Για κάποιους τα γενέθλια είναι σαν να βιώνεις μια μικρή «κατάθλιψη». Αισθάνονται αρκετά «πεσμένοι» και έντονο άγχος. Μερικά από όσα νιώθουν είναι τα εξής:

  • είναι κουρασμένοι και χωρίς ενθουσιασμό τις μέρες που πλησιάζουν τα γενέθλιά τους
  • αισθάνονται λύπη και αδυναμία να βρουν έναν λόγο για να αποτινάξουν την θλίψη
  • αισθάνονται άγχος κάποιες μέρες πριν το οποίο κορυφώνεται την μέρα των γενεθλίων
  • χάνουν την αυτοπεποίθηση ή την αυτοεκτίμησή τους
  • έχουν δυσκολία συγκέντρωσης και αδυνατούν να σταματήσουν να σκέφτονται τα γενέθλια που πλησιάζουν
  • θέλουν να αποφύγουν την επαφή με ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας και των φίλων
  • Δυσκολεύονται με τον ύπνο
  • Δεν έχουν όρεξη για φαγητό

Μερικά από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω είναι παρόμοια με αυτά που βιώνουν άτομα με χρόνια κατάθλιψη.

Τα ακόλουθα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης γενεθλίων:

Ξεκίνα με μικρές πινελιές αισιοδοξίας

Αν είσαι από τους τυχερούς και δεν δουλεύεις την ημέρα των γενεθλίων σου, ξεκίνα τη μέρα σου με ένα «διαφορετικό» πρωινό βλέποντας την αγαπημένη σου ταινία. Μπορείς να αφιερώσεις μισή ώρα στον εαυτό σου πηγαίνοντας για τρέξιμο. Αν πάλι δουλεύεις, κάνε ένα «δώρο» στον εαυτό σου αγοράζοντας μια λιχουδιά που δεν τρως συχνά όπως θα πηγαίνεις στην δουλειά!

Γιόρτασε όπως ακριβώς θέλεις ΕΣΥ

Στα γενέθλιά σου όχι απλά επιτρέπεται να είσαι λίγο «εγωίστρια» αλλά μη σου πω ότι επιβάλλεται. Είναι η δική σου ξεχωριστή μέρα και έχεις το δικαίωμα να κάνεις ό,τι σου κάνει κέφι. Αν θες ξέφρενο πάρτι, ξεκίνα να οργανώνεσαι, αν πάλι θέλεις κάτι πιο ήρεμο και οικογενειακό μπορείς να το ετοιμάσεις.

Μην σκέφτεσαι υπερβολικά τι θα κάνεις

Είπαμε να μειώσεις το άγχος, όχι να προσθέσεις νέο. Μην κάνεις μεγάλα σχέδια για τη μέρα, απλά μίλα με τους φίλους σου και την οικογένεια σου και να είσαι σίγουρη ότι όλα θα γίνουν. Εξάλλου θα μαζευτείτε για να σου ευχηθούν και να περάσετε κάποιες ώρες μαζί στο δικό σου μήκος κύματος.

Μείνε απασχολημένη

Αν όλο το θέμα με τα γενέθλια, σου είναι ανυπόφορο και θες απλά να περάσουν, τότε να είσαι busy. Να φροντίσεις να έχεις πολλές δραστηριότητες ώστε και οι φίλες σου να θέλουν να σε δουν ή να σου κάνουν έκπληξη να τις «προλάβεις» αφού θα έχεις πολλές δουλείες. Πήγαινε για ψώνια, καθάρισε το σπίτι, δούλεψε και η μέρα θα περάσει γρήγορα.

Μην βασίζεσαι σε άλλους

Το να βασίζεσαι υπερβολικά σε άλλους ανθρώπους για την ευτυχία σου δεν είναι ποτέ σκόπιμο. Καλό είναι να κάνεις συναρπαστικά σχέδια για τον εαυτό σου, στην πιθανότητα κανείς να μην θυμηθεί τα γενέθλιά σου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο θετικό από το να θυμάσαι να φροντίζεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, τελικά.

Ζήσε τη θλίψη σου

Μερικές φορές είναι σημαντικό να ζεις την θλίψη για πράγματα που σε δυσκολεύουν, σε στρεσάρουν ή σε στενοχωρούν, είτε πρόκειται για πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή είτε ακόμα και για το πέρασμα του χρόνου. Είναι υγιές να αφήνουμε τον εαυτό μας να έρθει αντιμέτωπος και με όλα τα αρνητικά συναισθήματα, γιατί μόνο έτσι θα  κάνουμε ειρήνη με αυτά αντί να τα πολεμάμε.

Θέσε νέους στόχους

Τα γενέθλια όπως και η αλλαγή του έτους είναι πάντα μια ευκαιρία να βάλουμε νέους στόχους για τον επόμενο χρόνο. Δεν χρειάζεται να στοχεύσεις πολύ μακριά. Ξεκίνα με έναν βασικό στόχο, τα επόμενα γενέθλιά σου να είναι πολύ καλύτερα από τα φετινά.

Η μέρα των γενεθλίων, είναι μια υπενθύμηση ότι μας δώθηκε η ευκαιρία στη ζωή, μετά από χιλιάδες τυχαίους ή μη “συνδυασμούς” της φύσης. Είσαι ήδη πολύ τυχερή που σου δίνεται η ευκαιρία να επιλέξεις αν θα τα περάσεις με χαρά ή με κατάθλιψη!