kουνταλίνι γιόγκα: Στηρίζεται στα μάντρας (ύμνους), στις τεχνικές αναπνοής, στο διαλογισμό και στην καθοδηγούμενη χαλάρωση και λιγότερο στις ασκήσεις. Mέσω της εξάσκησης, όπου κυρίαρχη θέση κατέχουν οι ύμνοι, ενεργοποιείται η κουνταλίνι, η ανώτερη δημιουργική δύναμη που βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη. Aυτό το είδος χρησιμοποιείται ευρέως ως εναλλακτική θεραπεία, σε περιπτώσεις εθισμού.

Xάθα γιόγκα: H λέξη «χάθα» προέρχεται από τις σανσκριτικές «χα» που σημαίνει «ήλιος» και «θα» που σημαίνει «φεγγάρι». Στην ουσία δεν πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος γιόγκα, αλλά για κατηγορία η οποία περιλαμβάνει κάθε είδος γιόγκα που βασίζεται στη σωματική άσκηση. Ωστόσο, στην πράξη η διδασκαλία της Χάθα γιόγκα περιλαμβάνει χαμηλής έντασης ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν από όλους, αρχάριους ή προχωρημένους, νέους ή ηλικιωμένους. Oι ασκήσεις αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα χαλαρωτικές και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδανικές για να «κατεβάζουν» το σύστημα το βράδυ πριν τον ύπνο.

Bινιγιόγκα: Δυναμώνει, φέρνει ισορροπία και θεραπεύει. Για το λόγο αυτό, προτιμάται από όσους υποφέρουν από τραυματισμούς ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης. Στην ουσία δεν πρόκειται για ένα καθορισμένο είδος ασκήσεων, καθώς αυτές προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασκούμενου. Eνδείκνυται, επίσης, για αρχάριους και ηλικιωμένους.

Και επειδή η γιόγκα τείνει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας η αλυσίδα καταστημάτων Ma Cherie γιόρτασε  το opening του νέου της flagship καταστήματος στη Γλυφάδα. Την ηλιόλουστη  Τρίτη της 1ης Οκτωβρίου το νέο hot wellness concept store των Νοτίων Προαστίων υποδέχτηκε μια ομάδα από επιτυχημένες γυναίκες του χώρου σε ένα πρωτότυπο yoga session που έγινε στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στην ομάδα εμείς διακρίναμε όμορφα και λαμπερά κορίτσια με κορμί λαμπάδα. Είδαμε τη Μαρία-Λουίζα Βούρου, pilates instructor, τις Φοίβη Κυριάκη και Μυρτώ Σταυροπούλου, ιδιοκτήτριες των Aladastra, τις πλέον επιτυχημένες influencers/bloggers Χρυσάνθη Κουρούπη, Μαρίζα Μπαιρακτάρη και Χρυσιάννα Ανδριοπούλου, την fitness/wellness blogger Μαλού Λαρσινού, την Ιουστίνη Αλεξανδροπούλου, ιδιοκτήτρια των Cynane swimwear και τη γνωστή κτηνίατρο Έφη Ρόζη.

To yoga session συντόνισε η yogi Έφη Δήμα πάνω σε ειδικά σχεδιασμένα Aladastra yoga mats και με όλες τις συμμετέχουσες ντυμένες αποκλειστικά από τη Varley, το it-brand του athleisure που γεννήθηκε ανάμεσα στο LA και το Λονδίνο.

Μετά από το session, οι συμμετέχουσες μαζί με τους καλεσμένους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καινούργια συλλογή της Varley, όπως επίσης και την Alo Yoga, το αγαπημένο brand των celebrities από το Los Angeles και παγκόσμιο πρεσβευτή της yoga φιλοσοφίας και την P.E. Nation, τη νέα άφιξη στο fashion streetwear από την Αυστραλή στυλίστρια Pip Edwards.

Επίσης, να ανακαλύψουν την underwear και loungewear συλλογή των Ma Cherie με brands όπως τη Chantelle (ειδικά τη σειρά Soft Stretch), την Eberjey, την Chantal Thomass κ.α. στον ειδικά διαμορφωμένο intimate χώρο του καταστήματος και να βρουν το σωστό fit για το σωματότυπό τους με τη βοήθεια των Fitting Experts.

Στο event του Ma Chérie έδωσαν το παρόν και αγαπημένα πρόσωπα από το χώρο της μόδας και του lifestyle, όπως η Stefania Fragista, η Αναστασία Περράκη, τα αδέρφια Αγιοστρατίτη , η Αλεξάνδρα Κατσαίτη αλλά και εκπρόσωποι των έντυπων και online μέσων.

Το event συνόδεψαν οι υγιεινές προτάσεις small bites και smoothies από το grocery bar Lyfe in a Bowl. Fitness χορηγός της βραδιάς η Varley που έντυσε όλες τις συμμετέχουσες του Yoga session, η εταιρεία Aladastra, που εφοδίασε με luxury printed yoga mats, ενώ εξειδικευμένοι εκπρόσωποι των συμπληρωμάτων ομορφιάς Advanced Nutrition Programme ήταν εκεί για να μυήσουν τους παρευρισκόμενους στη φιλοσοφία τους.

Τα καταστήματα Ma Chérie Wellness Concept Stores θα τα βρείτε είτε στο ίντερνετ είτε στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά. https://www.macherie.gr Ma Chérie Γλυφάδα (flagship) | Κύπρου 51, 210 8980471 Ma Chérie Κηφισιά | Κυριαζή 3.