Αρχικά να σου πω ότι είναι μύθος ότι τον χειμώνα πρέπει να τρώμε περισσότερο για να ζεσταθούμε. Αυτό το πρόβλημα το είχαν οι πρόγονοί μας όπου έτρωγαν περισσότερο τον χειμώνα διότι ήταν αρκετά δύσκολο να βρουν τροφή σε κρύες περιόδους. Μπορεί να έχεις και συμπτώματα της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (Seasonal Affective Disorder) .

Έρευνες δείχνουν ότι το 4-10 % του γενικού πληθυσμού εμφανίζει αυτό το σύνδρομο με κύρια συμπτώματα τη μειωμένη διάθεση, την ανία, την κόπωση, την υπερφαγία και τελικά την αύξηση του σωματικού βάρους. Αξίζει να τονιστεί ότι αυτά τα συμπτώματα της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής επικρατούν το χειμώνα όταν μας φαίνεται βαρύς και ατελείωτος και εξαφανίζονται μόλις αρχίσει η άνοιξη. Βέβαια φταίει και το ότι σκέφτεσαι το κρύο και δεν σηκώνεσαι εύκολα από τον καναπέ σου και την αγαπημένη σου κουβερτούλα , ούτε σε ελκύει και το γυμναστήριο. Έρευνες δείχνουν ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα, επειδή βρισκόμαστε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο σπίτι και γενικά σε κλειστούς χώρους, μειώνουμε τον μεταβολισμό μας με αποτέλεσμα να ‘’κολλάει’’,  άρα δεν καίμε θερμίδες εύκολα.

Όλα συνδέονται με την σεροτονίνη. Λόγω της έλλειψης του ηλιακού φωτός μειώνονται τα επίπεδά της αλλά και η βιταμίνη D που συνθέτουμε από τον ήλιο. Μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους μας, επειδή νυχτώνει νωρίτερα και ο ήλιος χάνεται, είναι δυνατόν να αποθηκεύσουμε περισσότερο λίπος. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, εκτός του ότι δεν νιώθουμε τόσο χαρούμενοι, νιώθουμε και πεινασμένοι. Για να παραχθεί περισσότερη σεροτονίνη μπορείς να τρως τρόφιμα πλούσια με το αμινοξύ τρυπτοφάνη όπως οι μπανάνες, τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα) και κυρίως τα εκχυλίσματα ελαίων από ψάρια.

 Συμβουλές :

-Απόφυγε πολύ λιπαρά τρόφιμα όπως τα τηγανητά ή αφαίρεσε το λίπος από το κρέας.
-Φάε φρούτα εποχής καθώς βλέπεις τηλεόραση για να αποφύγεις τις extra λιχουδιές. Αυτά είναι μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι. Μπορείς επίσης σαν σνακ να έχεις αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά.
-Κατανάλωσε τρόφιμα όπως αμύγδαλα, σουσάμι, ταχίνι, πουλερικά, αυγά όπου και αυτά αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης.
-Αύξησε την κατανάλωση των υγρών ημερησίως για επαρκή ενυδάτωση. Κατανάλωσε περίπου 1 – 1,5 λίτρο νερό, τσάι βουνού, Κρόκο Κοζάνης, φασκόμηλο, χαμομήλι, τίλιο κλπ.
-Φάε ζεστές σούπες.
-Ντύσου καλά όποτε βγαίνεις έξω.
-Περπάτησε ή τρέξε στο πάρκο, (πήγαινε και για κανένα ομαδικό στο γυμναστήριο).

Ένα τυπικό διαιτολόγιο :

Πρωινό : 1φλ γάλα 1,5 % λιπαρά με δημητριακά βρώμης ή 1 ρόφημα με 2 φρυγανιές και μέλι ή μαρμελάδα.
Δεκατιανό : 1 μπάρα δημητριακών ή 1 κουλούρι Θες/νίκης με 1 μπανάνα ή 1 φλ χυμό.
Μεσημεριανό : 1 μερίδα κοτόπουλο με 1φλ ζυμαρικά ή ρύζι ή πατάτες φούρνου. 1 σαλάτα με μαρούλι, κρεμμυδάκι φρέσκο, ντοματίνια, άνηθο και 3κγλ ελαιόλαδο.
Απογευματινό : 6 αμύγδαλα με 1 αχλάδι ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% με 4 καρύδια και μέλι.
Βραδινό : σαλάτα με 2 αυγά, 3 παξιμαδάκια, μαρούλι, ντομάτα, 2κγλ ελαιόλαδο.