Όχι δεν είναι ακριβώς πονοκέφαλος, είναι ένα ανελέητο σφυροκόπημα στο κεφάλι που σε κάνει να θες να βάλεις τα κλάματα από την απελπισία. Αν νομίζεις πως ο πονοκέφαλος είναι άσχημος, είναι μέχρι να βιώσεις για πρώτη φορά ημικρανίες.

Η διαφορά ανάμεσα  στον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες είναι πως ο πονοκέφαλος σχετίζεται με την μυϊκή ένταση γύρω από την περιοχή του κρανίου, του λαιμού, ένα κρύωμα, αφυδάτωση ή ακόμη και ένα χαλασμένο δόντι. Αντίθετα, η ημικρανία  είναι μια ακραία μορφή πονοκεφάλου, που προκαλείται  από τη συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του κεφαλιού που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Διάβασε τα «σημάδια» και προετοιμάσου κατάλληλα: Τα συνηθέστερα προειδοποιητικά σημάδια πως η ημικρανία είναι προ των πυλών, είναι ενοχλήσεις στην όραση (κοινώς βλέπεις «αστράκια»), ναυτία, υπερευαισθησία στο φως και τους ήχους και καμιά φορά μούδιασμα στα άκρα.

Όμως, τι προκαλεί τις ημικρανίες;  Το να κοιτάς επίμονα κάπου (ειδικά τις οθόνες) και η αφυδάτωση είναι οι δυο βασικότερες αιτίες εμφάνισής τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι ημικρανίες μπορεί να είναι κληρονομικές ή ορμονικές (ειδικά σε γυναίκες 20-50 χρόνων)  ή ακόμη και να προέρχονται από κάποια τροφή.

Πώς θα τις αντιμετωπίσεις άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά;

-Lights off: Ψάξε να βρεις ένα ήσυχο και απομονωμένο χώρο. Κλείσε τα φώτα, χαλάρωσε και προσπάθησε να πάρεις έναν υπνάκο.
-Σκοτσέζικο ντους: Αν δεν μπορείς να κάνεις ζεστό μπάνιο, ξεκίνα να τοποθετείς στο κεφάλι και το λαιμό σου εναλλάξ ζεστές και κρύες κομπρέσες. Μ΄αυτό τον τρόπο θα μειώσεις την ένταση από την περιοχή.
-Μασάζ: Πιέζοντας απαλά τις περιοχές που πονάς, κάνε κυκλικές κινήσεις στο κεφάλι, τους κροτάφους και το σβέρκο σου.
-Πιες καφέ: Μερικές φορές η καφεΐνη μπορεί να ανακουφίσει τις ημικρανίες, αν όμως τις προλάβεις στην αρχή. Προσοχή όμως, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τι μπορείς να κάνεις ώστε να τις μειώσεις στο ελάχιστο στο μέλλον;

-Φρόντισε να κοιμάσαι καλά, σε χώρο ήρεμο και χαλαρωτικό με ελάχιστο φως, αναπαυτικό στρώμα και σωστό μαξιλάρι.
-Έλεγξε τη διατροφή σου. Μάθε να παρακολουθείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εμφανίζονται οι ημικρανίες. Τροφές όπως παλαιωμένο τυρί, σοκολάτα, πολύ καφεΐνη και αλκοόλ είναι μερικοί από τους συνήθης υπόπτους που οφείλονται για τα επεισόδια ημικρανίας, όμως δεν είναι απόλυτο.
Ασκήσου έτσι ώστε να κρατήσεις το σώμα σου οξυγονωμένο και να μειώσεις το στρες ή τη κακή διάθεση στα οποία εξ ίσου μπορεί να οφείλονται.
Μείωσε το συναισθηματικό και σωματικό στρες. Αν είσαι διαρκώς σφιγμένη είναι φυσικό κι επόμενο η ένταση να συσσωρευτεί και το σώμα σου να αρχίσει να αντιδράει άσχημα. Αν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου το περνάς καθισμένη μπροστά σε μια οθόνη, θυμήσου να κάνεις μικρά αλλά τακτικά διαλλείματα και μπόλικες διατάσεις και ασκήσεις ώστε να ξεκουράσεις του ώμους, το λαιμό, αλλά και την όρασή σου.
Σε περίπτωση που τα δοκιμάσεις όλα και αποτύχουν ή η συχνότητα και η ένταση των ημικρανιών αυξάνεται, καλό θα είναι να επισκεφτείς το γιατρό σου.

About The Author