Πάμε μαζί να ετοιμάσουμε ένα σούπερ πιάτων ζυμαρικών που θα ξετρελάνει εσένα και τους φίλους σου. Ειδικά αν είστε λάτρεις των μανιταριών… Μμμμ… δεν θα σου πούμε τίποτα περισσότερο. Μπες στην κουζίνα!

Συστατικά για 4 μερίδες

  • 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κιλό ανάμεικτα μανιτάρια (όπως maitake, στρείδι, crimini και/ή shiitake), κομμένα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
  • Αλάτι kosher
  • 2 μέτρια ασκαλώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό σπαγγέτι ή μπουκατίνι
  • ½ φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα
  • ⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Ξύσμα και χυμό από ½ λεμόνι
  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
  • ½ Παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη (περίπου ½ φλιτζάνι), συν περισσότερη για το σερβίρισμα
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Παρασκευή

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε φούρνο ή άλλη μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Μαγειρέψτε τα μισά από τα μανιτάρια σε μια στρώση, χωρίς να τα πειράξετε, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες και να αρχίσουν να γίνονται τραγανά, περίπου 3 λεπτά.

Ανακατέψτε τα μανιτάρια και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές όλες οι πλευρές, περίπου 5 λεπτά ακόμη.

Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε τα μανιτάρια σε ένα πιάτο. Καρυκεύουμε με αλάτι. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. λάδι και μανιτάρια και περισσότερο αλάτι.

Βήμα 2

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και επιστρέφουμε όλα τα μανιτάρια στην κατσαρόλα. Προσθέστε τα ασκαλώνια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα ασκαλώνια να μαλακώσουν, περίπου 2 λεπτά.

Βήμα 3

Εν τω μεταξύ, βράζετε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να είναι πολύ al dente, περίπου 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.

Βήμα 4

Χρησιμοποιώντας λαβίδες, μεταφέρετε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και 1 φλιτζάνι υγρό από τα μαγειρεμένα ζυμαρικά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι τα ζυμαρικά να γίνουν al dente και τα υγρά να πήξουν ελαφρώς, περίπου 3 λεπτά.

Βήμα 5

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε ξύσμα και χυμό λεμονιού, μαϊντανό, βούτυρο, παρμεζάνα και πολύ πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.

Βήμα 6

Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε μπολ και προσθέτουμε περισσότερη παρμεζάνα.

#Καλή_’Ορεξη